Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainDecember eleji nagyüzem a Nemzeti Filharmonikusoknál

Szerző: Papiruszportál
2006. december 7. 11.11

 Az NFZ december elsején együttműködést kötött másik négy közép-európai ország vezető zenekarával egy ötszezonos csereprogramról. Szintén ezen a napon az UNICEF – Roger Moore látogatásakor – a Nemzeti Filharmonikusokat az alap magyarországi jószolgálati nagykövetévé nevezte ki. Ehhez kapcsolódva a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar december 5-én jótékonysági koncertet adott az UNICEF javára. December 4-én pedig ünnepélyesen bemutatták a Bartók Emlékházban a Bartók Új Sorozat első lemezét, mely a Kossuth-szimfónia és A fából faragott királyfi felvételét tartalmazza.


A Nemzeti Filharmonikusoknál december első napjaiban több fontos esemény is történt. Elsején Bécsben öt közép-európai szimfonikus zenekar képviselői közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az idei évadban öt szezonra átnyúló, egyedülálló csereprogram kezdődik Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Ausztria egy-egy vezető zenekarának részvételével. Mind az öt együttes – magyar részről a Nemzeti Filharmonikus Zenekar – ellátogat a négy másik zenekar székhelyére, és a vendéglátó együttes bérletsorozatainak keretében mindenhol két-két hangversenyt ad. A sort az NFZ nyitja 2007 márciusában, amikor is a Cseh Filharmonikusok vendégeként Prágában lép fel, majd áprilisban Pozsonyba utazik, májusban pedig a Szlovák Filharmonikusokat fogadja a Művészetek Palotájában.


Ugyancsak december elsején egy másik fontos sajtótájékoztatóra is sor került: az UNICEF Kocsis Zoltán az NFZ nevében méltán vehette át az erkölcsi elismeréstMagyar Bizottsága ekkor jelentette be, hogy a Nemzeti Filharmonikusokat az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövetévé nevezi ki. A kinevezési okiratot az UNICEF egyik nemzetközi nagykövete, a világhírű angol filmszínész, Sir Roger adta át a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatójának, Kocsis Zoltánnak. A kinevezés előzménye, hogy a Nemzeti Filharmonikusok vállalták, hogy minden évben rendeznek egy jótékonysági koncertet, melynek teljes bevételét az UNICEF Magyar Bizottságának utalják át. Az első ilyen hangversenyre tavaly karácsony előtt került sor, a másodikat pedig december 5-én tartották a Művészetek Palotájában. Mivel Roger Moore a koncerten már nem tudott részt venni, feleségével előző nap ellátogatott az NFZ próbatermébe, ahol köszönetet mondott a muzsikusoknak, hogy vállalták ezt a nemes feladatot, és belehallgatott Beethoven IX. szimfóniájának próbájába.


Ugyanezen a napon, december 4-én este a Bartók Emlékházban ünnepélyesen bemutatták a Bartók Új Sorozat első lemezét, mely a Kossuth-szimfónia és A fából faragott királyfi felvételét tartalmazza a Kocsis Zoltán vezényelte Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában. A bemutatón Kocsis Zoltán nemcsak beszélt a sorozatról, hanem zongorázott is – fellépett még Kokas Katalin és Kelemen Barnabás. Hollós Máté, a sorozatot kiadó Hungaroton igazgatója itt nyújtotta át Kocsisnak az összkiadás tulajdonképpeni első darabjának tekinthető, 2004-ben megjelent, világsikert aratott SACD
-ért járó aranylemezt, amelyen a Concerto, a Tánc-szvit és a Magyar parasztdalok hallható, s amely, mint mondta, nemsokára platinalemez lehet.


Oldaltérkép