Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainGeneral Press: „Tartani a sokak által magasnak mondott színvonalat”

Szerző: Franken Stein
2006. március 1. 16.25

Besze BarbaraAz 1988-ban alakult General Press Kiadó, Reklámügynökség és Nyomda tavalyi évéről, eredményeiről faggattuk Besze Barbara irodalmi vezetőt. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a műhely jól bejáratott sorozataiban idén milyen könyvekkel rukkolnak elő, illetve várhatók-e 2006-ban is a Nádasdy-kötethez hasonló meglepetések. Nem utolsósorban a General Press nagyon színvonalas gyerekirodalmi kiadványairól érdeklődtünk.

– Milyen évet zárt a kiadó? Melyik 2005-ös kiadványra vagytok a legbüszkébbek?
– Legbüszkébb „természetesen” A Nádasdyak című családtörténeti albumunkra vagyok, amelynek magam lehettem „gondozószülője” – rengeteg munkát jelentett a különböző reprodukciós jogok megszerzése, pályázati támogatások menedzselése,  Nádasdy Ferenc és Robert Hage, Kanada nagykövete A Nádasdyak című kötettela szerzővel és a szerkesztőkkel folytatott, végeérhetetlennek látszó egyeztetések és sürgetések… Mosolygás De végül, bár nem az én dolgom dicsérni, azt hiszem, sikerült egy olyan könyvet adnunk az olvasók kezébe, amely megérte a fáradozást. A történész több évtizedes gondos kutatómunkáját nem számítva maga a könyv szűken két év alatt készült el, és ez alatt az idő alatt, azt hiszem, mindannyian – mi, a kiadó szerkesztői, valamint a szerző, a szerkesztők és a lektorok is – sokat tanultunk a másik munkájából.
További kiemelkedő munkákat említenék még a múlt évből: a Különleges könyvek sorozatunkban megjelent Dzsingisz kán szerzőjét, John Man angol író-történészt láthattuk vendégül a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A nagy sikerű ismeretterjesztő könyv szerzője 2006-ban a magyarok számára is jól ismert hősről, Attiláról emlékezik meg, a hunok vezéréről és a Hun Birodalom koráról hasonlóan szellemes stílusban ír, mint ahogyan azt a Dzsingisz kánban már megismerhettük. Nem titok, hogy következő átfogó munkája a kínai nagy falról fog szólni, amely Nagy-Britanniában máris bestseller. Büszke vagyok a Nagy siker volt sorozatunkban megjelent Olbracht-könyvre; Az átokvölgye egy ma már letűnt közösségről, a kárpátaljai haszidokról írt, legendákat összegyúró, gyönyörű novellafüzér.
Egy meseregényt is kiadtunk tavaly – én nagyon szerettem a Suttogó címmel megjelentetett, Shannon Hale által írt, egyébként A libapásztorlány című Grimm-mesét regénnyé bővítő történetet, amely inkább a nagyobb, 9–10 éves gyerekeknek, de akár felnőtteknek is izgalmas olvasmány. A hagyományos mesei elemeken kívül komoly szerepet kapnak a történetben a „felnőtt” világ már-már „kötelező” ármánykodásai: a cserbenhagyás, árulás, s az utolsó pillanatig rengeteg csavar teszi izgalmassá a történetet.
Szakembereknek és komoly érdeklődőknek valódi csemegét jelent a Sámánok című összeállításunk, amelyet maga Hoppál Mihály, a neves folklorista mutatott be szép számú közönségnek. A kötet végigveszi a sámánokról alkotott felfogás történetét, ezért is az alcíme: „Ötszáz év a tudáshoz vezető ösvényen”.  Hoppál Mihály a könyvbemutatónNem hagyhatom figyelmen kívül egy másik nagy kedvencemet, a drezdai örök gyerek, Erich Kästner: Amikor én kissrác voltam című, önéletrajzi ihletésű regényét, amelyet sikerült az eredeti német kiadás Horst Lemke által készített hangulatos illusztrációival megjelentetnünk.
Nagyon nehéz csak párat kiemelni a leg-ek közül, de muszáj megemlítenem még a most már minden gyerek által jól ismert Pettson-sorozatunk tavaly ősszel megjelent darabját, a Lesz nemulass, Findusz!-t, amely a megszokott sorozati jellemzőktől eltérően sokkal több oldalon, szinte már regénnyi terjedelemben jelent meg, és az egyik legsikeresebbnek mondott karácsonyi gyerekkönyvünk lett. Talán nem véletlenül… 

