Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA könyvünnep első teljes napja: péntek

Szerző: könyvmoly
2007. április 14. 11.33

 A csütörtöki megnyitó és a protokollesemények után egész napos nagyüzem volt pénteken. Mindkét díszvendég telitalálat: Kanada távolsága, ismeretlen volta, többsíkú kultúrája, magyar vonatkozásai miatt; Ecót pedig be sem kell mutatni, talán csak új könyvét. Már Paulo Coelho esetében tapasztalhattuk, hogy kirobbanó lelkesedéssel fogadták, nincs ez másként az egyébként is médiasztár olasz írónál sem. Azonban a díszvendégek programjain kívül is rengeteg érdekes könyvbemutató, sajtótájékoztató, kerekasztal-beszélgetés stb. zajlott, és az írók folyamatosan dedikálták műveiket szabadtéren és benn is.


Az időjárás idén eddig kegyes volt a könyvünnephez, ragyogó idő és napfürdőző kinti standok fogadták az érkezőket. A péntek amolyan bemelegítés, már egész nap teljes gőzzel üzemel a fesztivál, azonban a délelőtt még szellős, néha fúrógép zaja is hallatszik, csak délután, iskola és munka után érkeznek nagyobb számban az érdeklődők, akkor viszont már kígyózó sorok is kialakultak. A beugró most is annyi, mint évek óta (600 forint), és a rendezők becsületére legyen mondva, levásárolható, így aki valamit vesz, gyakorlatilag ingyen mehet be. A helyszín, a berendezés megszokott – sokan rebesgetik, hogy a fesztivál jövőre már a Millenárison lesz. Tény, hogy a Budapest Kongresszusi Központot nem ilyen rendezvényekre találták ki. Ami idén újdonság: Gyereksarkot alakítottak ki az Árkád teremben, ahol a kisebbek elszórakozhatnak, lesznek ugyan programok, felolvasás, rajzverseny, de játszhatnak a földön, rajzolhatnak az asztaloknál is. A forgatagból kieső területet mintha épp erre találták volna ki. Új színfolt idén a Könyvtáros Klub, amely folyamatos programokkal várja a szakmabelieket és másokat is a második emeleten egy folyosótól elzárt területen (teremnek azért nem nevezhető).
A pénteki programból kiemelkedett Umberto Eco sajtótájékoztatója. Zártkörű kerekasztal-beszélgetés zajlott a kanadai–magyar könyvkiadásról, amelyen a magyar könyvkiadók képviselői mellett megjelent a magyar származású Anna Porter, találkozni lehetett spanyol írókkal (Elvira Lindo, Ana Rosetti, Laura Freixas, Marina Mayoral, José Carlos Somoza), s a Hogyan szerződjünk? című kerekasztal-beszélgetésre invitálták a kiadók és a műfordítók képviselőit és persze a közönséget. Sok érdeklődőt vonzott a Gondolat Kiadó és az ELTE másfél száz szerzős, gigantikus, paradigmaváltó vállalkozásáról (A magyar irodalom történetei I–III., főszerkesztő Szegedy-Maszák Mihály) szóló beszélgetés.
Mi ezúttal is a fő csapásirányoktól eltérően válogattunk a programok közül.

Kossuth ősemberrel és hangoskönyvvel

A Kossuth és a Mojzer Kiadó közös sajtótájékoztatóján bemutatták a rendhagyó tévéreklámból (az ősember  és Kocsis András Sándor® bőrébe Ujhelyi Péter bújt, az Élővilág enciklopédia szerkesztője) már ismert Világtörténelmi enciklopédia sorozat első kötetét. A spanyol szerzők művét 16 kötetben, 120-120 oldalon, 210x275 mm-es méretben, egyenként 1490 forintért lehet majd megvenni az újságárusoknál, illetve elő lehet rá fizetni kedvezménnyel. Az első kötet már megvásárolható bevezető áron, 299 forintért április 12-étől. Kocsis András Sándor igazgató elmondta, hogy szerinte ilyen médiakampányt nem kapott egyetlen könyvsorozat sem az utóbbi időben Magyarországon. Több tévé, rádió, újság (köztük a kiemelt partner Metro, amelyet a eseményen Izbéki Gábor képviselt) vesz részt a kampányban. A Kossuthnál nem ez az első eset, hogy nem a megszokott csatornákon keresztül terjeszti könyveit, a Metróval és más napilappal is túl van már több sikeres sorozaton (magyar és világirodalmi klasszikusok). Mindenesetre szokatlan, hogy ilyen feszes határidővel (az Alföldi Nyomdát is pályáztatás útján választották ki), kéthetenkénti megjelenéssel dobjanak a könyv-/hírlappiacra egy színvonalas, friss, magyar kiegészítésekkel készült enciklopédiát. A családi alapműnek szánt sorozat magyar változatáról Diószegi Endre és kötetenként változó, mintegy tízfős csapata gondoskodik. Az első kötetről és benyomásokról hamarosan írunk.


