Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA Millenáris Park a jövő háza lehet

Szerző: leho
2007. február 4. 8.49

 2006 novemberétől új menedzsment irányítja a Jövő Házát a Millenáris Parkban. A vezetés kinyilatkoztatott célja, hogy racionálisan, költséghatékonyan irányítsa a kulturális intézményt, szűnjenek meg a párhuzamosságok, és az állami-fenntartói támogatás csökkenő igénybevétele mellett új modellt dolgozzon ki a bevételek növelésére. Január 31-én Hajnóczy Árpád, Csepeli György államtitkár és Nagy Géza, az Ability Park vezetője sajtótájékoztatón vázolták a Millenáris Park 2007-es évét. A már jól bejáratott név marad, a Jövő Háza csak az üzemeltető céget jelenti ezután.

A Millenáris, mint a kiadott sajtóanyagban olvasható, sokféle tevékenysége ellenére nem használta ki páratlan adottságait; nem mozgatta meg s nem vonta be kellően a piaci szféra szereplőit, forrásait; a lehetőségeihez képest kevéssé építette ki hazai és nemzetközi partneri hálózatát; a sokféle program nem egészítette ki egymást – és ami nem hangzott el: a folyamatos finanszírozási gondok mellett panamák merültek fel szinte megalakulása óta.

Csepeli György, Hajnóczy Árpád és Nagy Géza

Új profil, új filozófia – hirdeti az új menedzsment

A más oldaláról ismert és általunk nagyra becsült Hajnóczy Árpád, a Jövő Háza

A Millenáris Park funkciói:
– kiállításoknak ad helyet
– szabadidős és gyermekprogramokat kínál, például a Csodák Palotájában, bérleti rendszerével és szezonálisan a szabadtéren
kulturális programokat szervez (
koncertek, vetítések, színházi és táncelőadások), illetve befogad bizonyos művészeti eseményeket és fesztiválokat (filmszemle, Intro Fesztivál, Múzeumok Éjszakája, BTF és Fringe Fesztivál)
– oktatási tevékenységet végez, illetve helyet biztosít tv-felvételekhez (pl. Mindentudás Egyeteme)
– vendéglátó-ipari szolgáltatások
novemberben kinevezett ügyvezető igazgatója szerint a cél egy olyan helyszín megteremtése és működtetése, amelyet a lehető legoptimálisabban vehetnek birtokba a látogatók.  Egy olyan lépcsőzetesen kialakuló szolgáltató és befogadó központot kívánnak kialakítani, amely képes új rétegek, közönségcsoportok elérésére, valamint állandó támogatóként piaci szereplőket is meg tud nyerni. Tehát egy olyan, nemzetközi viszonylatban is versenyképes kulturális centrum működtetése, amely egyfajta modellként is szolgál a kulturális közösségi terek használatára. A Millenáris középtávú – három éven belül megvalósítható – célja, hogy Budapest „budai szíve”, landmark típusú, befogadó médium és Kelet-Közép-Európa egyik példaértékű kulturális komplexuma legyen. Minőségi kulturális programokat, tematikus kiállítási projekteket akar szervezni, a közösségfejlesztő funkciókat ki szeretné terjeszteni, a szolgáltatások általános színvonalát emelni és láthatóvá tenni, egységes profilt, kommunikációt kialakítani.

Hajnóczy a Millenáris új profiljának három fő elemét hangsúlyozta. Közösségi tér, találkozóhely lesz, Van tennivaló bővena szabad idő eltöltésének többfunkciós játéktere, a közösségépítés, a szakmák és felhasználók közös tere. Piactér lesz, az innováció, a művészeti produkciók, a kreatív ipar, a tudásgazdaság és a digitális írástudás bemutatkozási-népszerűsítési tere. És végül a szabad hozzáférések tere – a szakmai és laikus közönség számára is jól használható információbázis.
Három-négy nagy kiállítást terveznek 2007-ben, amelyek még képlékeny állapotban vannak, folyamatos a szponzorkeresés, a program-összeállítás. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy rövidebb, 3-4 hónapos projekteket terveznek, nagy látogatottsággal, mozgalmas, lüktető, állandóan változó kiállításteret ígért.
2007 februárjától a Millenáris helyet ad az Ability Parknak (erre 60 milliót szán, külső szponzoroktól ugyanennyit várnak, s az itt dolgozó, fogyatékkal élők foglalkoztatására az Ability Park 90 milliót nyert pályázati úton). Az első nagyobb kiállítás, az Intervízió, a februárban lecsengő 1%-os charity kampány után március közepén indul s a televízióval foglalkozik majd, először a történetét járja körbe többek között az 50 éves Magyar Televízió aktív közreműködésével és („nyolc számjegyű”) támogatásával. A következő tematikus kiállítás az internetről szól majd, s idén vagy jövőre tervezik a pénz és az energia középpontba állítását is.
A jövőben a Millenáris Parkban lesz – egyfajta integráló szerepet felvállalva – a digitális Magyarország központja, mely összefogja a 2600, eddig nem kellően koordinált e-Magyarország pontot. A tárcafelelősök elmondták, hogy terveik szerint a több minisztériumnál kiépített, eddig különálló hálózatokat is integrálni szeretnék, melynek ideális központja lehet a Jövő Háza. Hajnóczy egy állandó munkatárs felvételét említette, s 50 milliót kapnak csak erre célra az államtól.


