Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainMarék Veronika és Alföldi Róbert kapta az első Janikovszky Éva-díjat
50 éves a Móra Könyvkiadó

Szerző: leho
2007. április 24. 6.43

Janikovszky ÉvaA Thália Színházban április 23-án, 81 évvel az írónő születése után adták át első ízben a Janikovszky Éva-díjat. A 2003-ban elhunyt szerkesztőre-íróra és az elmúlt fél évszázadára emlékezett a Móra Könyvkiadó, hiszen az 1950-ben alapított Ifjúsági Kiadó 1957-ben vette föl a Móra nevet. Ez alkalomból Boldizsár Ildikó mondott köszöntőt, a Kaláka rövid koncertet adott, majd következett a díjátadás. Az ünnepélyes ceremónia után az est megkoronázásaként levetítették Alföldi Róbert Kire ütött ez a gyerek? című filmjét.


Mielőtt a Tháliába indulhattam volna, szabad parkolóhelyet kellett keresnem. Az Ó utca sarkán találtam is, mesés! Ahogy felhajtottam a járdára, kidurrant a jobb első kerék. Próbáltam janikovszkysan felfogni, történhetett volna korábban is, még sötétebb kis utcában vagy

Janikovszky Éva
1926-ban született Szegeden. Tanulmányait a Pázmány Péter-egyetemen kezdte, majd az ELTE-n folytatta filozófia, pszichológia, szociológia (később politikai gazdaságtan) szakon.
Első munkahelye a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium tankönyv osztálya volt, 1953-tól az Ifjúsági (később Móra) Kiadó lektora, 1964-től főszerkesztője. Itt dolgozott nyugdíjba vonulásáig, 1987-ig, de ezután is a kiadó munkatársa, később igazgatósági tagja volt.
Első könyve 1957-ben jelent meg. Könyveit harmincöt nyelvre fordították le. 1978–1995 között az IBBY magyar bizottságának elnöke. 20 évig volt elnökségi tagja az UNICEF Magyar Bizottságának. 2003. július 14-én hunyt el. (Forrás:
www.mora.hu/)
hazafelé menet stb. A boltból kilépő eladó megjegyezte, hogy ezen a helyen ebben a hónapban én vagyok a hetedik (meseszám…), aki itt pórul járt. Nyugalmat erőltetve magamra léptem a Thália előcsarnokába, ahol paravánokon a kiadónál megjelent könyvek illusztrációiból állítottak ki néhányat.
Az ünnepség kezdetén a tíz éve a Mórát irányító Cs. Tóth János vezérigazgató beszélt a kiadóhoz kötődő szerzők (pl. Szabó Magda, Abigél című könyvét ezért újra megjelentették) és művek (pl. tavaly volt százéves Molnár Ferenc regénye, A Pál utcai fiúk, és sikeresek voltak vele Bolognában), valamint a Móra 50. évfordulójáról, a tavalyi és az elmúlt években elért eredményekről.
Boldizsár Ildikó mesekutató köszöntőjében a saját boszorkányos stílusában majdnem elmondta, hogyan nem lett az egyetem elvégzése után a Móra szerkesztője, és mennyit jelentett és jelent neki és gyermekeinek a kiadónál megjelent számtalan jobbnál jobb mű.
Meglepetésként fellépett a Kaláka
. Stílusosan egy Móra Ferenc-klasszikussal, A cinege cipőjével kezdtek, majd egy szintén jól ismert Petőfi-, Kosztolányi-vers következett, két Tamkó Sirató (köztük a Tengerecki Pál), s végül egy Kányádi Sándor- és egy Kiss Ottó-vers a legújabb, tavalyi cédéjükről. A közönség kis híján visszatapsolta őket, de ekkor többen kapcsolhattak, hogy az est fénypontja ezen a napon mégsem a Kaláka. Mindenesetre elhallgattuk volna még a jól ismert és új szerzeményeket.

A díjátadás előtt Balassa Anna szerkesztő még név nélkül méltatta a díjazottat, de a  Marék Veronika az Aranyvackor-díjátadónkibontott életútból hamar kiderült, hogy Marék Veronikáról van szó. Később Janikovszky János elmondta személyes élményét, édesanyja néhány évvel a halála előtt kijelentette, hogy a kiadótól messzire került Marék Veronikát vissza kell hódítania a Mórának, s megadta fiának Marék Veronika telefonszámát és a címét, a cetlit a kiadó elnöke be is mutatta.
A másik díjazottat Rigó Béla méltatta, Alföldi Róbert (néhány napja  Alföldi Róbert egy Aegon-esten (fotó: Dobó László)még a Bárkában kérdezett
) azonos címet viselő filmet készített Janikovszky Kire ütött ez a gyerek? művéből (és más írásokból is vett).
Az est második részében megtekinthettük a tévéfilmet. A főhőst (Balázs Zoltán) és kis társait felnőttek, a szülőket és egyéb állatfajtákat (a kutya kivételével) 10–12 éves gyerekek alakítják. A történetet, mely a kamaszodás, nagyra növés problémáit boncolgatja Janikovszky szövegei segítségével, dokumentarista részek szakítják meg, melyekben gyerekek vallanak magukról, életcéljaikról, a reggeli felkelésről, szüleikhez fűződő kapcsolatukról. Frenetikus betétek (a mögöttem ülő rendező is elégedetten nevetgélt), de a történet és a játék is többnyire tetszett, érdemes volt filmre vinni.
Már csak egy kerékcsere várt.

Kire ütött ez a gyerek? (52 perc)
Az Unio Film és a Magyar Televízió produkciója

Rendező: Alföldi Róbert
Operatőr: Babos Tamás
Forgatókönyv: Rigó Béla
Jelmez: Breckl János
Díszlet: Hujber Balázs
Producer: Bodzsár István
Szereplők:
Balázs Zoltán (Főhős)
Braghini Rozina (Anya)
Radványi Antal (Apa)
Séfel Anna Laura (Nagymama)
Siska Péter (Nagypapa)
Alföldi Róbert (Lazarovics)
Tompos Kátya (Borinka)
Simon Kristóf (Emil bácsi)


Oldaltérkép