Itt esett szó a Kossuth és a Mojzer Irodalmi Fülbevalójáról
, illetve hangoskönyvsorozatuk 2007-es újdonságairól. Az együttműködés igen sikeres, erről már többször hallhattunk, s ezt erősíti is a tempó, hiszen idén 26-28 hanghordozót (cédé és mp3) terveznek. A paletta rendkívül széles: Bálint Ágnes Mazsolájától Szabó Magda Tündér Laláján és Csányi Vilomos saját maga lemezre olvasta Jeromos-művén keresztül Bartis Attila Nyugalom vagy Kőrösi Zoltán Milyen egy női mell? című regényéig ki-ki megtalálhatja a kedvencét. A bemutatón megjelenő színészek, Für Anikó és Bozó Andrea a hangoskönyvszereplés szépségeiről, míg a humoráról is ismert etológusprofesszor a kínjairól mesélt. Kedvenc lehet az új Márai-lemez (Ég és Föld), a nemrég elhunyt Kurt Vonnegut hangosműve, és nagy dobás/hangrobbanás lesz valószínűleg a Rejtő Jenő-sorozat negyedik darabja, a Vesztegzár a Grand Hotelben. Kaszás Attilával a halála utáni héten tervezték lemezre venni a Rejtő-sorozat következő regényét. ... Rudolf Péter teszi helyette, s rögtön fölajánlotta tiszteletdíját az özvegynek s gyermekének, mint ahogy többen is a kiadásban részt vevők közül. A kiadó sem felejtkezik el róla, lásd alább.
Több hangoskönyvről hamarosan bővebben is beszámolunk.

Csányi Vilmos, Für Anikó és Bozó Andrea

Az új Országház-album bemutatója

 A sok program közt egy kissé háttérbe szoruló könyvbemutatón Petrányi Judit a mű egyik szerzőjét és tipográfusát kérdezte. A gyönyörű kiállítású kötet magyar és angol változatát vehettük kézbe, s igény esetén a Képzőművészeti Kiadó más nyelvekre (német, spanyol, orosz stb.) is lefordíthatja. Molnár Magda beszélt a nem túl terjengős szöveg és a képi megjelenítés egységéről, a részletek, a turisták által nem látható csodák fontosságáról, Steindl Imre koncepciójáról, a meghívott világhírű cégről, a Zsolnayról, az akkor még kevésbé ismert, 19-20 éves Róth Miksáról és a világszínvonalon alkotó, alig ismert mesteremberekről. Elmondta azt is, hogy egyfajta terepbejárásként szeretnék végigvezetni az olvasókat, de úgy, hogy olyasmit is lássanak, amit turistaként a földről nem lehet. Flohr János tipográfus a maga szarkasztikus módján beszélt a műhelytitkokról, a borítóról, az alcímről, a két fotós, Bakos Ágnes és Tihanyi Bence ember- és állvány feletti munkájáról, a képválogatás nehézségeiről. Első nézegetésre egyértelmű, egy a korábbiaktól eltérő, sajátos nézőpontú, igényes mű született. Hamarosan részletesen írunk róla.

50 éve Móra néven – A kiadó újdonságai, a Janikovszky Éva-díj és meseíró pályázat

Az 1950-ben alapított Ifjúsági Kiadó 1957-től Móra néven folytatta tevékenységét, s immár 14 éve magáncég. Cs. Tóth János vezérigazgató és Merényi Ágnes főszerkesztő a 2007-es újdonságokról beszélt, melyekből néhányat kiragadunk. A legkisebbeknek szólnak Marék Veronika könyvei, a 3–6 éves korosztálynak a Mosó Masa mosodája- és Gőgös Gúnár Gedeon-szerző Varga Katalin Piskótája, aki a legkisebbek szigetére szeretne eljutni. A fél évszázados jubileum tiszteletére megjelentetik Orbán Ottó Kati-patikáját, és újra kiadják Zalk Zoltántól A három nyúl című mesét, új rajzokkal.  6–8 éveseknek (és másoknak) hangzik Saint-Exupéry Kis herceg és Milne Micimackó című hangoskönyve. Kicsit nagyobbaknak írt lovag- és gyerekregényt Kiss Ottó
, s nekik szól Páskándi Géza új rajzokkal megjelentetett, A szalmabábuk lázadása című regénye. A 8–12 éves korosztály mesét és verseket kedvelőinek Boldizsár Ildikó művét (Boszorkányos mesék) és a Tündérkert virágai című erdélyi gyermekvers-antológiát ajánljuk jó szívvel. A 12–14 évesek a családi konfliktusokról, a felnőtté válás nehézségiről olvashatnak madárnyelven: a Szárnyak birodalma a tavaly kiadott Szárnyak háborúja folytatása, és nem meglepetés, hogy az ember(gyerek)eknek szánták. Több könyvről hamarosan írunk.
Fodor Péter
, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány kurátora beszélt az írónőről elnevezett meseíró pályázat sikeréről: a három ciklusban mintegy 1200 pályamű született, s idén már e-mailben is fogadják a meséket (május 15. a határidő és június 8-án lesz az eredményhirdetés).
Janikovszky János, a kiadó elnöke pedig bejelentette, hogy a Janikovszky Éva-díj átadására április 23-án kerül sor a Thália Színházban. A nyertes Széri-Varga Géza szobrászművész kisplasztikáját kapja, valamint pénzjutalmat.


Ültess Te is fát Tádénak!
S hogy miért?
„Úgy képzeltem – Rumcájsz nyomán –, hogy ápolom a beteg vadat, vigyázok a fákra, miközben nagyokat sétálok a jó levegőn. Ennyi.”
„A színpadon úgy kell megvetni a lábunkat, mint egy fának az erdőben. Érezzük, hogy a deszkába belemegy a lábunk, és gyökeret ver. Olyan biztonságunk legyen, hogy semmi onnét ne tudjon elmozdítani. Számomra a fa ilyen szimbólum.” (Kaszás Attila)
Mi ezt ültettük:

 Kaszás Attila 

Küldd el a fotót, amit a fádról készítettél, hogy Jancsikának egy egész erdeje legyen, ahol séta közben minden fa édesapjára emlékeztesse.
(Minden faültető, aki 2007. június 30-áig beküldi a fotót az
info@hangoskonyvklub.hu címre, egy Mondák a magyar hősökről CD-t kap Kaszás Attila előadásában!)


Oldaltérkép