Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Életrajz | Esszék, tanulmányok | Interjú, riportok | Kiállítások, ajánlók, hírek | Kritika ]


Királylányok márpedig vannak − Szegedi Katalin kiállítása

Szerző: terminator
2005. június 14. 05.44

 Az Újlipótvárosi Klub Galéria június 14-én Szegedi Katalin javíthatatlan illusztrátor kiállításának megnyitójára és egy könyvbemutatóra várja az érdeklődőket. A többszörös Szép Magyar Könyv és IBBY-díjas grafikus a General Press Kiadó könyveibe rajzolt varázslatos-kedves illusztrációi és egyéb munkái közt sétálhatnak azok, akik még hisznek a mesékben. Akik pedig nem hisznek, járjanak utána!


Június 14-én este 6 órakor különleges kiállítás nyílik az Újlipótvárosi Klub Galériában. A már az Óperenciás-tengeren is túl ismert mesekönyv-illusztrátor kedves grafikáiból válogatott. Az est apropója, hogy a görögül már korábban kiadott A kislány, aki nem tudott aludni című könyv magyarul is megjelent (a képen jobboldalt a szerző, Alexandra Bizi és Szegedi Katalin), és a könyvbemutatót összekötötték a kiállításmegnyitóval.


Szegedi Katalin ekképp vall a kiállításokról:

− Általában nem szeretek kiállítani. Amit én csinálok, az egy intim műfaj. Bár természetesen a jó illusztráció önálló alkotásként is megállja a helyét akár egy galéria falain is, azért ezek a képek mégiscsak egy könyvbe készültek, arra, hogy az olvasó egy kényelmes fotelben kettesben maradjon a könyvvel?    


Most mégis örömmel készültem erre a kiállításra, és ennek az az oka, hogy a kiállított képek mindegyike olyan mesekönyvhöz készült, melyet a General Press Kiadó jelentetett meg valaha, illetve a közeljövőben kerül a boltokba az ő gondozásukban. Jó így együtt látni a képeket, melyek egységes képet nyújtanak, annak ellenére, hogy a könyvek teljesen változatos témákról szólnak.


A kiállításon a legtöbb kép Jacob és Wilhelm Grimm híres meséjéből látható. A nagyvilágban Rapunzel címen ismeri mindenki, nálunk Az aranyhajú leány címen fog hamarosan megjelenni. Azért ebből válogattam a legtöbbet, mert számomra most ez a legkedvesebb. Mégpedig azért, mert ennek a 2006-ban megjelenő könyvnek az illusztrációi a megelőző könyvek (Álomcirkusz, A hegyek tündére, Az elvarázsolt királykisasszony, Aranykulcsocska) jól megszokott akvarell képeivel ellentétben most egy teljesen új technikával készültek.


Nem mintha bármi bajom lenne az akvarellel, egyszerűen arról van szó, hogy túl sokat használtam ezt az anyagot. És ha az ember túl sokat dolgozik egyféleképpen, óhatatlanul kialakul egyfajta rutin. Ez persze egyrészt jó, mert biztonságérzetet ad, ugyanakkor azonban veszélyes, mert kiöli a lelket a műből. És akkor egyszercsak szükségét éreztem annak, hogy újítsak. Vágytam valami sokkal festőibb tevékenységre, s arra, hogy mindezt illusztrációként alkalmazzam.
    

Ezek a képek már farostra vannak festve akrillal, és egyfajta vegyi eljárásnak köszönhetően repedezetté, antikolt hatásúvá tettem a felületeket. De nem ez volt a legizgalmasabb része az alkotásnak: a festett képekre apró talált tárgyak vannak ragasztva, tollak, rozsdás kulcsocskák, növények, csipkék, mindenféle kincs, csecse-becse. Igazából nyomtatás után válik mindez érdekessé, amikor is a festett elemekhez hasonlóan kétdimenzióssá szelídülnek a térbeli részecskék is. Nem újdonság a kollázs, csupán számomra. Most úgy érzem, ez elégít ki leginkább.


Ezen kívül természetesen a már említett hagyományos képeim is láthatók, ezek közül is kiemelném a legújabbat, mely most a könyvhétre jelent meg (Alexandra Bizi: A kislány, aki nem tudott aludni). A kiállítást megnyitja, egyben a könyvet bemutatja Bardi Erzsébet, a könyv felelős szerkesztője.
    

Szegedi Katalin 1963. október 18-án született Budapesten. A Magyar Iparművészeti Főiskolán végzett 1989-ben. A Mesterképző Intézetben posztgraduális képzés keretében 1991-ben szerezte meg az egyetemi szintű diplomát alkalmazott grafika−könyvtervezés szakon. Mesterei: Pálfi György és Árendás József.
2001-ben és 2003-ban elnyerte a magyar könyvszakma egyik legnagyobb elismerését: a Szép Magyar Könyv versenyen első helyezést ért el a könyve a gyermekkönyvek kategóriájában. (Ludwig Bechstein: Az elvarázsolt királykisasszony és Petre Ispirescu: A hegyek tündére című mesekönyvek.) Szegedi Katalin2005-ben pedig ugyanezen a versenyen oklevelet kapott az Aranykulcsocska, avagy Burattino kalandjai című könyve. Mindhárom a General Press Kiadó gondozásában jelent meg.
2003-ban az USA-ban első helyezést ért el egy általa illusztrált könyv a „Legjobb tervezés és kivitelezés” kategóriában (Josephine Nobisso: Az imádság súlya, Gingerbread House 2002).
2004-ben a Scarpetta d’Oro nevű olaszországi illusztrációs versenyen kimagasló dícséretben részesült a munkája.   2005-ben pedig elnyerte az „év illusztrátora” címet az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) Magyarországi szekciójának jóvoltából.
Aki e képek után még mindig nem hiszi, hogy csíkos zoknis-topánkás kislányok-hercegnők-királylányok várják egy varázslatos világban az Újlipótvárosi Klub Galériában, az okvetlen menjen el és nézze meg a kiállítást. Aki meg elhitte, az is: királylányok márpedig vannak.    

Megtekinthető: június 14.−július 1.   Hétköznap 14−20 között
   
Újlipótvárosi Klub Galéria
Budapest, Tátra u. 20/b
Telefon: 320-5380

Link:  
Könyvheti anziksz − 2005
Egy javíthatatlan illusztrátor: a Szép Magyar Könyv díjas Szegedi Katalin
Tamkó Sirató Károlyt idézve − Tengerecki Pál
http://www.picturebook.hu/
http://www.generalpress.hu/  

Oldaltérkép