Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainMemento Park – barakk-kiállítás, barakkmozi, régi-új Sztálin-csizma

Szerző: 33 nevem volt
2007. október 27. 23.56

 Október 23-a közeledtével mindig eszembe jut a Szoborpark, ez a nagyszerű helyszín, ahová a létezett szocializmus gigantikus emlékműveit száműzték. A „végképp eltörölni” elv a demokráciában nem érvényes: előbb-utóbb szembesülni kell a kínos (közel)múlttal is, ezt nem lehet úgy megúszni, mint ahogy egy diktatórikus rendszer megtöri, internálja, fogolytáborba küldi, kivégzi/bezúzza, ledózerolja, eltakarja az útjában álló embereket/tárgyakat.
Azonban ez a hely több egyszerű szobortemetőnél: Eleőd Ákos konceptuális építészeti alkotása hosszú évek mozdulatlansága után végre megvalósulni látszik.

 A Szoborpark bejárata

Le se tagadhatnám, hogy melyik rendszerben szocializálódtam-kommunizálódtam, amint a Mementó Parkba készültem, önkéntelenül dudorászni kezdtem a Völgyvidéken-t (lehet, már az anyatejjel együtt magamba szívtam). Egyik legutóbbi jócselekedetünknél is (favágás, vö. Timur és csapata) önkéntelenül dalra fakadtunk (bennünk apáink reménye és sör). Vajon Britney Spears melyik slágerét fogják üvölteni száz év múlva favágás közben?!

  A nagy elődök... ...és a mester

2004-ben jártam itt utoljára, katartikus élmény volt, de megfogadtam, addig nem jövök újra, míg el nem készül valami az igazán nagystílű, ám egyelőre asztalfiókban maradt tervekből. Azt még értem, hogy az ideiglenesen hazánkban tartózkodó szovjet hadsereg könnyes búcsúja második évfordulóján megnyitott parkot Horn Gyula nem zárta szívébe, viszont az őt követő kormányok ideje alatt sem lett semmi Eleőd Ákos terveiből. A 2004-ben a Réthly Ákos üzemeltetővel folytatott
beszélgetésből
kiderült, hogy a kulturális tárca „főként szakmai” segítséget nyújt, a főváros és a kerület is csak a pályázatokon keresztül támogatja a projektet. (Hofi óta tudjuk, hogy a járdát [vagy a Tanú tér burkolatát] nem kiharcolni kell, hanem betonozni.)
Kívülről nem a legvidámabb1956 ötvenedik évfordulója azonban lendített az ügyön, a Tanú tér trapézának rövidebb talpaként (stílusosan) felépítették a forradalom alatt nagy nehézségek árán ledöntött Sztálin-szobor akkor helyben maradt csizmáját egy integető dísztribün részeként. Az embermagasságú csizma ma is félelmetesen magasodik fölénk, el lehet képzelni, milyen hatása lehetett Dzsugasvili szobrának az ötvenes években eredeti helyén. A Sztálin-tribünt pontosan a szobordöntés után ötven évvel, 2006. október 23-án 21.37-kor leplezték le. A tér még mindig befejezetlen, de már van parkoló, a trapéz két szára helyén pedig fa barakkokat alakítottak ki. Mielőtt megnézném a barakk-kiállítást, újra végigjárom az Egy mondat a zsarnokságról Szoborparkot. Csípős a hideg, de ha kell, én is különleges anyagból vagyok gyúrva.

    

A pénztár-ajándékboltnál újra a véremmé vált dallamok fogadnak, ki van téve ugyan egy ősrégi rádió, de direkt nem füleltem utána, vajon honnan szól a zene valójában. Relikviákat, jelvényeket, bögréket, pólókat, információs anyagokat, számos hasznos és haszontalan tárgyat lehet venni.
Végigjárom a negyven-egynéhány emlékművet, végigkövetem, melyik hol állt, ki, milyen célból készíttette-készítette (voltak notórius bérszobrászok is), és mikor – az ötvenes években készült Kun Béla-szobrok születését-kihordását még értem, de van 1989-es is, akkor pedig morzsákból már Magyarországon is jól össze lehetett rakni e nemes életművet, így utólag politikai vaskalapossággal vegyített aberrációnak tűnik a rendszerváltás évében szobrot állítani neki. A véleményem ugyanaz, mint a legtöbb idelátogatónak, kevés művészi alkotás és szellem, annál több anyag és szocialista szellem jellemzi e propagandamonstrumokat. Mindenesetre nagyon jól megférnek egymás mellett e tágas helyen, és a légynek sem ártanak.

 Kun Béla előadást tartImpresszum 

A Szoborpark után megnézem a barakk-kiállítótermet is (melyen közben is dolgoznak), a Sztálin csizmája kiállítást október 11-én nyitottak meg (kurátora Eleőd Ákos, a Memento Park alkotója). Koba fehér, szintén embernagyságú gipszcsizmája uralja az egyébként sötét teret, a falakon pedig megelevenedik a „szabadságvágy mítosza”: dokumentumok, képek, cikkek, összeállítások 1956-ról, az 1989–1990-es rendszerváltásról és a 2006-os Memento Park-projektről. A barakk kisebb részében rendezték be a barakkmozit, itt Papp Zsigmond Gábor négy részből (Hová helyezzük a poloskát?; Bevezetés a házkutatásba; A beszervezés fő fogásai; A hatékony hálózati munka) álló filmjét (Az ügynök élete. Belügyi oktatás a Kádár-korszakban) vetítik folyamatosan, angol felirattal. A rendező a Belügyminisztériumi Filmstúdió 1868–1988 között készült oktató-, kis- és nagyjátékfilmekből vágta össze a tanulságos művet (a DVD meg is vásárolható az ajándékboltban). Jó hely, akár kihelyezett történelemórákat is lehet itt tartani.

 Barakkmozirészlet 
 Gipszcsizma Baloldalt: tévé előtti tüntetés, de 1989, és Cserhalmi György

E múzeumpedagógiai lehetőségre nemcsak azért van szükség, mert „korszerű” és hogy a Memento Park kipipálhassa ezt az eddig hiányzó funkciót, hanem azért is, mert fiataljaink még mindig nem nagyon tudják-értik, valójában mi is történt 1956-ban. Hogy ennek mi az oka, abba itt most nem mennék bele, mindenesetre a Szabadság, szerelem című, nem bántóan didaktikus játékfilmet nézve (nyilván a külföldnek is szánták) sok mindent meg kellett magyarázni a gyerekeimnek, mert a számomra teljesen egyértelmű összefüggések sem voltak világosak nekik. 1956 még mindig nem épült be szervesen a tananyagba. A létező Memento Park pedig erre tökéletes helyszín. Ha minden igaz, a rendszerváltás évének huszadik évfordulójára elkészül végre a Tanú tér is, úgy, ahogy tervezője megálmodta.


  A tervek, Memento Park Projekt 2006

Memento Park

 Budapest XXII. kerület, Balatoni út–Szabadkai utca sarok
(A Camponától induló 50-es BKV busz végállomásánál, illetve az Etele térről induló diósdi autóbusz „Szoborpark” megállóhelyénél)
Telefon: +36 1 424 7500
Nyitva: mindennap 10 órától sötétedésig
www.mementopark.hu

Belépők:
Felnőtt: 1500 Ft
Diák: 1000 Ft
600 Ft (magyar diákigazolvánnyal)
Csoportos diák: 300 Ft/fő
Nyugdíjas- és gyermekjegy: 200 Ft
Családi jegy :2000 Ft
Budapest-kártyával, illetve 6 év alatt ingyenes


Oldaltérkép