– Melyek voltak még a General Press tavalyi sikerkönyvei?
– Siker és siker között, mint tudjuk, nagy különbségek lehetnek. A „sikersorozataink”, a Világsikerek és a Romantikus regények, népszerűségben minden más sorozat mellett viszik a pálmát. Ezek a tömegigényt kielégítő művek, amelyeket azonban gondos válogatás előz meg. Tartanunk kell a sokak által magasnak mondott színvonalat, s buzgón válogatjuk a következő részeket – már 2007-re gondolva…
A nem populáris könyvek között sikert jelentett a korábban említett Dzsingisz kán, a nagyszerű Stonehenge-könyv (mindkettő a Különleges könyvek sorozat darabja), a Kästner-regény, egy kedves szlovák mesekönyv, a miért?-ekre válaszoló Miért pettyes a katicabogár?, a már korábban említett Pettson-könyv és tavalyi társa, a Pettson horgászni megy. Nagy sikerrel vezettük be a Helen Exley-ajándékkönyveket, akár a globális könyvkiadás mintasorozata lehetne – rengeteg országban kaphatók ezek a sok kedvességet rejtő, varázsos hangulatú illusztrációkkal dekorált, édesanyáknak, édesapáknak, testvéreknek, nagymamáknak, sőt még sokak kedvenceiről, a macskákról szóló minikönyvek.


– A Különleges könyvek sorozatból honlapunk is több kötetről írt. Egyáltalán, milyen jellegű könyvek fogynak leginkább a kiadó választékából?

– A Különleges könyvek sorozat alapvetően arra épül, hogy minél érdekesebb, színesebb témákat találjunk, amelyek sokak képzeletét, gondolkodását megmozgathatják. Ilyen volt a 2000-ben megjelent Az abbé titka című kötetünk, amelynek eszmei folytatása, ha szabad így mondanom, az a könyv, amiről talán már minden olvasó ember hallott: a Da Vinci-kód. A mű, amelyből annak idején a ma már világhírű Dan Brown kiindult, M. Baigent, R. Leigh és H. Lincoln elképesztő információkat hordozó könyve idén – az angol frissített kiadáshoz hasonlóan – rengeteg új színes fotóval lát magyarul is újra napvilágot.
Legnépszerűbb sorozataink a Világsikerek és a Romantikus regények – e sorozatok kedvelői várva várják az újabb megjelenéseket. Tény, hogy Jeffrey Archer, Lee Child, Joseph Finder vagy a romantikus szerzők közül Lisa Jackson, Nicholas Sparks vagy éppen a 2006-ban kiadónknál először megjelenő Erich Segal (Szerelmi történet, Oliver szerelme) elsőrendű bestsellerszerzők, és nagyon keresettek.
Mivel elég széles spektrumú a kiadói tematikánk, nehéz kiválasztani, melyek fogynak a legjobban, de talán a fent felsoroltak mellett még megemlíteném a Mészöly Dezső életműsorozatának második darabjaként megjelent Angol ég alatt című kötetet, amely sorrendben a „Magyar” és a „Francia” „ég” között foglal helyet…, tehát idén a francia tárgyú írásainak és műfordításainak megjelentetésére készülünk.

– Tavaly több könyvbemutatón, kiállításon találkoztunk. Egy ilyen kellemes est volt a Petőfi Irodalmi Múzeumban az első Tengerecki-kötet bemutatója. Nekem nagyon tetszik a könyv, hogyan fogadta az olvasóközönség?
– Nagyon örültünk, hogy Parti Nagy Lajos elvállalta a kötet laudálását, és azt hiszem, tényleg  Banga Ferenc: Tengereckit csak akkor vállalom, ha három kötet lesz!nagyon jó hangulatú volt a bemutató. Nagyon szerették és szeretik az olvasók, és egészen jól fogadták a Tamkó Sirató-sorozat második kötetét, amelyet szintén Banga Ferenc izgalmasan töredezett rajzai egészítenek ki. Bevallom, volt bennünk némi félelem, hogy ez a második kötet már nem lesz akkora szenzáció, mint az első, de ez alaptalannak bizonyult, s most a harmadik kötet előkészítésénél tartunk… (most hozta épp a kollégám a kéziratot: Pinty és Ponty, ez lesz a címe, és a korábbi kötetekhez hasonlóan a játékos, de itt most a talán kevésbé ismert Tamkó Sirató-verseket gyűjtötte egybe a kötet szerkesztője, Benda Luca).

