Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainAz Alexandra Pódium egy éve

Szerző: leho, képek: Alexandra Pódium, Századvég, Papiruszportál
2006. május 22. 16.02

 Az üres PódiumTavasszal volt egyéves a Nyugati téri Alexandra Könyvesház és az ötödik emeletén lévő Pódium Panoráma terme. Az áruházban mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő könyvet, hanghordozót, videofilmet, dévédét. Ma már természetes, hogy kialakítottak néhány számítógépes terminált is. Ám számomra az igazi meglepetés a Pódium nívós műsorfolyama: sikerült olyan programokat összeállítani, ami számos, kultúrára kiéhezett nézőt vonz ide. A Pódium egy évéről Csúcs Krisztina művészeti vezetővel beszélgettünk.


 A panoráma a Panoráma teremből

A Pódium célja

A számok önmagukért beszélnek: egy év alatt 316 ezer könyvet vettek az áruházban, a Pódiumon pedig 280 művész, alkotó szerepelt mintegy 20 ezer néző örömére.

„A könyvbemutatók a Pódiumon ingyenesek. Csak az ellátmányért kell fizetni, ha kér valaki. Hangfelvételt is készítenek és közvetítik is, ha nem zártkörű a rendezvény. Reklámot jelentetnek meg például az ÉS-ben. Hírlevelük digitálisan kürtöl, a lapjuk [Könyvjelző] pedig mindig szintén ingyenesen közli a programot. Rendkívül korrektek, segítőkészek. A helyszín pedig kiváló, szép.” Varga Zoltán kiadóvezető, Századvég
A Pódium alapötlete az volt, hogy létrejöjjön a városban egy olyan hely, ahol az alkotók, a művészek nap mint nap találkozhatnak a közönséggel. Ma már nemcsak könyvbemutatókat – olykor borkóstolással egybekötve, mint történt Tamás Jenő könyve esetében –, hanem koncerteket, filmvetítést, lemezbemutatót, színházi-filmes beszélgetőműsorokat, filmklubot, kiállítást és bábelőadást is szerveznek a Pódiumra. Az ötletadó, e kulturális tér megálmodója Kaiser Ottó fotóművész volt.
Az első kérdés, ami ilyenkor felvetődhet: ki miből rendezi ezeket a műsorokat? A Pódium ugyanis például a könyvbemutatókért nem kér pénzt, tehát a kiadóknak csak – ha igénylik – a büfé-, illetve extra szolgáltatásokért kell fizetniük.

 Vámos Miklós Parti Nagy Lajos
 Presser Gábor Kállai Ferenc

A Pódium szerves része az Alexandra-birodalomnak, a műsorok finanszírozása is a Pécsi Direkt Kft. feladata. Matyi Dezső, a hálózat tulajdonosa fontosnak tartja a közvetlen kapcsolatot
Azok, akik műsort szeretnének szervezni (pl. kiadók), egy rendezvénylapot kapnak, melyen fel kell tüntetniük, hogy milyen programot szeretnének tartani (pl. könyvbemutató, sajtótájékoztató), ki a kapcsolattartójuk, kik vesznek részt a műsorban, milyen ajánló szöveget jelentessen meg az Alexandra Könyvesház a honlapján (www.alexandrakonyveshaz.hu), illetve a Könyvjelzőben stb. Azt is előre jelezni kell, milyen technikai hátteret szeretnének, természetesen rendelkezésre állnak mikrofonok (kézi állványos stb.), mikroportok, csak azt kell feltüntetni, hányra van szükség. Ha valaki hangfelvételt szeretne, arra is lehetőség van, mint ahogy kép- és hangbejátszásra is. A világosítás módját is egyeztetni kell. Vendéglátást is lehet kérni, azonban csak a könyvesház büféjéből. Már legkésőbb három nappal a műsor előtt tisztázzák e feltételeket, s így igazán nem érheti meglepetés egyik felet sem. 
az alkotók és a közönség között. Az áruház megnyitásakor Konrád György író azt kívánta, hogy az áruház legyen az irodalom háza, ahol az alkotó és a közönség közvetlenül hat egymásra. Az Alexandra Pódium alapvető célja ez. Csúcs Krisztina elmondta, nem pályáztak – és nem is tervezik – állami pénzekre. A „kultúrmisszió” mellett marketingszempontból is a legjobb reklámnak tartja a Pódium műsorait, s ezt a fajta imázsépítést fogadja el leginkább a közönség is. Persze a könyveket a helyszínen meg lehet vásárolni, és a dedikálásra is ez a legjobb alkalom.
Sok állandó látogatójuk van, akadnak például olyan nyugdíjasok, akik „mindenevők”, számos műsoron megjelennek; van, aki célzottan egy-egy műfaj előadásaira érkezik; és mindig látni elcsodálkozó homo novusokat. A Pódium és az Alexandra által terjesztett ingyenes Könyvjelző kiegészíti egymást. A magazinban – nem megsértve a társlapokat: színvonalában, kiállításában messze lekörözi a hasonló könyves újságokat – természetesen közzéteszik a Pódium programjait, s egy-egy panorámás érdekesebb beszélgetés olvasható is a következő számok egyikében. A Pódium rendezvényeiről hírt ad a médiapartner Magyar Színházi Portál (
www.szinhaz.hu) is.

