Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainMinőségi gyerekkönyvek, avagy felnőtt-e a magyar gyerekkönyvkiadás?

Szerző: Papiruszportál
2006. november 30. 19.00

 A PagonybanEzzel a címmel tartott sajtótájékoztatót négy kiadó november 28-án a Pozsonyi Pagony gyerekkönyvesboltban: a Csimota, a General Press, a Naphegy és a házigazda Pozsonyi Pagony. A következő kérdésekre próbáltak választ adni:
Hogyan válasszunk jól-jót az átláthatatlannak tűnő karácsonyi gyerekkönyváradatból?
Mi az év legizgalmasabb meseválogatása? És legizgalmasabb meseregénye?
Milyen kortárs szerzőink, illusztrátoraink vannak? Miért fontos a jó illusztráció?


Az utóbbi néhány év magyar gyerekkönyvkiadásának mérlege felemás. Továbbra is masszívan  tartja magát a (leginkább a Móra képviselte) több évtizedes kiadványok újranyomása, amelyek jók, értékesek és néha szépek is, de egyre inkább másra is szükség van. Létezik egy olyan, szintén nagyon erős szegmens, a Disney-féle könyveké, amelyek kiadói tőkeerejüknél fogva megkerülhetetlenek, ugyanakkor írói-művészi értékük megkérdőjelezhető. Még mindig vannak olyan, olcsó papírra nyomott, igénytelen kiadványok is – szerencsére egyre kevesebb, és főként az állandóan kedvezményesen áruló boltokban, standokon –, amelyeknek tisztázatlan a kiadói háttere.
És egyre inkább más is található a magyar gyerekkönyvpiacon. Valami elindult.
Ennek egyik jele, hogy az általános és középiskolai kötelező irodalom esetében sokan, tanárok
, írók, könyvtárosok megjegyzik, néhány klasszikust fel kell áldozni azért, hogy a gyerekek olyan történeteket olvashassanak, amelyeket könnyen értenek és maiak. Ilyen olvasmányok lehetnek például az Animus kiadványai. A kiadó, neves szerzőket összegyűjtve, a Kiből lesz az olvasó? című tanulmánykötetében is azt feszegeti, kiből lesz és lehet olvasó, ha el nem veszik idejekorán a kedvét az olvasástól. Az Animus azonban már a nagyobb gyerekeket, serdülőket célozza meg. Az olvasóvá nevelés egyesek szerint már az anya hasában, aztán az első években, a mesélés során elkezdődik.

 Edinger Katalin (Csimota)
 A házigazda Kovács Eszter
 Besze Barbara (General Press, a fotó egy korábbi könyvbemutatón készült)
 Szigethy Katalin (Naphegy)

A Csimota, a General Press, a Naphegy és a Pozsonyi Pagony egyetért abban, hogy új, igényes, friss kiadványokra van szükség a gyerekkönyvpiacon, be kell hozni az utóbbi év(tized)ek legjobb külföldi könyveit, és fel kell kutatni a legjobb magyar szerzőket, illusztrátorokat. Nagy hangsúlyt kell fektetni az illusztrációra, ami legalább olyan fontos, mint a szöveg. Meg kell szoktatni a szülőkkel az „egy mese egy könyv” elvet is, ami igen nehezen megy Magyarországon, ahol még mindig szövegközpontú a gyerekirodalom.
A Csimota az egyedüli e kiadók közül, mely csak magyar címeket jelentet meg. A nevükhöz fűződik a nagy sikert arató Friss tinta – Takács Mari illusztrálta –, egy mai gyerekvers-antológia, 38 költő több mint 150 verse, a Pagonnyal közösen adták ki. A Kalákának is megtetszett, s új verses lemezük nagy részét erre alapozták. A kiadó jelentette meg az „év legizgalmasabb meseválogatását” az egyszervolt.hu-val közösen, címe: Egyszervolt. A honlapon szavazók gyerekek döntése alapján
Zentai Péter László hangsúlyozta: a gyermekkönyvek aránya a kínálatban – a Harry Potter-könyvektől datálható siker nyomán – elérte a 10 százalékot…
A Harry Potter-sorozat legjelentősebb hatását a szakember abban látja, hogy a gyerekek nem ijednek meg a vastag, képek nélküli kötetektől.
(
http://www.inforadio.hu/hir/kultura/hir-89992)
12 klasszikus mesét választottak ki, és 12 mai magyar szerző meséjét tették hozzá. Érdekes vállalkozás a Piroska és a farkas története öt illusztrátor öt különféle technikájával, külön és díszdobozban is.
A General Press – bár nem kimondottan gyerekkönyvekre specializálódott és jóval „öregebb” (1988-ban alapították) a másik háromnál – néhány kiadványa, illusztrátora miatt ebbe a sorba illeszkedik. Megjelentette a Nyugaton nagy sikerű és itthon is egyre kedveltebb Findusz
-könyveket. Gyakran foglalkoztatja a külföldön talán kezdetben jobban ismert Szegedi Katalint (legutóbb Az aranyhajú lány, a következő a kiadónál: Alice Csodaországban), Tamkó-köteteket jelentetett meg Banga Ferenc-illusztrációkkal, és például egy majdnem kerek könyvet Kerék Dávidtól. Besze Barbara irodalmi vezető szerint La Fontaine-kötetük és Naszreddin Hodzsa történetei is karácsonyi meglepetés lehet.
Az egyéves Naphegy Kiadó nagy hangsúlyt fektet az illusztrációkra: például megjelenteti a többszörös illusztrátori díjat elnyert Arcadio Lobato könyvét (Csillagmese) a művészi mesekönyveket népszerűsítő sorozatában. A böngésző sorozatban adja ki a Téli böngészőt, mely végtelen számú mese lehetőségét rejti magában, igazi foglalkozató könyvvé válhat. Játékosan ismertet meg a lovagkorral Ki vár a várban? kötet. 


A két, úttörő munkát vállaló gyerekkönyvkiadó mellett talán egy kicsit könnyebb dolga van a Pagonynak, mivel a kiadáson kívül forgalmazással is foglalkozik. Kovács Eszter
elmondta, hogy a kedvelt Boribon könyvek mellett kiadnak hiánycikk külföldi sikerkönyveket – ilyen a Bilikönyv például –, s arra is próbálnak figyelni, hogy egy-egy téma megjelenjen a magyar gyerekkönyvpiacon: ilyen az előbbi könyv, de hiánytéma és szinte feldolgozatlan a betegség (Marék Veonika: Boribon beteg) és a zene is (Skala: Strado és Varius), de hajós-kalandos regényt is kihoztak, melyből szintén sokat lehet tanulni gyereknek-felnőttnek egyaránt (Berg Judit: Rumini), és letehetetlen, ígéri a kiadóvezető.
A Pozsonyi Pagonyban nagyon szép és érdekes könyvek kínálták magukat, ízléstelent egyetlenegyet sem láttam. A szülőkön a sor...

A négy kiadót és köteteiket hamarosan részletesen is bemutatjuk.

Link:
www.csimota.hu
www.generalpress.hu
www.naphegykonyvek.hu
www.pagony.hu


Oldaltérkép