Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain„…de ki ne engedjétek őket, az Istenért!” – A Memento Park másfél évtizede

Szerző: 33 nevem volt
2007. november 10. 10.55

Munkásmozgalmi emlékműA Memento Park, illetve megvalósult része, az Egy mondat a zsarnokságról szoborpark 1993-as megnyitását a közvéleményben nagy viták, néha heves érzelemkitörések előzték meg és kísérték. Mindez érthető, hiszen az elmúlt rendszer kőbe, bronzba, betonba (is) szorult lenyomata mindenkinek mást jelentett, valakinek szinte a „Kánaánt”, a világok lehető legjobbikát, valakinek a családja megnyomorítását, üldözését, a legtöbb embernek pedig kényszerű élethelyzetet, melyet meg kellett élni. A park múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszéltünk Madary Orsolya kommunikációs igazgatóval.


  Egy mondat a zsarnokságról – a kapun

– Tekintsünk vissza a „serdülő” eddigi életére! Melyek voltak a legfontosabb események a park életében, milyen illusztris látogatói voltak eddig?

 Ságvári Endre, akinek 33 neve volt– Az elmúlt másfél évtized legfontosabb eredménye az volt, hogy a Szoborpark, illetve a Memento Park megtalálta a helyét Budapest kulturális-turisztikai látványosságai között, és mindezt folyamatos és kiegyensúlyozott munkával érte el. Az ide látogatók megértik és értékelik, hogy itt az idézett korszak emlékeinek tárgyilagos bemutatását láthatják, mindenféle propagandától, politikai vagy érzelmi felhangoktól mentesen. Amennyiben a közelmúltról beszélünk, 2006. október 23-a
jelentős dátum a Memento Park életében, ekkor adták át a Tanú téren a Sztálin-tribünt, rajta az 1956-ban ledöntött csizma méretarányos másával. Idén októberben pedig új fejezet kezdődött a Memento Park életében, a Barakk-kiállítóterem és a Barakkmozi megnyitásával. A park mostantól már nemcsak szabadtéri múzeumként működik, hanem lehetőség van múzeumpedagógiai programok, vetítések, kulturális események szervezésére. Ami az illusztris vendégeket illeti, szerencsére ma már nem jellemző, hogy mondjuk a szovjet pártküldöttség meglátogatná  a parkot, de mondhatjuk, jártak már nálunk neves politikusok és híres személyiségek egyaránt.

– Mitől különleges a park itthon és a térségben is? Unikumnak, hungarikumnak számít-e a turisták számára? Milyen visszajelzéseket kapnak?
– Magyarországon, illetve Közép-Európában ez az egyetlen olyan szabadtéri szoborgyűjtemény, ahol a szocializmus időszakából ilyen sok alkotás együtt látható, ráadásul mindez egy komplex – kiállításokkal és moziteremmel kiegészített – témaparkban. Bár Litvániában és Oroszországban működik kommunista szobrokat bemutató múzeum, a budapesti Szoborpark az a hely, ahol a diktatúrára is demokratikusan emlékezünk. A visszajelzésekkel kapcsolatban csak annyit: érdemes elolvasni a Memento Park honlapján a vendégkönyvi bejegyzéseket
!

 Munkásőr-emléktábla

– Évente hányan látogatják, nőtt-e a 2003-as 60 ezer fős látogatószám? Az éves fenntartás mekkora arányát biztosítja a jegybevétel? Egyáltalán, rentábilis a park, miből áll össze a költségvetése?
– A Memento Park külső támogatások nélkül, kizárólag saját bevételeiből gazdálkodik, vagyis a belépőjegyek árából és a Szoborparkhoz kapcsolódó ajándékbolt nyereségéből tartjuk fenn az egész létesítményt. Külföldi látogatóink száma egyenes arányban van a Magyarországra látogató külhoni turisták számával. Célunk, hogy az új létesítmények megnyitásával minél több hazai turista is ellátogasson a parkba. A kiállítóterem és a mozi megnyitása óta szerencsére tapasztaljuk a belföldi közönség fokozottabb érdeklődését a Memento Park iránt.

– Tavaly az 50. évforduló lökést adott a projektnek, felállították a híres-hírhedt Sztálin-csizmákat. Mikor készül el teljesen a dísztribün és a Tanú tér, megvalósítható-e a 2009-es befejezés?
– Amennyiben sikerül a külső – turisztikai látványosságok fejlesztésére kiírt, pályázati – forrásokat megkapni, akkor a beruházást azonnal folytathatjuk. Célunk, hogy 2009-re, a rendszerváltás 20. évfordulójára rendezett Tanú tér fogadja az idelátogatókat.

 Magyar–szovjet barátság szobra, természetesen a November 7. (ma Oktogon) tér ékköve volt 

– A Barakk-kiállítóterem stílusában ugyan nem idegen a rendszertől, de csak ideiglenes megoldás, mikor váltják föl a helyükre álmodott állandó kőépületek?
– Ahogy mondani szokták: szegény ember vízzel főz, azaz, mivel a végleges épületek felállításához továbbra sincs forrás, a kiállításról viszont tovább lemondani nem akartunk, önerőből finanszíroztuk a kiállítási barakkokat. Szerencsére nem idegen sem a Szoborpark koncepciójától, sem magától a kiállítástól, így sokan még gratuláltak is az ötlethez. Az eredeti tervben szereplő fogadóépületek jövője a pályázatok függvénye.

 Csillagosok, katonák

– A Szoborpark bejáratánál letakart, illetve elfekvő szobrokat láttam. Hol és mivel bővítik a kollekciót?
- A Szoborpark – Eleőd Ákos építész konceptuális alkotása
– zárt, befejezett műnek tekinthető, az 1989–1990-es politikai rendszerváltás emlékműve. A 42 szobron kívül ide más nem is kerülhet. A területünkön tárolt egyéb alkotások a Szoborparkon kívül, a Memento Park további bemutatóin lesznek kiállítva. Azok a szobrok, amiket ön látott, a Sztálin-szobor-talapzat domborműveinek néhány darabja, és reméljük, minél hamarabb megtaláljuk a helyüket a Memento Parkban.

 A Sztálin-tribün leendő díszei 

– A komoly kérdések után egy könnyedebb: milyen humoros, elképesztő sztorik estek meg az elmúlt másfél évtizedben?
– Magyarországon ma még nagyon sokan nem dolgozták fel a kommunizmus idején elszenvedett sérelmeiket, s ezért nagyon nehéz a Szoborparkot úgy reklámozni, hogy az ne tűnjön kommunista propagandának. Ezért nem szeretünk felidézni humoros eseteket, mert ami az egyik látogatónak megható pillanat, az a másiknak nevetség tárgya. Néhány kedves epizódot azért felidéznék, mint például a spanyol egyetemi tanárok csoportját, akik a spanyol polgárháborús emlékmű előtt tisztelegtek, vagy említhetném azt a fővárosi vezetőt is, aki mélyen meghatódott azon, hogy nagypapájának szobra fogadta az egyik sétány végén, és idézhetném a vendégkönyv egyik beírását is: „Az szép, hogy úgy elvannak ott a szobrok, mint a befőtt, de ki ne engedjétek őket, az Istenért!”

 Kisdobra verik: daliás úttörők

Memento Park

Budapest XXII. kerület, Balatoni út–Szabadkai utca sarok
(A Camponától induló 50-es BKV busz végállomásánál, illetve az Etele térről induló diósdi autóbusz „Szoborpark” megállóhelyénél)
Telefon: +36 1 424 7500
Nyitva: mindennap 10 órától sötétedésig
www.mementopark.hu


Oldaltérkép