 A közönség – néha nagyon szűkösen
 Faludy György és Gerendás Péter
 Kocsis Zoltán
 Konrád György

Sikertörténetek

A művészeti vezető – korábban az új Nemzeti Színház PR-menedzsere – örömmel újságolta, hogy februárban kezdtek egy komolyzenei sorozatba, melynek nagy sikere van/lehet: e beszélgetéseket Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár igazgatója vezeti, márciusban például vendégül látták Kocsis Zoltánt a Mozart- és a Bartók-évforduló kapcsán, a legközelebbi főszereplő pedig Gregor József lesz.
Nagy sikerrel megy a Vámos-klub, a Csáki Judit, az Alföldi Róbert vezette színházas műsorok is igen sok érdeklődőt vonzanak, olykor alig lehet beférni a terembe. De rendszeres beszélgetéseket vezet Konrád György író is. Igényes könnyűzenei, dzsesszprogramokat is nyújtanak, Nagy Jánosnak van egy sorozata, aki a dzsessz improvizatívabb ágát képviseli, Bódy Magdi pedig a könnyedebb vonulatból ad elő, például standardeket. Örömmel lépnek föl színészek, rendezők is a Pódiumon – volt már itt többek között Bacsó Péter, Sándor Pál, Gothár Péter és Jiří Menzel, Garas Dezső, összetoldozott-foldozott lábbal például Szabó Gyula, „a nemzet színésze” is.
A további tervekről is faggattam; az ismeretes, hogy az Alexandra egy újabb megaboltot nyit a Károly körúton, az viszont számomra újdonság volt, hogy itt is lesz Pódium. Az új könyváruház várhatóan szeptember 1-jén nyílik.
A Pódium(ok)nak további hasonló éveket kívánunk!

 Horváth János (középen), Pósa Zoltán és Szabad György (Századvég-könyvbemutató) David Hohnen, jobbján Besze Barbara (General Press), balján Bánki Vera

Bob Dylan-könyvbemutató – „Hendrix és Jagger vihette volna a táskáját”

Aznap, amikor Csúcs Krisztinával beszélgettem, Barna Imre műfordító – egy korábbi képünkön még Jorge Semprúnnal, a könyvfesztivál díszvendégével ült egy asztalnál – és Hobo (Földes László) mutatta be az Európa új kötetét: Bob Dylan Lyrics/Dalok 1962–2001. A dalszerző nem könnyen megfejthető személyiségéről, zsenialitásáról, korszakairól, a sztárolás formáiról, a prófétaszerepről beszélt a fordító-rajongó – korábbi Dylan-kötetét bővítette ki – és Hobo mint rajongó-előadó.
Földes mag is lefordított néhány számot, s elképzelhetőnek tartotta, hogy a kötetet felhasználva a közeljövőben összeállít egy Dylan-műsort, amennyiben talál hozzá két jó, akusztikus gitáron játszó társat. A közönség soraiban helyet foglalt egy Dylan-filológus is, aki szakdolgozatát a mesterről írta, s néhány adattal kiegészítette-kisegítette a Pódiumon lévőket. Természetesen elhangzott néhány dalbejátszás is aláfestésként, miközben Géczi Zoltán színművész olvasott fel a magyar szövegekből – sőt, egy szám erejéig beugrott a fordító fia is.
Olyan volt a könyvbemutató, mint a legtöbb Pódium-est: érdekes, közvetlen hangú, nem erőltetetten megszerkesztett, s kicsit bepillanthattunk a kulisszák mögé.

 Barna Imre (jobbról), Hobo és Géczi Zoltán


Oldaltérkép