Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainKüba: Utazás az árral szemben – hetedhét országban

Szerző: leho
2006. május 18. 21.23

 A T-B A21 Thyssen-Bornemisza Art Contemporary különleges programfolyamot szervezett a Duna menti népek összetartozását erősítendő. A tervek szerint május 1-jén Constanta lett volna a projekt első állomása, de ezt az árvíz meghiúsította, s csak 13-án indult Ruszéból, hogy hamarosan Magyarországra is elérjen. A projekt főműve Kutlug Ataman videoinstallációja, de minden ország saját művészekkel is képviselteti magát, nálunk Csáki László és Pálfi Szabolcs filmje látható.


A Thyssen-Bornemisza Art Contemporary

Francesca von Habsburg új alapítványt hozott létre 2002-ben a kortárs művészet számára  Bécsben, ez a Thyssen-Bornemisza Art Contemporary – a T-B A21. A szervezet célkitűzése, hogy más művészeti szervezetekkel való együttműködés és egyedi projektek finanszírozásának révén olyan művészek új munkáinak létrejöttéhez járuljon hozzá, akik fontos szerepet játszanak a kortárs képzőművészetben. A T-B A21 ezt multidiszciplináris projektekkel szeretné elérni, amelyek átlépik a különböző formákban megnyilvánuló művészi kifejezést meghatározó és kategorizáló hagyományos határokat,  ugyanakkor a közönséget a kortárs művészi kifejezés élő élményével gazdagítják. Az alapítvány munkája megújítja a Thyssen-Bornemissza Alapítvány negyedik generációs műgyűjtéssel és patronálással kapcsolatos koncepcióját.
Az új nagyszabású projekt, a Küba létrejöttét egyrészt az alapítvány, másodrészt bankok, biztosítótársaságok stb., harmadrészt az EU soros elnökségét ellátó Ausztria külügyminisztériuma finanszírozta. A Küba projektet május 18-án, az Akadémia Klub Könyvtárában ismertette a sajtó képviselőivel Francesca von Habsburg, Szoboszlai János művészettörténész, kurátor, valamint Csáki László és Pálfi Szabolcs filmrendező.

Küba

2006 májusában és júniusában Kutlug Ataman képzőművész díjnyertes filminstallációja, a Küba közel 2000 kilométert utazik – Bulgárián,  Szerbia-Montenegrón, Horvátországon, Magyarországon, Szlovákián keresztül – a Dunán a Fekete-tengertől Bécsig egy átalakított uszály, a Negrelli fedélzetén (a hajón való kiállítás Francesca von Habsburg ötlete volt). Minden országban egy új, kifejezetten a Thyssen-Bornemisza Art Contemporary megbízásából készült, Ataman Küba című filminstallációjára párbeszédben álló műalkotást mutatnak be. Az esemény a dunai régió kulturális változatosságát tükrözi.
A díjnyertes videoinstalláció 40 monitoron mutatja be egy Isztambul melletti elszigetelt bódételepülés, Küba – Ataman két évig élt ott – egy-egy lakójának életét úgy, hogy ők maguk beszélnek mindennapjaikról. Nagyon éles a kontraszt a világváros és a gettó átlagos lakóinak élete között. Aki megnézi az alkotást, maga döntheti el, hogy melyik képernyőhöz ül, megnézi mind a negyvenet, illetve csak egyet-kettőt. Az USA-tól Ausztráliáig számos országban nagy sikerrel mutatták be/állították ki a művet.

A Francesca von Habsburg vezette alapítvány – mely a kortárs művészetből a szokatlan, meghökkentő alkotásokat vásárolja meg alapítása óta – kiemelt feladatának érzi, hogy az EU épp megtorpanni látszó bővülése, illetve a felvetődött uniós problémák miatt emlékeztesse az embereket a közös kultúra összetartó erejére, amiben a művészet a politika mellett/helyett segíthet. Elmondta, hogy hiányolja Közép-Európában a társadalmi-szociális kiállású művészetet, s szeretne ilyen művekkel végigutazni a Dunán.

Június 1-jétől: A magyar agár a Néprajzi Múzeumban

A Negrelli június 1-jén érkezik Budapestre, a Batthyány téri hajókikötőbe, június 2-tól 11-ig  áll a nagyközönség rendelkezésére, ahol Ataman videoinstallációját nézhetik meg az érdeklődők.
A magyarországi Küba projekt kurátora, Szoboszlai János 2006. június 1-jén művészeti szimpóziumot moderál a Néprajzi Múzeumban, címe: A kortárs művészetek pozíciója az átalakulóban lévő társadalmakban; résztvevők: Tamás Gáspár Miklós, Tillmann József Attila, Sebők Zoltán és az alkotások szerzői.
A magyar alkotás, Csáki László és Pálfi Szabolcs filminstallációjának címe: Agár – Projekt a magyar agárról. A magyar szerzőpáros nemrég a Hortobágyon találkozott az agárral, e hungarikummal (2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánították), s kicsit körbejárva a témát rájöttek, hogy nem csupán ők nem ismerik ezt a fajtát, hanem honfitársaik többsége sem. Az agártartás, -tenyésztés arisztokrata foglalatosság volt évszázadokkal korábban, s emiatt meg akarta szüntetni a kommunista hatalom, kis híján kihalt a fajta az ötvenes években. Ma viszont újra erőre kapott, vannak legális és illegális tenyésztői, van, aki csak kiállításra cipeli, van, aki vadászik vele a család betevőjéért. Ráadásul a törvényi szabályozása sem megoldott, hiszen ahhoz, hogy a fajtajellegét megőrizze, vadásznia kell(ene). Nagyon tanulságos volt, amit Csáki László elmondott: az országban mindenki tud a magyar agárról, de ahány embert megkérdeztek, annyiféleképpen írták le a fajtát…
A Néprajzi Múzeumban látható a szerzőpáros filmje, 20 tévéképernyőn, nem szerkesztve, hogy ki-ki maga szűrje le a magyarországi agártartás, a fajta jelene(-jövője ?) tanulságait s a mögöttük lévő társadalmi állapotokat.


Árral szemben II. – Jótékonysági árverés a Műcsarnokban

Bár a projekt első, romániai rendezvényét az árvíz miatt nem tudták megrendezni –  júniusra halasztották –, Francesca von Habsburg elmondta, hogy nem akartak elmenni a probléma mellett. Megkeresett kétszáz művészt, hogy ha jónak látják, ajánlják fel egy-egy alkotásukat az árvízkárosultak javára, sokan rögtön csatlakoztak a kezdeményezéshez. A jótékonysági aukció június 3-án – június 1-jétől megtekinthetők a művek – kedvenc városában, a „csúcshelyszínen”, Budapesten lesz, mégpedig a Műcsarnokban.

Link:
www.tba21.org


Oldaltérkép