Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Életrajz | Esszék, tanulmányok | Interjú, riportok | Kiállítások, ajánlók, hírek | Kritika ]


Vaszary János gyűjteményes kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában

Szerző: macskási
2007. október 19. 7.56

Pesti korzóVaszary János (1867–1939) gyűjteményes kiállítását ismertette Bereczky Loránd főigazgató, Gergely Mariann és Plesznivy Edit kurátor, valamint a CIB képviseletében Bognár Károly október 17-én a Nemzeti Galériában. Utoljára 1961-ben állítottak ki a festő műveiből. Nagy szakmai felelősséget vállal az, aki a legteljesebb, legkorszerűbb tárlatot akarja megvalósítani, hiszen a képek, műtárgyak több helyen találhatóak. Mára pedig szinte eltűntek azok a magángyűjtők, akik még ismerik a képek iránti alázat fogalmát, hiszen inkább csak felhalmozzák őket, nem az eszmei értéket nézik. Mások elzárkóznak a kölcsönadástól, különböző félelmek miatt, sok kép pedig külföldön lehet.

 Parkban


AranykorAz idén ötvenéves Magyar Nemzeti Galéria
a Kossuthtal közösen egy szép kiadvánnyal (Mesterek és mesterművek) és természetesen kiállításokkal teszi még fényesebbé és emlékezetesebbé az évfordulót. Az év egyik attrakciója – a decemberben nyíló Zichy Mihály-tárlaton kívül – a Vaszary gyűjteményes tárlat.
Az A épületben még nem volt ilyen nagyszabású kiállítás, most tematikus rendben helyezték el a képeket, tárgyakat a tagolt tér miatt. A képek időrendben követik egymást, de láthatunk gobelineket, bútorokat, szőnyegeket¸ grafikákat, litókat – háborús képeket, keresztény ikonográfiákat –, pannót, dokumentumválogatást, filmet. Többek között 375 műtárgyat, 202 olajfestményt, 117 grafikát, 56 iparművészeti alkotást tekinthet meg az érdeklődő. Ritkaságszámba megy az érsekvadkerti templom kiállított oltárképe, a falu hozzájárult, sőt lakosai meg is fogják nézni, a Pannonhalmi Főapátságból
is szerepel két portré. A közel 500 oldalas, bőségesen dokumentált tudományos katalógus a teljesség igényével mutatja be Vaszary művészetét.
Fekete kalapos nőA századforduló magyar festészetének egyik legmeghatározóbb képviselője. Életműve az akadémizmusból indulva a szecesszión keresztül a kubizmusig, sőt az avantgárd utáni festői irányzatokig ível. Korának csaknem valamennyi stílusa megérintette őt, s a festészeten kívül iparművészi és tervezői munkássága is jelentős. Az 1900 körüli években saját képeihez látványos, egyedi képkereteket, a gödöllői szövőműhely számára pedig faliszőnyegeket tervezett, de illusztrált könyveket, tervezett könyvborítókat, bútorkárpitokat, plakátokat is. Az 1905-ös velencei nemzetközi művészeti kiállítás magyar termének vizuális arculatát gobelinjei, függönyei és bútorkárpitjai határozták meg. Igazi univerzális művész volt, akihez alig találunk hasonlót kortársai között. Az 1920-as évektől egyértelműen őt tekintették a magyar művészet legjelentősebb személyiségének. Főiskolai és magántanárként olyan jelentős művészeknek volt mestere, akik az 1940-es, 1950-es évek modern törekvéseinek legsokoldalúbb képviselőivé váltak.
ÁlarcosbálVaszary János művészettörténeti és pedagógiai értelemben is iskolateremtő művész, akinek népszerűsége, elismertsége az 1945 utáni években sem tört meg. Alkotásai folyamatosan, csaknem egy évszázada a művészettörténeti és a műkereskedelmi értékrendnek egyaránt a középpontjában állnak. Olyan művészről van szó, aki talán mindenki másnál erőteljesebben formálta át a 20. század magyar művészetét.
Munkásságát nagy művészeti és társadalmi elismerés övezte. Az 1900-as párizsi világkiállításon bronzérmet, az 1902-es torinói nemzetközi iparművészeti kiállításon elismerő oklevelet kapott. 1915-ben San Franciscóban és Brüsszelben állított ki, mindkét helyen aranyéremmel jutalmazták műveit.
Stilárisan sokszínű festői munkássága és elkötelezett főiskolai tanári tevékenysége mellett aktívan részt vállalt a kulturális közélet alakításában is. Számos művészeti társulat alapító tagja és vezetője volt (Országos Magyar Képzőművészeti Társulat, Nemzeti Szalon, Magyar Iparművészeti Társulat, FÉSZEK, Magyar Impresszionisták és Naturalisták Köre, Szinyei Társaság, Képzőművészek Új Társasága, Új Művészek Egyesülete, Magyar Akvarell- és Pasztellfestők Egyesülete, Künstlerbund Hagen, Munkácsy Céh). A modern törekvések szószolójaként, érzékeny tollú művészeti íróként is jelentős a munkássága.
A Magyar Nemzeti Galéria 1961-ben rendezte meg utoljára Vaszary János gyűjteményes kiállítását. Az elmúlt öt évtized nemcsak új értelmezésekkel bővítette az életművet, hanem számos új, addig lappangó művet is feltárt.
A tárlathoz múzeumpedagógiai foglalkozásokat magukba foglaló családi hétvégék kapcsolódnak. A kiállítás múzeumpedagógiai feldolgozását pedig színes kiadványuk, egy diákoknak szóló múzeumi vezető segíti.

Morfinista  Színpad

 Nő macskávalMegtekinthető:
2007. október 18. − 2008. február 10.

Budavári Palota, A épület földszint és I. emelet
2007. október 18-tól 2008. február 10-ig

Belépőjegyek
Teljes árú jegy: 1800 Ft
Diákoknak, 65 év alatti nyugdíjasoknak: 900 Ft
Ingyenes jegy:
6 éven aluli gyermekek, 65 év feletti nyugdíjasok, fogyatékkal élők egy kísérővel, arcképes újságíró-igazolvánnyal, ICOM, ICOMOS kártyával, pedagógus-igazolvánnyal rendelkező személyek, valamint NKÖM belépőkártyával rendelkező közgyűjteményi és közművelődési dolgozók, továbbá Pannon Identity Carddal rendelkező személyek
Iskolai csoportok számára: 450 Ft/fő
Családi kedvezményes jegy:
1 szülő + max. 4 gyermek: 3000 Ft
2 szülő + max. 4 gyermek: 4500 Ft
Felnőtt csoportos jegy (minimum 15 fő): 1600 Ft/fő


Oldaltérkép