Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain„Szemed a pályán legyen!” – Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum: aláírták a Skanzen Örökség Program szerződését

Szerző: leho
2008. április 6. 8.56

 2008. április 4-én vasúti pályafelvigyázói sípszóval kezdődött, Gáspár vasutas jelentett Cseri Miklós főigazgatónak, majd ünnepség keretében a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatósági épületében aláírták a nagyarányú fejlesztést biztosító Skanzen Örökség Program szerződését. A Magyarország népi építészetét és életmódját bemutató múzeum az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében – kiemelt projektként – 2,222 milliárd forint európai uniós és állami támogatásban részesül. A Skanzen pályázatát mind a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mind az OKM, mind a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács egyhangúlag támogatta.

 A látványtár: padokkal...
 ...és bababútorokkal

Az ünnepélyes aktusra a Skanzen 2003-ban épült, többemeletes igazgatósági épületében került sor, itt még nem jártam. Míg a nagyterembe érkeztünk, a tárlókban hatalmas kiállított anyagra lettem figyelmes – a bölcsőtől a pálinkásbutykosig nagyon széles a paletta –, a teremőr hölgy pedig tájékoztatott, hogy ez a Néprajzi Látványtár. A ceremónia vasúti pályafelvigyázói sípszóval kezdődött, majd a házigazda, Cseri Miklós főigazgató
köszöntőbeszédében elmondta, hogy csapatával 2006-ban álmodta meg a Skanzen Örökség Programot, amelyre hivatalosan is, a kulturális tárcától a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségig, sokan noszogatták. Részletezte a projektet, s videofilm segítségével bemutatta négy elemét.

 A jelentés
 Karancskeszi sarok

Az Észak-magyarországi Falu Diósjenőtől Noszvajig mutatja be a palóc tájegységet, közel 50  Cseri Miklósépülettel és majd 5000 tárggyal; hogy nem állnak a munka elején, azt a kiállított karancskeszi sarokkal igazolta, egyben megköszönve Batári Zsuzsa munkáját.
A színvonalas fogadóépület a látogatóbarát fejlesztés része lesz, amire szükség is van, hiszen a 2006-ban 220 ezer és a 2007-ben 207 ezer főt fogadó intézmény az ország egyik leglátogatottabb múzeuma. A 19. századi mezőhegyesi állomásépület modern kivitelezésű rekonstrukciója a múlt és a jelen összekapcsolódását szimbolizálja majd, s már a belépés pillanatában segíti a ráhangolódást. Parkoló, információs pult, automatizált jegykiadás és beléptetés, büférendszerű kávézó és múzeumi bolt növeli a látogatók kényelmét. Az épület kialakításánál elsődleges szempont lesz a baba- és tolókocsis hozzáférhetőség megteremtése.
A Nyitott Muzeológiai Műhely a 2003-as kialakítású látványtárra (mely első lépésnek tekinthető) épít, nyitott műhely és interaktív bemutatóhely lesz, ahol a dokumentálás, archiválás és restaurálás gyakorlati technikáit, praktikáit a Hiller istvánmindennapokban, saját gyűjteményükben is alkalmazható tudásként vihetik haza a látogatók.
A Skanzenvasút a vendégek kényelmét is fokozva új élményelemmel bővíti a múzeum kínálatát. A 100 férőhelyes Ganz–Jendrassik-féle vonat pályára állításával hét tájegységet érint majd, 2,4 km hosszan, öt megállóval. Látványosságnak ígérkezik az is, hogy működése közben megtekinthető a motorszerkezet. Figyelnek majd a kerekes székesek kocsiba emelésére és a környezetvédelmi szempontokra is (ez utóbbi például Nagycenken
nem biztos, hogy megvalósul).
A beszédek során Bajnai Gordon azt hangsúlyozta, hogy csak megfelelően előkészített, megtervezett és fenntartható projekteket hajlandó támogatni, s ennek kialakításához idő kell. Világos célokat fogalmazott meg a Skanzen: 2010-re 36 százalékkal növeli a látogatottságát.
Hiller István kiemelte a múzeum múltbemutatása mellett a jövőformáló szerepét, olyan „klassz családi Soltész Árpádprogram” már ma is a Skanzen, ahol a tanulás és a szórakozás észrevétlenül összekapcsolódik. Majd emlékeztette a főigazgatót arra, hogy a ezután a projekt megvalósításáért ő felel majd. Szabó Imre, a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke szentendreiként helyi kötődéseit emelte ki, s sajnálkozását hangoztatta, hogy nem látja az ünneplők között a teljes városi képviselő-testületet. Felszólalt Erdőhorváti polgármestere, Soltész Árpád, kiemelve, hogy ez vidékének turisztikai lehetőség, hiszen ha valaki látja a tájegységet Szentendrén, az kedvet kaphat ellátogatni például Erdőhorvátiba. A polgármester Cseri Miklós vállát és hátát elég szélesnek tartja ahhoz, hogy a SÖP sikeresen megvalósuljon, végezetül pereccel és tokajival kedveskedett a szerződést aláíróknak. Az ünnepség legfontosabb, lényegi részeként pedig sor került a kontraktus aláírására.
Már „csak” a megvalósítás van hátra, napokon belül kezdődik a kivitelezés. Akár a projekt mottója lehetne a felújítandó mozdonykocsiban olvasható felhívás: „Szemed a pályán legyen!”