– Évek óta gyümölcsöző a kapcsolatotok a többszörös Szép Magyar Könyv díjas Szegedi Katalinnal, az idén milyen közös munkával hozakodtok elő?
– A közös munkával készült kötet jövőre várható, de nem leszünk idén sem Szegedi Kati nélkül: a Koreában a legszebb könyvek (figyelem: a valaha eddig Koreában megjelent legszebb könyvek)  Szegedi Katalin éppen királylányosat dedikálközé beválasztott Rapunzel, vagy más néven Raponc meséjével jelentkezünk, amelyet Az aranyhajú leány címmel jelentetünk meg, és amelyet, azt hiszem, még az eddiginél is gyönyörűbb, álomszerű illusztrációk tesznek feledhetetlenné (én legalábbis nehezen tudom elfelejteni azt a könyvbeli rajzot, amelyet egyébként egy gödi kiállításon még a koreaiakkal kötött szerződés előtt láttam – akkor határoztuk el végképp, hogy ezt a könyvet meg kell jelentetni).

– Igen széles a General gyerekkönyvkínálata: nagyon jó szerzők, illusztrátorok dolgoznak a kiadónak, idén milyen ifjúsági/gyerekirodalmi művek megjelenése várható?
– Szegedi Katalinon kívül nagyon szeretjük a svéd Sven Nordqvist által írt és illusztrált Pettson-sorozatot, amelyből további két részt adunk ki idén: a Mit főz ki Pettson és Findusz? egy játékos receptkönyv, amelyet áprilisra tervezünk. Egész évben Findusszal címmel pedig egy szintén nagyon kedves Pettson-kalendáriumot jelentetünk meg, amely szeptemberre várható. Egyik nagy várakozásunk a Csillagének című könyvhöz kötődik: ez a kerek (!) alakú könyv remek dallamos, a ritmikai készségeket fejlesztő csodás versekkel lesz teli, amit a versek hangulatához teljes mértékben illeszkedő rajzok tesznek teljessé. A kerek alakú könyv ötlete a szerzőhöz, Kerék Dávidhoz kötődik. Az egyébként reklámszövegíró fiatalember egyszer azt a feladatot kapta a cégénél, hogy tervezze meg, hogyan valósítaná meg élete álmát. A feladat végre gazdájára talált, az ötlet pedig kiadóra – így lett sorsszerű a találkozás, és született meg ez a nem mindennapi könyv.

– Hogyan készültök a Bolognai Nemzetközi Gyermekkönyvvásárra, ahol a díszvendég Magyarország lesz?
– A vásárra teljes mellbedobással készülünk – egyike voltam azoknak, akik az NKÖM-nél sürgették a bolognai szereplésre való minisztériumi szintű készülést. Ennek folyományaként a tárca összehívott egy tanácskozást, amelyen megszületett egy vázlatos koncepció, s most ennek szellemében dolgozunk mi is itt a kiadóban. A minisztérium által felkért zsűri, amely többek között a kiadóktól beérkezett könyveket válogatta a bolognai vásár nemzeti standjára, szerencsére a legtöbb beküldött könyvünket beválogatta, így ott lesznek leg-leg könyveink: a Tengerecki Pál, a Tengerecki hazaszáll, Az Ezeregyéjszaka legszebb meséi, Az elvarázsolt királykisasszony, az Aranykulcsocska, az Álomcirkusz, A hegyek tündére, A kislány, aki nem tudott aludni, a Fehérlófia és A medvefiú. És természetesen mi is ott leszünk, nem utolsósorban azért is, mert – sok neves hazai művész mellett – Szegedi Katalin is ki fog állítani az illusztrátorok standján.

  

– Milyen meglepetésekkel rukkoltok ki 2006-ban, lesz-e a Nádasdy-könyvhöz hasonló nagy dobás?

