Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain78. Ünnepi (Hangos) Könyvhét – a Magyar Hangoskönyv Kiadók Egyesülete újdonságai

Szerző: Franken Stein
2007. május 25. 8.45

 Az MHKE Hangos könyvhét címmel tartott tájékoztatót, melyen bemutatta az egyesülethez tartozó 12 tag kiadványait. A jelen lévő kiadóvezetők röviden bemutatkoztak, és beszéltek legújabb hangoskönyveikről. Az új kultúrahordozó formátum egyre népszerűbb hazánkban is, s ha még nem is tartunk ott, mint Németország, hogy majd minden újonnan megjelent irodalmi műnek létezik egy hangos változata is, a fejlődés töretlen és dinamikus. A kiadók igyekeznek olyan népszerű előadókat, közszereplőket megnyerni, mint például Geszti Péter, aki ezúttal Vonnegutot olvasott föl, s kutyafuttában megkérdeztük a Nemzeti Vágtáról is.

A Magyar Hangoskönyv Kiadók Egyesületének céljai, tevékenysége

Az MHKE 2005. szeptember 14-én alakult, s egy év múltán csatlakozott a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesüléséhez. Az egyesület célul tűzte ki az itthon még gyerekcipőben járó műfaj terjesztését, népszerűsítését minél színvonalasabb kiadványokkal. A kiadványok mellett kiállításokon, felolvasásokon, bemutatókon népszerűsíti a műfajt, legfontosabb saját rendezvényük minden év novemberében a Libri Hangoskönyvnapok. Egyeztető szerepet vállal a szakmai irányelvek lefektetésében. Egységes álláspontot szeretne kialakítani – és a szakmával elfogadtatni – a felvételek technikai és pénzügyi paramétereiről. Az egyesület nagyon fontosnak tartja érdekvédelmi szerepét is: például a szerzői jogok hanghordozón való védelmét, az illegális másolás elleni fellépést, a kiskereskedelemben pedig az egységes kihelyezésért lép fel. A célok megvalósításához szükséges anyagi feltételek előteremtéséhez természetesen gazdasági, vállalkozói tevékenységet kell folytatnia.

Vajda-Mályi ZsuzsaBán Magda

Hangos könyvhét

A Gerlóczy kávéházban nagy érdeklődés mellett rendezett sajtótájékoztató mutatta, hogy a hangoskönyvek egyre inkább elterjednek, egyre népszerűbbé válnak. Vajda-Mályi Zsuzsa, az egyesület vezetője és Bán Magda moderátor beszélt a műfaj hazai honfoglalásáról: egyre több műfaji területre nyomul be a hangoskönyv, és egyre több élettérbe: ma már sokan takarítás és autózás közben is szívesen hallgatják. Nem könyvhelyettesítő, hanem -kiegészítő, de e termékekkel olyanokat is elérnek, akik egyébként kevés könyvet vesznek a kezükbe. Úgy vélik, hogy a klasszikus szépirodalmi hangoskönyvek a legkedveltebbek, de egyre több területen megjelenik az új forma. Idén már a klasszikus szép- és a gyerekirodalom mellett feltűnik új területként a kortárs irodalom (Bartis Attila), a krimi (Agatha Christie), a thriller (Stephen King), az ismeretterjesztő irodalom, készült egy kémiai ismeretterjesztő lemez Vágó István közreműködésével, és például egy stresszoldó relaxációs hangoskönyv is, amit egy jógatanárnő mondott fel. Azaz nagy távlatok nyílnak a hangoskönyv előtt.
Az egyesület tagjai a könyvhétre 26 új hanghordozót jelentetnek meg, s a Magyar Hangoskönyv Kiadók Egyesülete reményei szerint a 2007-es 78. Ünnepi Könyvhét és 6. Gyermekkönyvnapok (május 31.–június 4.) hangos lesz, és nem csupán a fogadtatás: a Vörösmarty téren két színpadon is hallhatók lesznek. Bíznak benne, hogy nem fordul elő a karácsonyi hiány, amikor is a könyvterjesztők nem készültek föl kellően arra a rohamra, ami a vásárlók részéről nyilvánult meg a hangoskönyvek iránt.

Hajós ErzsébetBajomi András


Bán Magda moderátor kérdezte a megjelent kiadók vezetőit, először az újonnan csatlakozókat. Az Editio M, mint Marghescu Mária elmondta, kis kiadó, s célja a Hamvas-életmű megjelentetése hangoskönyvben. A könyvhétre A bor filozófiája az újdonságuk Rátóti Zoltán előadásában, s úgy véli, ezen a művön keresztül lehet megszerettetni Hamvast a nagyközönséggel. A művet korábban lefordították több nyelvre is (angol, német, francia, szerb).
A Rebeka és Panni kiadó, amint Eitzenberger Zsolttól megtudtuk, népmeséivel a kisebbekhez szól, a könyvhétre négy újdonságuk lesz (Rátóti csikótojás, A hinta meg a körtefa, A három kívánság, A kismalac és a farkasok), s ez évben további húsz könyv + hangoskönyv kiadványuk lesz, tehát ők mind nyomtatott, mind hangos formát egyszerre nyújtanak.
Hajós Erzsébet, a Titis Kiadó vezetője bemutatta Popper Péter egyetlen regénye (Pilátus testamentuma, felmondja Szilágyi Tibor) hangos változatát és Rátóti Zoltán előadásában Háy János: Házasságon innen és túl című novelláskötetének cédéjét. A Szerb Antal-regényekből a harmadik a könyvhétre jön ki, a VII. Olivért Benedek Miklós tolmácsolásában hallhatjuk.
Vajda-Mályi Zsuzsa a Hangoskönyv Kiadó nevében a már említett Gerald Durrell-lemeztől (A halak jelleme) sokat vár, Szacsvay László mondta fel. Új vizekre eveztek az Agatha Christie-novellákkal (Für Anikó, Mertz Tibor hangjával), Dörner György pedig két Stephen King-elbeszélést mondott fel, a korong címe: Rémálmok és lidércek. Igazi családi lemez lehet Básti Juli előadásában Rudyard Kipling műve, A dzsungel könyve.

