Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainChris Sohre és a The Malvinas lemeze

Szerző: Czékus Mihály
2007. december 16. 9.53

  Chris Sohre amerikai származású zeneszerző, előadó, producer és hangmérnök. Zenei életútja az indulástól kezdve igen változatos. A könnyen megszerethető női hang(ok) és tiszta akusztikus zene világába kínál számunkra belépést a The Malvinas együttes albuma.
Gina Forsyth szólóalbuma, a You Are Here (korábban ismertettük
) hangulatvilágába szervesen kapcsolódik a The Malvinas együttes – amelynek ő is tagja – által képviselt vonalhoz. Két lemezt mutatunk be a kínálatból.

Chris Sohre: The Night Between

Chris Sohre nyolcévesen gitározni tanul, tízévesen lányokból álló együttest alakít, 14 éves korában az iskola első számú klarinétosa. Tanulmányait Wisconsin állam egyetemén folytatja, ahol művésztanári diplomát szerez. Tanulmányaihoz kapcsolódóan bejárja (és megszereti) Európát. Manapság ideje egy részét Amerikában, másik részét pedig Hollandiában tölti. A nyolcvanas évek végén Londonban élt, ahol a Kodály-módszert tanulmányozta.
A művésznő rendkívül széles zenei érdeklődését jól példázza, hogy Londonban és Dublinban az alternatív zenei, Torontóban és Amszterdamban a dzsesszéletbe kapcsolódott be, Görögországban világzenét játszó muzsikusokkal dolgozott együtt. Az autentikus népi zenéből pedig Ausztráliában és Új-Zélandon merített. Első zenei anyaga 1984-ben jelent meg Fleeting Echoes címmel (ez a neve a lemezeit megjelentető kiadónak is).
 Az életutat végignézve kijelenthető, hogy Sohre nem igazán kényezteti el szólóalbumokkal a rajongóit, hiszen 6-7 évente jelentkezik új anyaggal. 1994-ben jelent meg a Who Will Know, majd 2000-ben a Makria, és ezt követi az idei évben kiadott The Night Between.
Az új album leginkább egy metafizikai elmélkedéshez hasonlít a szerzemények (pl. Gravitate, End of an Era, Wheel of Time stb.) alapján. Az album zenei stílusát nagyon nehéz meghatározni, mert minden olyan zenei irányzat (világzene, dzsessz, alternatív, folk stb.) képviselteti magát rajta, amelyeket Chris Sohre az elmúlt években kipróbált.
Ez a lemez – a maga tíz szerzeményével – igazi impozáns vállalkozás. A felvételek több helyszínen (London, Amszterdam, Washington) lettek rögzítve, közel egytucatnyi muzsikus közreműködésével. Ezek a derék zenészek egy hangszerkiállítást felülmúló mennyiségű, köztük számos egzotikus hangszert szólaltatnak meg. Chris Sohre énekesként, komponistaként és muzsikusként veszi ki a részét az albumkészítésből.
A The Night Between tipikusan olyan album, amelyik csak többszöri meghallgatás után hajlandó teljes egészében megnyílni a hallgató előtt.

Fleeting Echoes Ltd., 2007
Az előadó honlapja:
www.chrissohre.com

The Malvinas: Love, Hope, Transportation

Akinek elege van már a gitárszerű, dobjellegű mesterséges, számítógép által előállított hangszerpótló hangokból, azok számára itt a megváltás. A The Malvinast három kanadai hölgy, Beth Cahell, Gina Forsyth és Lisa Markley alkotja.
 Az együttes 12 stúdió- és 2 élőfelvétellel kényezteti az igényes zene híveit. A komponistaként is aktív hölgyek a zeneszerzés szempontjából igazságosan „megosztoztak” egymás között a lemezen. Az albumot – az akusztikus zene szerelmeseinek nagy örömére – a húros és vonós hangszerek (gitár, mandolin, bendzsó, cselló és hegedű) uralják. Zenei stílusa nehezen behatárolható, mert a country- és a népzenei elemek (pl. Hope Is A River) éppúgy megtalálhatóak benne, mint a blues (pl. Ordinary Blues) vagy a valcer (Waltz Of The Rear View Mirror). A kedves dalok mellett, mint pl. a Sweet And Sunny South, olyan érdekes témákkal is találkozhatunk, mint pl. a Che Guevara vagy a Perihelic Opposition Of Mars. A lemez a vidám végkicsengésű Ordinary Blueszal zárul. A Love, Hope, Transportation összhangzását a vendégzenészek teszik – a zene mellett humorral is – teljessé: Dirje Smith – cselló, Martin McCall – ütősök, Dr Jim – nagybőgő, Dana Cooper – harmonika és „Jack” – politikailag inkorrekt ének.
Mind a két korong könnyen megszerethető, emberi album, mely kísérletet tesz arra, hogy újabb területeket hódítson vissza az elektronikus zene által elárasztott világból.

3 Legged Dog Productions, Little Blue Dot Music
Honlap:
www.ginaforsyth.com
A lemez megrendelhető: www.cdpince.hu


Oldaltérkép