  A motorvonat...
  ...mottóval

Számok, tények

A Skanzen Örökség Programot (SÖP) a kormány 2007 júliusában az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjei közé sorolta, és támogatásra érdemesnek ítélte. A SÖP beruházásainak célja a szabadtéri múzeum „élő” jellegének fejlesztése, az élményszerű ismeretterjesztés feltételeinek és körülményeinek megteremtése. A szentendrei Skanzen – 2000-ben az év múzeuma, 2003-ban „látogatóbarát múzeum” díjat és múzeumpedagógiai nívódíjat, 2005-ben Prima Primissima díjat kapott – elkötelezte magát a hagyományok összetartó erejének és a belőlük meríthető ismeretek bemutatása mellett. Különlegessége, hogy az ismereteket a közönség bevonása révén kívánja átadni, a látogatókat egyúttal résztvevőnek is tekintve.

Bajnai Gordon, Hiller István, Cseri Miklós és Lukovich Tamás 

A SÖP 4 beruházást foglal magába, amelyek költsége együttesen 2,222 milliárd forint, a megvalósítás ideje pedig a 2008. április 4-étől 2010. március 31-ig terjedő időszak. A projekt költségeiből 2 milliárdot az Európai Unió, 222 milliót pedig a magyar állam áll. Az első beruházás keretében a Skanzen az eddig meglévő 7 tájegység mellé felépíti az Észak-magyarországi Falut (Palócföld), amely az Ipoly és a Hernád közötti észak-magyarországi palóc terület hagyományos népi építkezését és életmódját mutatja be (2008. április 16-án indul, határidő: 2010. március 31.). A múzeum új bejárati épületet kap, amely a mezőhegyesi vasútállomás épületének eredeti tervek szerinti rekonstrukciója (2008. június 2-án indul, 2009. április 1-jei befejezési határidővel). A modern igényeknek megfelelően az épület fogadórészében csomagmegőrző és pelenkázó, valamint a közönségfogadás legkorszerűbb kiszolgáló helyiségei is helyet kapnak. A harmadik kiemelt beruházás keretében 2,4 km hosszú, korhű Skanzenvasút épül 5 megállóval. A vonalon közlekedő 1916-os szabadalmaztatású, 1930-ban készült műemlék motorvonat elsősorban a mozgáskorlátozottak, idősek és kisgyermekes családok kényelmét szolgálja (2008. augusztus 1-jén indul, határidő: 2009. április 1). A fejlesztés negyedik elemeként Nyitott Muzeológiai Műhely épül, amely a múzeumi háttérmunka bemutatására szolgál, és nyilvános műhelyként, interaktív látványraktárként, kiállítóhelyként és új oktatási színhelyként is szolgál majd (2008. április 16-án indul, határidő: 2010. március 31.).

 A mezőkeresztesi állomásépület makettje

A Skanzen Örökség Program szerződését közösen ellenjegyezte Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési, illetve Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A megállapodást Cseri Miklós főigazgató és Lukovich Tamás, a Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója írta alá. A projekt közreműködő szervezete a Pro Régió Kht., a felügyelő szervek az NFÜ és az OKM.

Egy minta: kisnemesi lakóház 


Oldaltérkép