Marghescu MáriaEitzenberger Zsolt


A Parlando Hangoskönyvkiadó a könyvhétre csak egy hangoskönyvet jelentet meg, Lázár Ervin: A retemetesz (Kern Andrással). Mint Bajomi András elmondta, ennek átszervezés az oka: az eddig melléktevékenységként végzett hangoskönyvkiadást beillesztik fő profiljaik közé. Tavaly olyan sikere volt Bohumil Hrabal-lemezüknek (Sörgyári capriccio), hogy felkerült a könyves, nyomtatott sikerlistákra is, s ez elgondolkodtatta őket. A Lázár Ervin-lemeznek előzménye is volt, korábban már kiadták a Mesék felnőtteknek című novellaválogatást, s azon még a szerző is előadott két novellát.
A Sonore Kiadó részéről Kis György mutatta be sok tréfával Joe Schwarcz Ionkacsa – molekulák rágcsálva, avagy hogyan működik az étel? című, kémiai ismereteket tudományos-népszerű formában terjesztő lemezét, melynek felmondója egy szakember, Vágó István volt. Meghallgatva a teáról szóló részt, laikusok is sokat tanulhatnak belőle könnyed formában. A kiadó megpróbálkozik egy  Mojzer Márta, aki egyesületi alelnök isPerry Mason-történet, A legyező-táncosnő lovának esete letölthető forgalmazásával is.
A Mojzer (és a hangoskönyvkiadásban társa, a Kossuth), az egyik „legöregebb” és legtöbb terméket piacra dobó kiadó. Vezetője, Mojzer Márta beszélt eddigi projektjeikről, az Irodalmi fülbevaló sikeréről, s felhívta a figyelmet arra, hogy nyitottak a kortárs irodalom felé, kiadták Bartis Attila A nyugalom című művét (Fekete Ernő hangján). Megjelentetik a könyvhétre Szabó Magdától a Tündér Lala (Für Anikó), Hrabaltól a Táncórák idősebbeknek és haladóknak (Mácsai Pál), Zweigtől a Sakknovella, Könyves Mendel (Gálvölgyi János), Schäffer Erzsébettől A hintalovak nappal alszanak (ő is mondja fel) című hangoskönyvet. Radnóti legszebb versei Kaszás Attila előadásában hallhatók. A kiadó a bevételből az elhunyt színész családját segíti. És nem utolsósorban Geszti Péter mondta lemezre a szintén nemrég elhunyt Kurt Vonnegut A hazátlan ember című művét, mely újságban megjelent tárcákat tartalmaz. Ezek közül egyet fel is olvasott, amelynek vonnegutos stílusa mosolyt/vigyort csalt sokak arcára. Sikerre van ítélve.

Dedikálások, programok a könyvhéten:
június 1., péntek:
15 óra Csányi Vilmos
16 óra Schäffer Erzsébet

június 2., szombat:
11 óra 15-kor Popper Péterrel és a felolvasó Szilágyi Tiborral beszélget Marton Éva
15 óra Schäffer Erzsébet, Patik László
16 óra Fekete Ernő

június 3., vasárnap:
11 óra Csányi Vilmos
16 óra Schäffer Erzsébet

Nemzeti Vágta – Kérdések Geszti Péternek

– Az közismert, hogy szereted a könyveket. Ez az első hangoskönyv, amiben szerepeltél?
– Már a második. Korábban nagy örömmel tettem eleget a felkérésnek, s lemezre mondtam Romhányi József Szamárfül című művét.

– Mint vállalkozó nem akarsz belépni a hangoskönyvpiacra?
– Nem! Nem szeretnék még több ellenséget szerezni magamnak, én  most egészen mással vagyok elfoglalva.

– Mivel?
– Folyamatosan szervezzük a Nemzeti Vágtát, amely a Hősök terén, történelmi környezetben egy négynapos, sajátosan magyar fesztivál lesz, s terveink szerint hagyományt teremtünk vele, minden évben szeretnénk megrendezni. Szeretem a Szigetet is, nagyon sokat járok ki, de ez nem újdonság, mint a mi ötletünk. Azt szeretnénk, ha szeptember végén a magyar városok egy látványos, izgalmas kiállítás-, rendezvénysorozattal mutatkoznának be. Nem kötjük meg a kezüket: a gasztronómiától a lóversenyig sok minden belefér a fesztivál műsoraiba.

– Milyen léptékű ez a vállalkozás, anyagilag és nézőszámban?
– Milliárdos nagyságrendű, és a Nemzeti Vágta lóversenyre szeptember 22-én több száz ezer emberre számítunk. A belépés díjtalan, minél több embernek akarjuk megmutatni a sokszínű Magyarországot. Azt szeretnénk, ha a fesztivál a magyar városok, települések ünnepe lenne.

Link:
Oscar Wilde szívhez szóló tanmeséi
Mazsola újratöltve – a Kossuth és a Mojzer hangoskönyve


Oldaltérkép