Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA sci-fi irodalom nagyszerű tanára – Damon Francis Knight

Szerző: Mika Róbert
2005. április 13. 05.24

 Mint megannyi írókollégája előtte, majd utána, ő is autóstoppal indult el szülővárosából, Baker Cityből szerencsét próbálni. A tizenkilenc éves fiatalember célja New York, az ún. Futurians (1938–1945), azaz a hasonló érdeklődésű rajongók és írók baráti köre.
A modern tudományos-fantasztikus irodalom egyik megteremtője és meghatározó alakja, Damon Francis Knight 1922. szeptember 19-én született az Egyesült Államokban és nyolcvanéves korában, 2002. áprilisában ragadta el a halál.

New York és a Futurians tárt karokkal várja, s még ebben az évben, azaz 1941-ben megjelenik első írása. Barátainak mondhatja többek között Frederik Pohlt, Donald Wollheimet, Isaac Asimovot, Judith Merillt és Cyrill M. Kornblutht, akikkel elindítják a The Futurians szórakoztató magazint. A társaság 1945-ben felbomlik, de nem marad munka nélkül, a Galaxy című lapban folytatja tevékenységét.
1949-ben jelenik meg első kisregénye, Not with a Bang címmel, egy évvel később már átütő sikert arat a To Serve Man című kisregénnyel. Később ezt a művet a retró kategóriában az elmúlt fél évszázad legjobb sci-fi kisregényként Hugo-díjban részesítették (2001). Kis szünet következik, hogy aztán két új könyvével, a Hell’s Pavement (A pokol járdája)novelláskötettel és a The Country of the Kind kisregénnyel kitörölhetetlen nyomot hagyjon maga után, pedig még csak 33 éves. Sikerét nemcsak az olvasóközönség honorálja, hanem egy évre rá, 1956-ban neki ítélik a Hugo-díjat recenziós munkáiért, a legjobb könyvbemutató kategóriában (e díjban részesült a Papiruszportálon korábban bemutatott Neil Gaiman is). 1958-ban VOR címmel James Benjamin Blishsel (írói neve William Atheling Jr.) közösen publikálnak egy novelláskötetet, majd 1964-ig négy kötetben jelennek meg novellái (Masters of Evolution [Az evolúció mesterei], The People Maker, The Sun Saboteurs [A nap szabotőrei] és a Beyond the Barrier [A határon túl]).
Az 1965-ös év írói korszakának csúcsa, nem kevesebb mint három kötetével örvendezteti meg rajongóit (Mind Switch [Elmeváltás], Off Centre, The Rithian Terror [A rithian rémuralma]). De ez mintha még kevés lenne neki, még ebben az évben Blishsel megalapítja az Amerikai Sci-fi Írók Egyesületét (SFWA, Science Fiction Writers of America), amelynek első elnöke lesz. Később a szervezet a fantasyírókat is felvette a soraiba. A modern sci-fi és fantasy kritikáját célul tűző egyesületnek jelenleg több mint másfél ezer hivatásos tagja és nagyszámú rajongótábora van.
Az SFWA jelenleg a legrangosabb sci-fi írói elismerés, a Nebula-díj kiadója. A volt alapítót a szervezet és a rajongók 1969-ben a Masks (Maszkok) című novellájáért Nebula-, 1994-ben életműdíjjal jutalmazta (Memorial Grand Master Award), amit előtte olyan nagy nevű szerzők vehettek át, mint Arthur C. Clark (1985), Isaac Asimov (1986), Ray Bradbury (1988), hogy csak néhány nevet emeljünk ki a sorból. Az SFWA mellett még számos szervezetnek a társalapítója is volt, így a National Fantasy Fan Federationnek, a Milford Writers’ Conference-nek és a Clarion Writers Workshopnak is.
A hatvanas évek közepétől lefoglalja a különböző szervezetek irányítása, a tanítás és az antológiák szerkesztése, így negyedszázad alatt „mindössze” négy novelláskötete jelenik meg (The Earth Quarter, World without Children [Világ gyermekek nélkül] 1970, The World and Thorinn [A világ és Thorinn]1980 és a The Man in the Tree [Ember a fában] 1984). 1991–1992-ben egy újabb nekifutás három művel (Double Meaining [Két értelem], God’s Nose [Isten orra], Why Do Birds). Utolsó novelláskötete, Humpty Dumpty: An Oval [Humpty Dumpty, egy ovális] címmel 1996-ban jelent meg. 2000-ben az interneten egy nagyon érdekes publikációja jelenik meg Will the Real Hieronymus Bosch Please Stand Up? címmel (http://fictionwise.com/knight/). A honlap angol nyelvű, de aki olvasni tud angolul, az legalább olyan élménybe részesül, mint a ma divatos Da Vinci-kód esetében.
Magánéletéről keveset lehet tudni, bár második felesége, Kate Wilhelm ugyancsak híres, Hugo- és Nebula-díjas sci-fi író. Knight gyermekeinek száma egyes források szerint hat, más források szerint négy.
Damon Knight munkássága megkerülhetetlen, ha a sci-fi műfajáról esik szó. Pedig nem talált fel újat, az idegenek, a robotok, az apokaliptikus háborúk, a végtelen űr, paranormális jelenségek volt az ő világa, de fekete humorával, szójátékaival mégis egyedivé, élvezetessé, szórakoztatóvá tette a tudományos-fantasztikus irodalmat. Mint kritikus egyszerre volt kellemetlen, briliáns, lírai, robbanékony és türelmes, vicces, nagylelkű, de egy biztos, a sci-fi irodalom nagyszerű tanárát vesztettük el pár évvel ezelőtt. Magyarországon elsősorban a Galaktika folyóiratból ismerjük munkáit, ahol írásai rendszeresen megjelentek.


Oldaltérkép