Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainMillenáris: XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – az első benyomások

Szerző: PP
2008. április 25. 23.56

 A csütörtök délután a megnyitóval és a díjátadással a protokollé volt: április 25-én tartották a jubileumi könyvfesztivál első teljes napját a Millenárison. Az előre borítékolható volt, hogy a helyszín tágasabb és jobb lesz, mint a Budapest Kongresszusi Központ, de a könyvfesztiválok ördöge is a részletekben rejlik. Alaposan végigjártuk a park, a Jövő Háza kiállítástér és a Millenáris Fogadó standjait, termeit, bokszait, zegzugait, sőt a Csodák Palotájába száműzött Osztovits Levente termet is. Az összbenyomásaink kedvezőek, néhány fekete ponttal.

A Millenáris területére bárki beléphet a fesztivál ideje alatt is, a jegyet a Fogadó és a főépületben a Jövő Háza kiállítástér bejáratánál lehet megváltani. Kapunk egy csinos papír karperecet is, hogy az átjárásoknál ezzel igazoljuk az egyébként idén is 600 forintos (és teljes mértékben levásárolható) belépőjegy megvételét (nyugdíjasoknak és diákoknak ingyenes, a katonák meg elmentek). Büfé van mindkét épületben, de népszerűbb a szabad téri lacikonyha, és megfizethető.
A Fogadó épületében rendezkedett be a Gyerek(b)irodalom
, az itt standot állítók viszont megemlítették, hogy nem minden látogató van tisztában azzal, hogy létezik még egy fesztiválos helyszín is – noha az infópultoknál mindkét épületben készségesen segítségünkre vannak. Például abban, hogy hol is leledzik az Osztovits Levente terem, hiszen nincs rajta a fesztiváltérképen: elbújtatták a Csodák Palotájában.
A Fogadóban a gyereksarok sajnos gyerekzuggá szűkült, a rendezők a megbeszélttel ellentétben harmadannyi helyet hagytak a játéknak, vetélkedőknek stb. Kár. Elmaradt a pénteki bábelőadás is, talán vasárnap már gond nélkül megtartják. A Naphegy Kiadó Braille-írásos programot szervezett (könyveikhez Braille-írásos mellékletet csatolnának), amihez mindent biztosítottak volna, csupán azt kérték a Vakok Intézetétől, abban segítsenek, hogy a leginkább érintettek, a nem látók mondják meg a véleményüket a mellékletekről. Nagy nehezen sikerült ígéretet kapniuk, hogy küldenek valakit – ő azonban nem érkezett meg, így a bemutató egy behunyt szemű látóval folyt.

  A kínai stand

A főépületben a kínai standnál fényképezkednek, majd hol itt, hol ott bukkannak fel kínai delegációk, ez is azt igazolja, hogy nagyon komolyan veszik a díszvendégi státust. A legtöbb magyar kiadó meg is jelentetett kínai témájú újdonságot, vagy újranyomatta korábbi kiadványait.
A programfüzetből és a különböző újságokból a programokat és a dedikálást jól lehet követni. A könyvzuhatagot tárlatok törik meg: a fesztivál több kiállításnak is helyet ad. Így Kocsis András Sándor Kossuth-igazgató szobrainak, a Kína magyar szemmel fotósorozatnak, és a Fogadó épületének emeletén a Csiga Galériában magyar illusztrátorok munkáiból látható ízléses összeállítás.

 Hivatal Péter és Kocsis András Sándor  

A pénteki programok közül elsőként a Kossuth könyvbemutatóján jártunk. A 16 részes Természettudományi enciklopédia első darabjait mutatta be az igazgató, Vámos Tibor akadémikus és Hivatal Péter, a Metro újság vezérigazgatója. A két cég jól bejáratott filozófiája szerint az első kötet bevezető áron (295 forint), a többi pedig – kéthetente, az újságárusoknál – szintén jutányosan kapható, 1490-ért. Vámos méltatása mellett az is elárul valamit a sorozat nívójáról, hogy a Britannica megvette a spanyol kiadótól, és kizárólagos joggal forgalmazhatja Magyarországon kívül szerte a világban (hamarosan részletesen írunk az első kötetről). A Kossuth eddigi szép számú kínai címe mellett szó esett a legújabbakról is: A kínai tea, Klasszikus kínai bölcsességek, Hagyományos kínai orvoslás.

