Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainKodály-emlékév – 125 éve született, 40 éve halt meg

Szerző: Papiruszportál
2007. február 26. 11.22

 Hiller István kulturális, Göncz Kinga külügyminiszter és Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, valamint Kodály Zoltánné Péczely Sarolta részvételével került sor a Kodály-emlékév rendezvényeinek bemutatására. A február 20-i sajtótájékoztatót stílszerűen a Marczibányi téri iskola Kodály Zoltán Kórusa nyitotta meg: két Kodály-kórusművet, a Lengyel Lászlót és a Táncnótát énekelték Uhereczky Eszter és Őri Csilla vezényletével.


Hiller István köszöntőbeszédében elmondta, hogy Kodály Zoltán az Eötvös-kollégium tagja volt, a kollégium az ő révén is lett ismert, elismert. A kodályi kultúra mára az egész világ részéve lett, így hazánkban is több lehetőséget kell adni az érdeklődőknek a nyelvész-zeneszerző-pedagógus életművének bemutatására. Hiller István kínai látogatása során megtudta, hogy Kodály neve nemcsak ismerősen cseng az ottaniaknak, de a zeneművészeti tanulmányokat folytatóknak külön tétel a kodályi életmű.
Göncz Kinga az országkép ápolására hívta fel a figyelmet, melynek szerves része Kodály Zoltán művészete, a világon egyedülálló Kodály-módszer miatt is. Több külföldi városban Kodály-koncerteket, például Washingtonban, Belgrádban, Teheránban, Szöulban, Bejrútban, Ottawában, másutt szemináriumokat szerveznek.
Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere a Nemzeti Filharmonikusok Kodály-koncertjét 
emelte ki, a budapesti hangverseny után másnap Kecskeméten hallgathatják meg. A Kodály–Bartók Világzenekar nemrég alakult Vásáry Tamás vezetésével, nem titkoltan a két nagy magyar zeneszerző évfordulójára, ők is adnak koncertet.
Remélem, a Kodály-év kapcsán az iskolai ének-zene oktatást is felülvizsgálják, hiszen az óraszámok drasztikusan csökkentek néhány év alatt (az általános iskolákban heti 1, míg a középiskolákban – igaz, a szakközépiskolákban – két évig heti fél [!] óra jut rá), míg sok külföldi országban szinte előrébb járnak a zenei írás-olvasás, a zenekultúra területén, mint itthon. Egy ilyen kincset nem lehet kiadni a kezünkből!


A Kodály-jubileumi év programjai

Tudományos, szakmai programok

a) Kiállítások:
– Vándorkiállítás készítése országos, illetve a Külföldi Magyar Kulturális Intézeteken és külképviseleteken keresztül külföldi bemutatásra
– Kodály-kiállítás a MTA Zenetudományi Intézetének Zenetörténeti Múzeumában – Erdődy-palota
b) Konferenciák, szakmai találkozók:
– Kárpát-medencei karvezetői találkozó és konferencia (A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége), Budapest, márc. 3–6.
– a Magyar Kodály Társaság konferenciája, Budapest, márc. 19–21. (A Tavaszi Fesztivál keretében)
– ének-zene iskolák országos találkozója, Kecskemét, április eleje
– nemzetközi konferencia a IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál alkalmából (május)
– 20. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny és Kodály Szimpózium, Pécs, május 24–28.
– Nemzetközi Kodály Szeminárium, Kecskemét, júl. 15. –aug. 5.
- 18. Nemzetközi Kodály Szimpózium augusztus 3–10. között, USA, Capital University, Columbus (Ohio)

Kiadványok
– A Magyar Rádió és a Hungaroton CD-sorozatot hoz létre Kodály Zoltán összes művének kiadására. A több évre tervezett zenei vállalkozásból a Kodály-évben a sorozat szerkesztőbizottságának felállítása, a tervezés és a sorozat első néhány lemezének kiadása történik. A Hungarotonnál már elkészült Kodály-sorozatok mellé (a szólócselló- és cselló-zongora művek, zongoraművek, vegyes és férfikari művek) zenekari, oratorikus, női és gyermekkari újonnan készített felvételek társulnak. Az összkiadás függelékeként kapnának helyet azok az albumok, amelyek a rádió archívumának legértékesebb, történeti értékű Kodály-felvételeit tartalmazzák. Ezzel kapcsolatban a Rádió Kodály-honlap elkészítését tervezi, online hallgatható hangfelvétel megjelenítésével.
www.kodaly125.hu címmel március 19-től indul a Kodály-év hivatalos kétnyelvű portálja (angol, magyar), amely az aktuális híreket, programokat tartalmazza
– A mikrofonnál: Kodály Zoltán – 10 részes sorozat a Kossuth rádióban Kodály összes rádióadásának és nyilatkozatának felhasználásával minden csütörtökön 23 órától (már elkezdődött)
– Kodály magyar népzenei gyűjteményének digitalizálása (MTA Zenetudományi Intézet)
– DVD – a kodályi szellemi örökség zenepedagógiai jelentőségének nemzetközi bemutatásáról (Zeneakadémia, Nemzetközi Kodály Társaság, Magyar UNESCO Bizottság)
– A Hungarian Heritage c. kiadvány Kodály-különszámának megjelenése még 2007 első felében, amelyet a külföldi kulturális intézetek, illetve a külképviseletek is terjesztenek.

