Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál: Sikeres volt az első könyvünnep a Millenárison

Szerző: frank & stein
2008. április 28. 6.56

Varga KatalinMinden eddiginél több látogatót, több mint 60 ezer embert vonzott a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Az időről az égiek gondoskodtak: az utolsó napon – mely csak az első szabad-/munkaszüneti nap volt – verőfény, meleg csábította a Millenáris Parkba az érdeklődőket. A fesztivál utolsó napján a hagyományokhoz híven több díjat is kiosztottak (az év kiadója, kereskedője, gyermekkönyve), és új pályázatok is lezárultak (Crayola-gyermekrajzpályázat, a reneszánsz évhez kapcsolódva Mátyás-képregénypályázat).

Mérleg

Annak ellenére, hogy a szombat munkanap volt (kaptam is két ajándék parkolócsomagot egy helyre, egy autóra), a már Európában is jegyzett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megdöntötte a látogatócsúcsot. A fesztiváltér megfelelő méretű (bár építészetileg Keserű Katalin művészettörténész szerint „őrületes”), sőt a parkot még jobban ki lehetne használni. Van hely kiállításokra, gyerekprogramokra, a leendő olvasók könyvhöz szoktatására. Az idő, leszámítva a szombat délután 1-2 óráját, kegyes volt, a helyszín pedig ideális lehetett volna, ha a termek hangszigeteltek lettek volna, és a gyereksarok a Fogadóban megfelelő területet kapott volna. Ez a jövő feladata lesz. Ha „hermetikusan” le lehetne zárni a termeket, akkor lehetne használni a hangosbemondót is, amit most a szervezők szerint csak extrém (?) esetben tettek meg – sok helyütt megakasztva a termekben a programokat („a születésnapos anyukát/a kazincbarcikai csoport vezetőjét várják a pénztárnál”). Míg mi örömmel hallgattuk a Mandel-könyv-bemutatón a Téka egy részének dudás-tekerőlantos előadását, nem gondoltunk arra, hogy a Supka Géza teremből kihallatszó zene másutt bosszúságot okoz.

Lányi György és Havasréti Pál 

Azt is el kellene érni szolid ráhatással, hogy valamiképpen mindkét épületet útba ejtse a látogató, a kezdő vagy figyelmetlen, szórakozott stb. fesztiválozók közül az infópultok, a készséges fiatal segítők és a szóróanyagok ellenére sokan nem tudtak a másik fedett helyszínről.
Arra is figyelni kellene, hogy a díjátadások ne fedjék egymást, fél óra eltéréssel kezdődött „az év gyerekkönyve” és „az év kiadója, kereskedője” program.
Jó választás volt a vendégország, Kína és a vendégíró, Bret Easton Ellis. Utóbbinak nagy a rajongótábora, Kínát pedig még mindig nem ismerjük eléggé, talán a most kiadott könyvek segítenek egyes fehér foltok eltüntetésében.

 A méltatók: Sárkány Győző, Tamás Zsuzsa, Komáromi Gabriella, Cs. Tóth János

Díjak

Vasárnap adták át a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2007-re vonatkozó elismeréseit. A tagok szavazata alapján „az év kiadója” a Kossuth (második a Magvető, harmadik a Vince), „az év kereskedője” pedig a Libri Kft. (második a Bookline, a harmadik a Líra és Lant) lett.

 A díjazottak: Takács Mari, Kovács András István, Varga Katalin, Schenk Borbála szerkesztő (Dialóg Campus) és Czigány Zoltán

