Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA megújult Kossuth II.
Rajzok és grafikák a Monarchiáról 

 

Szerző: leho
2005. november 20. 15.22

 A Kossuth november 18-án karácsonyi újdonságait ismertető sajtótájékoztatót tartott a Pallas Páholyban. A kiadó főként két albumra hívta fel a figyelmet: Persányi Miklós miniszter az Élővilág Enciklopédia első kötetét mutatta be; Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója pedig egy albumot, melyet a kiadó és a galéria a Monarchia egyik nagyszabású, Rudolf trónörökös vezette kulturális vállalkozásának grafikáiból, rajzaiból állított össze.

A Kossuth rövid távú tervei

Az eseményen a  meghívott vendégek mellett Kocsis András Sándor igazgató röviden bemutatta a kiadó további újdonságait. A Kossuth új vizekre is kalandozik, erre példa az operával csak ismerkedő, nem szakértő közönségnek szánt, gyönyörű kiállítású Opera – Képes enciklopédia. Meglepőnek tűnhet, hogy a kiadó gondozásában jelent meg a XX. század egyik legnagyobb formátumú egyházi vezetőjének emléket állító II. János Pál apostoli útjai című kötet. Az igazgató új szemléletű szintézisként hívta fel a figyelmet az Európa történetére, s keleti kulturális kalandokra invitált a Szamurájok és a Gésák kiadvány segítségével. A kiadó Nyitott Szemmel – Városkalauz sorozatában Európa nagyvárosait veszi górcső alá.
A Kossuth a Mojzer Kiadóval együttműködésben megalkotott hangoskönyvsorozatát tovább folytatja, s Kocsis András Sándor kitért arra, hogy a kezdeti nehézségek (rentabilitás, színészi húzódozás) után ma már elfogadott műfajjá vált a hangoskönyv.
Hasonlóan fontos szerepet tölt be a Kossuth a számítástechnikai szakkönyvek kiadásában.  Büszkeséggel tölti el az igazgatót, hogy az egyik kötetük világújdonság, az ECDL Képszerkesztés című moduljának hivatalosan jóváhagyott tankönyve. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kezdeményezésére ugyanis a Nemzetközi ECDL Alapítvány jóváhagyta és ImageMaker néven hivatalosan az európai számítógép-használói jogosítvány önálló moduljává tette a digitális képek számítógépes feldolgozásával kapcsolatos alapismereteket. A tananyag magyar nyelvű tankönyvének hivatalos kiadójaként a Kossuth a világon elsőként jelentette meg a Nemzetközi ECDL Alapítvány által akkreditált tankönyvet.
 A kiadó leányvállalatáról, a Ventus Libro sport-, illetve művészeti tárgyú köteteiről pedig azért nem árult el többet, mert tevékenységét egy következő tájékoztatón szeretnék bemutatni.