 Pusztai Ferenc és Tolcsvai Nagy Gábor

Ugyanitt, a Supka Géza teremben az Osiris programján Gyurgyák János kiadóvezető, Pusztai Ferenc nyelvész, Tolcsvai Nagy Gábor sorozatszerkesztő/szerző és Mártonfi Attila szerző mutatta be a kiadó tízkötetesre tervezett nyelvi szakkönyvsorozatát és a diákszótár-sorozatot. Az „alapsorozat” hamarosan megjelenő két kötetének témája a közmondások, szólások, valamint a magyar nyelvtörténet lesz. A diáksorozatban három kötettel rukkoltak elő: az „alap” Helyesírást két kötetre bontották: Helyesírási tanácsadó és Helyesírási szótár (mindkettő, akárcsak az Osiris Helyesírás, Laczkó Krisztina és Mártonfi Attila munkája), valamint megjelent az Idegen szavak szótára (Tolcsvai Nagy Gábor).

 Nyüzsgő gyermekvetélkedés

A kisméretű Kner Imre teremben a Tessloff-Babilon kiadó egy gyerekeknek szóló vetélkedőt tartott Mi micsoda? sorozatuk 100. darabjáról, az Otthonunk, Magyarország című kötetről. (Hamarosan bemutatjuk.) A gyerekeknek az általuk olvasott könyv alapján feltett kérdésekre kellett választ adniuk. (Újfent bebizonyosodott, hogy a gyerekek értelmes vetélkedőkre is vevők.) A kiadó 103. kötete aktuálisan Kínát mutatja be.

 Eifert János moderátor, Horváth Árpád és Radisics Milán

Ugyanitt egy unikális bemutatót tartottak fél órával később: Radisics Milán fotós és Horváth Árpád (szöveg) képekkel, rövidfilmmel és a nemes témához illő alapossággal és alázattal ismertette e fajta, e valódi hungarikum – egy lehetséges szimbólum – történetét, jelenét és jövőbeli lehetőségeit. A National Geographic védjegyével a magyar leányvállalatnál, a Geographia Kiadónál megjelent kötet bizonyára másokat is gondolkodásra késztet, és az év egyik sikerkönyve lehet kategóriájában. (Hamarosan bemutatjuk.) A szerzők hamarosan terjedelmesebb cikket is megjelentetnek az anyacég angol nyelvű folyóiratában, ezzel is terjesztve a magyar szürke 
jó hírét.

 Tamás Gellért

Az utolsó aznapi programunk a Hess András teremben egy svédországi magyar, Tamás (családnév) Gellért (keresztnév) könyvének bemutatója volt: a Corvina gondozásában megjelent A lézeres gyilkos alcíme szerint „egy merényletsorozat anatómiája”, ám sokkal több egy kriminél, igazi látlelet a svéd társadalom kilencvenes éveiről. Kúnos László kiadóigazgató és Kukorelly Endre mutatták be a szerzőt és a kötetet, világítottak rá a merényletsorozat politikai alapjaira, összefüggéseire, a nemzetközi/hazai behelyettesíthetőségére, Tamás Gellért írói módszerére, aki a történet többszálú, párhuzamos elmesélése, ismertetése mellett a sorozatgyilkost szóra is bírta a börtönben. (Hamarosan bemutatjuk.) Kukorelly és Tamás 7-től már ugyanúgy a Bárkában folytatta, mint mi, de feltűntek további fesztiválos arcok is – hiába, a kultúra nem ismer határokat.
Hat órakor a bejáratnál még kígyózó sorok várták, hogy a díszvendég Bret Easton Ellis az ő könyvüket is dedikálja.
Nem rossz első nap, már csak meg kell szokni, be kell lakni az új környezetet.

Bret Easton Ellis dedikál az Európa standjánál 


Oldaltérkép