Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainÖtvenéves a Magyar Nemzeti Galéria

Szerző: rotan
2007. május 25. 18.45

 A Kossuth impozáns könyveA Magyar Nemzeti Galéria ötvenesztendős, ez sok is és kevés is egy ilyen intézmény életében. Sok, hiszen sok minden történhet-történt fél évszázad alatt, szemmel látható a gyarapodás, eredményes a szakmai munka. És kevés, ha az évszázados kulturális intézmények hagyományaira, patinájára, hangulatára gondolunk. Május 23-án Szili Katalin házelnök, Bereczky Loránd, az MNG főigazgatója, Szabó Pál, a Magyar Posta vezérigazgatója, Dan Titus, a Pannon marketingkommunikációs igazgatója, valamint Kocsis András Sándor, a Kossuth elnök-vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót.

„Büszkén tekintünk vissza az elmúlt ötven esztendőre” (Bereczky Loránd)

Az ünnepi alkalom bevezetéseként Nagy Béla hegedűművész egy Flotow-művet játszott. Ezt  Szabó Pál átadja Bereczky Lorándnak az 1957.-etkövetően Bereczky Loránd intézményvezető röviden visszatekintett az elmúlt fél évszázadra, felelevenítette a legfontosabb állomásokat. A Magyar Nemzeti Galéria születési dátuma 1957. május 23., s az új intézményt a Szépművészeti Múzeum 19–20. századi műveire, az Új Magyar Képtárra alapozták. 1957-én október 5-én nyitotta kapuit a Kúria (a mai Néprajzi Múzeum) épületében a Kossuth téren. Kollekciója akkor mintegy 6000 festményből, 2100 szoborból, 3100 éremből, 11 000 rajzból és 5000 nyomatból állt. A mai helyszínre, a Budavári Palota B, C, D épületeibe azonban csak 1975-ben költöztették a galériát. Ma már három fő, jól elkülöníthető kollekciója van, az előbb említett 19–20. századi anyag, egy korábbi, a Régi Magyar Gyűjtemény (a Szépművészeti Régi Magyar Osztálya), valamint a Jelenkori Gyűjtemény, így az MNG a X. századtól kezdődően napjainkig a magyar művészet legteljesebb gyűjteményévé vált. 2005-ben a kiállítótér kibővült a palota A épületével. Ma már a galériának összesen mintegy 200 dolgozója van, s több mint 100 ezer műtárgya.

A blokk nagyítva, a Budavári Palota sziluettjével

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke megnyitóját azzal kezdte, hogy erre a napra, e  Szili Katalinmeditációs objektumba készülve fellapozta az 1957. május 23-i újságokat: épp francia kormányválság volt, és Maléter Pál egyik összekötőjét (…) aznap tartóztatták le. Majd feltette a kérdést, hogy kit is ünneplünk e napon. Természetesen a magyar kultúra egyik legjelentősebb múzeumát, amely 1995 óta hétszer kapta meg az Opus Mirabile díjat. Továbbá Bereczky Lorándot, aki 25 éve vezeti az intézményt, valamint valamennyi dolgozót a teremőrtől a restaurátorig. Rajtuk kívül a mecénásokat és a műgyűjtőket is, hiszen nélkülük nem jöhetnének létre ilyen gyűjtemények és kiállítások. A mecenatúráról beszélve örömmel üdvözölte, hogy a modern kori cégek között is van, amelyik jelentős szerepet vállal a kultúra támogatásában.
A posta részéről Szabó Pál vezérigazgató azzal kezdte, hogy a bélyegek a műalkotások kedvenc felületei. Bereczky Loránd ráadásul a bélyegkiadásoknál is zsűrizik. Majd megemlítette, hogy az előző pénteken a Zeneakadémia építésének századik évfordulójára bocsátottak ki bélyeget, ezúttal pedig 600 forintért állítottak össze egy négydarabos blokkot, melyeken az MNG egy-egy híres alkotása szerepel: Szent Katalin misztikus eljegyzése (kb. 1490), Markó Károly: Róma látképe, Ferenczy Károly: Október és Szinyei Merse Pál: Majális (tervező Kármán Orsolya). A 200 ezer blokkból elsőként a házelnök kapott, az 1957. számút pedig Bereczky Loránd vehette át. Az első napi pecsételést Szili Katalin kezdte („egy pecsét, egy lehelet”).

„Egy lehelet......egy pecsét”

Kocsis András Sándor emlékeztetett arra, hogy a Kossuth az utóbbi években  Az egykor művészettörténésznek készülő kiadóvezetőszámos képzőművészettel foglalkozó kiadványt, illetve sorozatot jelentetett meg. A Magyar Nemzeti Galériával számos közös munkát jegyeznek, nem említette, de ilyen volt a Magyarország az Osztrák–Magyar Monarchia idején. Rajzok és grafikák
. Néhány napon belül megjelenik a Kondor Béla-kötet, majd őszre a Vaszary János- (október 18-án nyílik) és a Zichy Mihály-kiállítással párhuzamosan egy-egy kötet. Május 23-án azonban a Nemzeti Galériát egy gyönyörű kötettel ünneplik: a Mesterek és mesterművek 216 reprodukciót tartalmazó impozáns album, s megjelentetik angolul is.
Az MNG-vel a szponzori szerződését meghosszabbító Pannon marketingvezetője, Dan Titus kiemelte, hogy a Pannon az egyik legtudatosabb társadalmi felelősségvállalású cég. Az ABC Galéria és a Múzeumok Éjszakája támogatásán kívül a Pannon már több mint tíz éve az MNG főszponzora, amire nagyon büszkék. A szerződés aláírása után Bereczky Loránd a rá oly jellemző tréfával megjegyezte, hogy az isten tartsa meg a mecénások jó szokását, s ez a támogatás az idei programok finanszírozását is megkönnyíti. Nagy attrakció lesz az őszi Vaszary-kiállítás, és most már biztos a Zichy Mihály-kiállítás is, az Ermitázzsal sikerült megegyezniük. És végül mindenki figyelmébe ajánlotta a most futó tárlatokat is: A festmény idejét (június 24-ig) és A restaurálás művészetét (augusztus 20-ig).


Oldaltérkép