Csepeli György államtitkár nem tudott kibújni politikusi bőréből, elmondta, hogy 2002-ben, amikor még az IHM államtitkára volt, a Terror Házával feleselő intézménynek gondolta el a Jövő Házát, de azóta finomodott az elképzelése, s reméli, a GKM „kulturális erőműve” lesz. Vázolta a szép új világot, hogy kinek köszönhető, ki mindenki segített abban (2002-től), hogy egy ilyen komplexum kialakuljon. Egy szót sem hallhattunk arról, hogy milyen labdapasszolgatás játékszere volt évekig a Millenáris, hogy minden minisztérium úgy szerette volna életben tartani, hogy egy másik tárca költségvetéséből tartsák fenn stb.

Foglalkozás az Ability Parkban

Ability Park


Az Ability Park 2003 júniusa óta folyamatosan jelenik meg országszerte: eddig 25 rendezvényen és közel 50 egyéb eseményen vett részt, 2004-ben már járt a Millenáris Parkban is, ahol több mint két hónapig volt látogatható. Eddig országszerte több mint 130 ezer ember vett részt park rendezvényein.
Nagy Géza, az Ability Park vezetője elmondta – a tájékoztatón jeltolmács is volt, s a sajtóanyagot Braille-írással is kiadták –, hogy 2007. február 3-ától ismét látogatható a Millenáris B épületében. Egy demokráciában érték a tolerancia, és fontos cél a társadalmi integráció lehetőségének biztosítása minden ember számára. A Millenáris helyszínt ad a kiállítás számára, s ezáltal lehetőséget teremt arra, hogy a látogatók megismerkedhessenek a fogyatékkal élő emberek mindennapi élethelyzeteivel. Az Ability Park bemutatja a látogatóknak azokat az innovatív eszközöket, amelyekkel elősegíthető a fogyatékkal élők társadalmi integrációja. Szakképzett munkatársak segítségével ezeket a látogatók szabadon ki is próbálhatják. Februárban az Ability Park keretében zajlik az 1% Civil Jövő Fesztivál. Az egy hónapos rendezvény célja, hogy bemutassa azokat az esélyegyenlőség területén kiemelkedő tevékenységet végző civil szervezeteket, amelyeket az adózók szabadon támogathatnak adójuk 1%-ával.


Az Ability Park szervezői egy különleges foglalkoztatási programot indítanak. A kiállításon és a
A Jövő Háza számokban:
2006-ban a kiállításokat látogatók száma: 512 ezer fő
2006. évi állami támogatás: 1,5 milliárd forint
2007. évi állami támogatás: 974 millió forint
2007-es tervezett szponzori bevétel: 100 millió forint
2006. novemberi alkalmazotti létszám: 99 fő
2007. tavasz végi tervezett létszám: 65-70 fő
hozzá kapcsolódó programokon keresztül közel 100 fogyatékkal élő számára biztosítanak folyamatos munkalehetőséget. Az Ability Parkban kipróbálható eszközök, játékok lehetőséget nyújtanak arra, hogy a látogatók játékos formában megismerjék a siketek, a vakok, a mozgássérültek és az értelmi fogyatékosok hétköznapjait és élethelyzetükből fakadó nehézségeiket. A rendezvény szellemiségéhez hűen a munkatársak, illetve az együttműködő partnerek szintén fogyatékkal élő társaink közül kerülnek ki: a játékokat zömmel ők vezetik. Ez biztosít lehetőséget a közvetlen információszerzésre, a fogyatékkal élők élethelyzeteinek megértetésére, a társadalom tudatosabb odafigyelésére. Az Ability Park ötvözi az interaktív szakmai bemutatókat, a dramatikus játékokat és a játszóházat. Ennek megfelelően a kiállításon kipróbálhatóak különböző fogyatékosságokat bemutató szituációs, logikai és ügyességi játékok, továbbá az életminőséget segítő legújabb technikai eszközök is.
A 2007-es terv nagyjából összeállt, a továbbiakról folyamatosan egyeztet a Jövő Háza és az Ability Park.
További információ:
www.abilitypark.hu


2007-es további tervek: programkínálat-fejlesztés a kulturális-oktatási szolgáltatásokban

Világsztárok sorozat:
- a nemzetközi első vonal felléptetése, 2007-ben 6-8 koncert (Rhoda Scott, Deodato, Leningrad, Matthew Herber Big Band, Medeski Martin, Gentleman)
Művészeti sorozatok:
- a zene és irodalom találkozásai, a Budai Színház sorozat, a gesztus és hang sorozat, táncművészeti sorozat
Fesztiválok:
- Intro Fesztivál, Bohémia Fesztivál, CirkuSzínházi Fesztivál, Múzeumok Éjszakája, Electric Circus
Dzsesszklub:
- a Raiffeisen Jazz Klub sorozat a Millenárison
Gyerek- és családi programok
- kulturális készségfejlesztő sorozatok, tematikus hétvégék, gyerekbérlet-sorozatok
Börzék:
- színész-, film-, irodalmi, zenei börzék, kirakodóvásárok, a tehetséggondozás és kreativitás fórumai
Kiegészítő kiállítások:
- a Millenáris különböző belső és szabad terein kortárs képző- és médiaművészeti kiállítások

Link:
www.jovohaza.hu


Oldaltérkép