Rudolf trónörökös kezdeményezése

A környezetvédelmi miniszter után megszólaló Bereczky Loránd elmondta, hogy természetesen az Élővilág Enciklopédia kitűnő könyv, de a kiadó aznap bemutatandó műveinek legjobbikát ő tartja a kezében. A megszokott jó kedélyű, humorral fűszerezett előadásból kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Galéria és a könyvműhely kapcsolata nem új keletű, s azért is sokra becsüli a Kossuth igazgatóját, mert Kocsis András Sándor más kiadóvezetőkkel ellentétben sűrűn megfordul náluk, így nem csupán egy-egy kötet megjelentetésekor találkoznak.  A főigazgató kiemelte, hogy Hessky Orsolya nagyszerű bevezető tanulmányt írt a munkához (a képanyagot is ő válogatta össze), s a fotók Berényi Zsuzsa jóvoltából tökéletesen visszaadják a grafikák hangulatát. Bereczky a kötet szép kiállításán kívül azért is örül a kiadványnak, mert a rajzokat, grafikákat az állagromlás miatt – nem kedvelik a fényt – csak időszakosan lehet bemutatni.
A kötet a Monarchia egyik nagyszabású, Rudolf trónörökös vezette kulturális vállalkozásából örökül hagyott és a Nemzeti Galéria tulajdonában lévő grafikákból, rajzokból tár a nagyközönség elé 120 alkotást. Rudolf (Laxenburg, 1858 – Mayerling, 1889) Habsburg-trónörökösökhöz képest liberális szellemű tanulmányokat folytatott, elmélyedt a természettudományokban is – amíg apja meg nem tagadta a továbbtanulását –, így került kapcsolatba például Alfred Brehmmel (Az állatok világa). 1884-ben azzal az ötlettel kereste meg Ferenc Józsefet, hogy a Monarchia népeit bemutató sorozatot indítana. Az Osztrák–Magyar Monarchia írásban és képben sorozat Rudolf szívügyévé és életművévé vált, s a XIX. század második felének legnagyobb könyvkiadási vállalkozásának bizonyult.
A művet német és magyar nyelven akarták kiadni, ezért a magyar szerkesztőbizottság vezetésére Rudolf felkérte Jókai Mórt. Jókai regényeinek és magánéletének ismerete mellett sokszor elsikkadunk kultúrpolitikai tevékenysége fölött. Épp a Kossuth adta ki száz évvel később, reprint formájában a Révai Testvérek Irodalmi Intézet 1898-as munkáját, mely 1848-nak állított emléket: Ezernyolczszáz negyvennyolcz. Az 1848/49-iki magyar szabadságharcz története képekben.  Bródy Sándor és Rákos Viktor mellett Jókai az egyik szerkesztő. Jó lenne tudni, Rudolf apja milyen érzésekkel – ha egyáltalán – vette kezébe e könyvet. Nem mellesleg Benyovszky Móric művelődéstörténeti csemegének számító naplóját is Jókai ültette magyarra (legutóbbi kiadása: Benyovszky Móric madagaszkári jegyzőkönyve 1772–1776, Kossuth, 2005). És ezek csak morzsák az életműből… A magyar sorozat keretében 1885 és 1902 között 23 füzetet adtak ki. Bár Magyarországon – szemben az osztrák tartományokkal – üzletileg nem volt sikeres a vállalkozás, a kulturális értéke megkérdőjelezhetetlen.
A sorozathoz a kor legkiválóbb grafikusai készítették a mintegy 4500 illusztrációt. Sőt, olyan művészeket is felkértek, akik inkább a festészetben alkottak addig maradandót: Benczúr Gyula, Ligeti Antal, Munkácsy Mihály, Mednyánszky László, s még Stefánia, Rudolf feleségének munkái is helyet kaptak. A kor legjobb grafikusai természetesen nem maradhattak ki, így Cserna Károly, Nádler Róbert, Rauscher Gyula és Háry Gyula.
A kötet jó szívvel ajánlható a történelem iránt érdeklődőknek, hiszen a rajzok a hétköznapi történelem lenyomatai is. A szó szoros értelmében korrajzok születtek, hiszen erre kérték fel a művészeket. Azok is tanulságos látleletet kapnak, akik a Monarchiára mint az egyesült Európa előfutárára tekintenek. De sokaknak egyszerűen egy nem mindennapi művészeti album lesz. Ki így, ki úgy közelíti meg, az biztos, hogy a méretében is tekintélyt parancsoló könyv egész embert kíván: kézbe kell venni, nem lehet csak úgy vonaton, buszon nézegetni – azonban ha már kézbe vettük, lehet simogatni a rajzokat, melyek, mint Bereczky Loránd mondta, kultúránk kitörölhetetlen részét képezik.

Magyarország az Osztrák–Magyar Monarchia idején. Rajzok és grafikák

Kossuth, Budapest, 2005

Kötött, 160 oldal, 5990 forint

Szerkesztette Tóth Emese

Bevezető tanulmány, a képeket válogatta Hessky Orsolya

Borító és kötésterv Kun Gábor

Nyomta és kötötte Dürer Nyomda

ISBN: 9630947617


Link:
A megújult Kossuth I. – Jeremy Black: Térképek világtörténete:
www.papiruszportal.hu/site/?lang=1&f=&p=6&n=47 
A megújult Kossuth III. – Operakönyv angol szemszögből:
www.papiruszportal.hu/site/?lang=1&f=&p=9&n=91
A megújult Kossuth IV. – Élővilág enciklopédia I.:
www.papiruszportal.hu/site/?lang=1&p=1&e=26 

Oldaltérkép