 Varga Katalin

Takács Mari


Az IBBY magyar szekciója
is eredményt hirdetett, „az év gyermekkönyve” kategóriában idén öt győztest hirdettek, a díjhoz 100 ezer forint jár (minden évben kérdés, lesz-e rá pénz [ami nem is sok], ezt is jó lenne „kőbe vésni”). A próza kategóriában Czigány Zoltán Csoda és Kósza című, a Pagonynál megjelent humoros, szatirikus mesekönyve, a lírai művek közül pedig Kovács András Ferenc Hajnali csillag peremén című, a Magvető által gondozott verseskötete lett a kiválasztott. Utóbbi könyv illusztrálásáért Takács Mari is elnyerte kategóriájának díját. A nyolcvanéves Varga Katalin, többek között a Mosó Masa Mosodája és a Gőgös Gúnár Gedeon szerzője, életművéért vehetett át elismerést, és ezúttal kiosztották „az év ismeretterjesztő gyermekkönyve” díjat is, melyet a Dialóg Campus A jogerő legyen veled című, az ifjúságnak az állampolgári ismereteket könnyedebb formában bemutató kötete érdemelte ki (hamarosan bemutatjuk).
„M” mint Mátyás: Lanczinger Mátyás lett a Reneszánsz Programiroda – Hungarofest Kht. a Film.hu partnerségével a reneszánsz év 2008 keretében meghirdetett, 700 ezer forintos összdíjazású, Mátyás, a király képregénypályázat 
egyik nyertese. A pályázat megosztott fődíjának másik nyertese Zabos Csaba, „Gyx”; jutalmuk fejenként 200 ezer forint, valamint az Exit magazin egy párizsi utazást ajánlott fel mindkettőjüknek. A megosztott II. helyezést Matheika Gábor, valamint Kovács Péter kapta; jutalmuk 75-75 ezer forint. Szintén megosztott III. helyezést ért el Lakatos István, Fórizs Gergely és Haránt Artúr.

Vasárnapi programok

Keserű Katalin és Potzner Ferenc 

Vasárnap 11-től a Holnap kiadó gyönyörű, hiánypótló, bár nem olcsó Az építészet mesterei sorozatának bemutatásán jártunk, ahol a sorozatszerkesztő, Gerle János építész, szakíró, sorozatszerkesztő és Marótzy Kata (Ybl), Várallyay Réka (Komor Marcell, Jakab Dezső), Keserű Katalin (Toroczkai Wigand Ede), Potzner Ferenc (Medgyaszay István) szerző beszéltek műveikről, az általuk bemutatott építészről. A megjelent tíz kötetbe – mindegyik egy-egy építészóriást mutat be – nemcsak a méltán híres Ybl Miklós, Steindl Imre, Hauszmann Alajos életműve került bele, hanem inkább csak a szakma által elismert Toroczkai Wigandé vagy Komoré is.

  Marótzy Kata, Várallyay Réka

Déltől a gyereksarokban a kis helyen nagy tömeg előtt mutatták be a Nádori Lídia és Kun Fruzsina könyvéből (Sárkány a lépcsőházban
) készült bábelőadást (míg a Fogadó Képregénysziget előtti része majdnem kongott az ürességtől), mely csúszott – sokan ugyanis nem tartották be az időkeretüket, ezzel nehézzé téve az utánuk következők életét. Folyamatosan zajlott a dedikálás, például Kányádi Sándor hol itt, hol ott tűnt föl; például Darren Shan olyan pózba állt, amilyet kérték tőle, meglepően jól tűrte és humorral viselte rajongói szeretetét.

 Tarján Tamás, Szigeti Gábor és Tüskés Tibor

Délután egy vidéki, ám érdekes és értékes könyveket kiadó műhely, a pécsi Pro Pannonia
programjára látogattunk el, ahol dr. Szirtes Gábor, a kiadó írói levelezéseket közzétevő sorozatának szerkesztője Tarján Tamással és Tüskés Tiborral beszélgetett. Tarján az Ady-levelezést kutatva ebben is otthon van, s Tüskés Tiborral a kihalóban lévő műfajról, a levél naplóhoz való viszonyáról, egyáltalán a levelezés 50-es, 60-as évekbeli helyzetéről, politikai és irodalmi meghatározottságáról polemizáltak. Tüskés Tibornak most jelent meg kötete Fodor Andrással folytatott levelezéséből, az 1959 és 1966 közötti időszak levéltermését tartalmazva (hamarosan írunk róla).

 Darren Shan a Móra standja előtt

Mindent egybevetve sikeres volt a könyvfesztivál. A kiadókat érintő forgalmi adatokra azonban még várni kell, nagy kérdés, hogy a mai gazdasági helyzetben ki mennyire nyitotta ki a pénztárcáját azért, hogy a nagyon változatos és általában jó színvonalú könyvtermésből válasszon magának.

Az előző napról


Oldaltérkép