Művelődéstörténeti vetélkedő középiskolások részére
– Kárpát-medencei Kodály-verseny – országos, felmenő rendszerű, végül rádiónyilvánosság előtt zajló verseny (hasonlóan a Bartók-versenyhez); szervező: az Ifjú Zenebarátok (Jeunesses Musicales) Magyarországi Egyesülete
– műveltségi verseny hazai iskolás gyerekek számára (A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége)

Központi rendezvények, koncertek, fesztiválok

a) Budapesten:
– Nemzetközi Karvezető Verseny: In memoriam Kodály Zoltán (az Europa Cantat és a Zeneakadémia közös rendezvénye), Zeneakadémia, márc. 8–11.
– A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar (vez. Kocsis Zoltán) Kodály-estje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben (március 16.)
– XI. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny Kodály kötelező művekkel (április 1–4.)
– 9. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál (május 16–21.), szervező: Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, Európai Zeneiskolák Szövetsége
– a Hagyományok Háza Kodály után, száz évvel címet viselő hagyományőrző gálaműsora szeptemberben (a Kárpát-medence különféle régióiban máig élő gyakorlat az éneklés, muzsikálás hagyománya)
– a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekara és énekkara közreműködésével ünnepi Kodály Zoltán Emlékhangverseny (2007. december, Zeneakadémia)
– Kodály Zoltán műveinek bemutatása a Magyar Rádió által szervezett márványtermi, …és Kodály című élő hangversenysorozatban
– Kodály születésnapján, december 16-án a Magyar Állami Operaház bemutatja a Háry János c. daljátékot új rendezésben

b) Vidéken:
– A Pécsi Kodály Kórus Kodály-estje, Gyula (március 15.)
– Éneklő Ifjúság szakmai napok és Koncertek Kodály emlékére, Szolnok (április 20–22.)
– 20. Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Verseny és Kodály Szimpózium, Pécs (május 24–28.)
– Nemzetközi Kodály Fesztivál, Kecskemét (júl. 16. –aug. 3.)
– Kodály–Bartók Ifjúsági Világzenekar (július–augusztus, Kecskemét)
– Kecskeméti Népzenei Találkozó (Kodály gyűjtési területeinek hangsúlyozásával), (népzene-tudományi konferencia és középiskolás népdaléneklési verseny is)
– A Magyar Kodály Társaság vidéki tagszervezeteinek (Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Veszprém, Gyula, Kecskemét) hangversenysorozata a Filharmónia Kelet-Magyarország Kht. szervezésében
– Pentaton Fúzió 125 – összművészeti fesztivál Kecskeméten július elején (tematikus színpadok [népzene, világzene, fiatal tehetségek, mozgásszínház], táncház, kézművesutca, organikus piac, workshopok, mozgó szekérszínház, interaktív élő internetes audiovizuális utcai kapcsolat Galánta és Kecskemét között)
– Serkenj fel, kegyes nép! Kárpát-medencei Kodály-verseny döntője (Duna Tv, Bartók rádió), este ünnepi díszhangversenye keretében díjátadás, Kecskemét, december17.

c) Külföldön:
- Kiemelt Kodály-hangversenyek az Ungarischer Akzent
(2007) és a kínai magyar évad (2007 ősz) programjaiban
- Kodály-rendezvények a külföldi magyar kulturális intézetek és a magyar külképviseletek programjaiban a külföldi Kodály-társaságokkal együttműködésben
-A Kodály-tematika megjelenítése a világ kiemelt turisztikai szakkiállításain, így az Internationale Tourismus Börse Berlin (2007. március 7–11.), valamint a novemberi World Travel Market keretein belül

Ízelítő a külföldi rendezvényekből:

2007 első fél évétől kezdődően Németország Kiemelt Kodály-hangversenyek az Ungarischer Akzent programjában OKM
Március 7–11. Berlin, Németország Kodály-tematika megjelenítése a világ kiemelt turisztikai szakkiállításán, az Internationale Tourismus-Börse-n OKM
Márc. 22–25. Chicago, USA Az Ars Nova Énekegyüttes fellépése az Organisation of Kodaly Educators rendezvényein, Kiss Katalin karnagy előadásai Az NKA Zenei Szakkollégium támogatásával
Május 29. Athén, Görögország Kodály-est magyar nagy-követség, görög Kodály-társaság
Aug. 3–10. USA, Capital University, Columbus (Ohio) 18. Nemzetközi Kodály Szimpózium 
Ősz Sanghaj, Kína Kodály-hangversenyek a kínai magyar évad keretén belül  sanghaji konzervatórium, OKM
Szeptember 11. Bukarest Bartók–Kodály–Enescu-koncert a Nemzeti Filharmonikusokkal 
November 16–18. Galánta VII. Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny Galánta
December 7–9. Galánta Kodály Kórusok IV. Nemzetközi Találkozója Galánta
December 10–14. Galánta Kodály Szimpózium Galánta, pozsonyi magyar nagykövetséggel


Oldaltérkép