– Szeretnénk egy a Nádasdyhoz hasonló történelmi albumot megjelentetni, ha nem is egy egész dinasztiáról, de egy nagy formátumú történelmi személyiségről, Bocskai Istvánról. Idén lesz halálának 400. évfordulója, s már csak az évforduló is arra sarkallt minket, hogy így állítsunk emléket a nagy erdélyi fejedelem emlékének.
Azt hiszem, nem túlzás, ha a szeptemberre várható Teljes ír mitológia I. című könyvünket úgy jellemzem, mint a kelta kultúra iránt érdeklődők bibliáját. Lady Augusta Gregory a múlt század fordulóján gyűjtötte össze azt a komplett anyagot, amely addig és azóta is rengeteg irodalmi, zenei, képzőművészeti s talán még filmművészeti alkotást is ihletett. Besze Barbara a MinimumpartynGregory teljes ír mitológiája kétrészes, az első részt jelentetjük meg idén – hatalmas, körülbelül 700 oldalas kötet kerekedik majd ki belőle, s megtalálható benne a kelta kultúrkincshez tartozó hatalmas mitológia minden fontos eseménye, alakja. A második részre még mintegy másfél-két évet várni kell.
Lesz egy másik, a magyar irodalmi élethez szorosabban kötődő gyönyörű album is. A könyvhétre jelenik meg a Magyar irodalmi herbárium, amely a tavaly májusban a Petőfi Irodalmi Múzeumban megrendezett Kis magyar irodalmi herbárium kiegészített, szerkesztett változata. Valódi irodalmi csemege almával, naranccsal, tujákkal és füvekkel – egy hatalmas kert, amelyben a valódi növények helyett régi és kortárs magyar szerzők növényekkel kapcsolatos műveiben gyönyörködhetünk. Ráadásul a legszebb növényi reprodukciókkal, amelyeket 100-120 éves, vaskos német kötetekből válogatott Papp Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum irigyelt könyvtárosa…
A könyv bemutatójára az eredeti kiállításnak helyet adó múzeumban kerül sor – és Veszprémben, mivel a város is „megvette” a kiállítás ötletét, s ott is bemutathatjuk a könyvet.
Még egy különlegességre szeretném felhívni az irodalmi ínyencek figyelmét: 1889-ben jelent meg dr. Erődi Béla fordításában Szádi, a legnépszerűbb perzsa klasszikus költő Rózsáskert (vagy más néven Golisztan) című, perzsa bölcsességeket, példabeszédeket tartalmazó könyvecskéje, amelyet mi a fordítás régies ízét meghagyva, de a mai olvasás megkönnyítése érdekében a nyomdahibákat kijavítva fogunk közreadni várhatóan ez év karácsonyára.
Ha sikerül elég támogatást szereznünk, akkor megjelentetjük a Kilenc égben című, kortárs mongol költők antológiája című kötetünket. Hogy miért éppen mongol? Nos, talán itthon még nem annyira közismert, de alapításának 800. évfordulóját ünnepli majd Mongólia, s úgy gondoltuk, hogy mi is ünneplünk vele – ezzel a különleges kötettel, amelyhez Szarka Tamás, a Ghymes együttes vezetője készít egy maxi cédét, ami a kötet melléklete lesz.
Reméljük, hogy számíthatunk olvasóink figyelmére 2006-ban is…

Fotók: General Press, Besze Barbara

Link
Besze Barbarától a Papiruszportálon:
MPX – Tizedik Minimumparty: www.papiruszportal.hu/site/index.php?lang=1&f=5&p=20&n=499
A kiadóról:
Kis nép, kis lélek? VI. – Tahiti: www.papiruszportal.hu/site/index.php?lang=1&f=&p=6&n=52
Kis nép, kis lélek? II. – Halász Péter: A moldvai csángó magyarok hiedelmei:
www.papiruszportal.hu/site/index.php?page=&limit1=5&lang=1&p=6&e=
Kis nép, kis lélek? V. – A jugoszlavizmus bukása:
www.papiruszportal.hu/site/index.php?lang=1&f=&p=6&n=286
Tamkó Sirató Károlyt idézve – Tengerecki Pál:
www.papiruszportal.hu/site/index.php?lang=1&f=&p=1&n=297
Egy javíthatatlan illusztrátor: a Szép Magyar Könyv díjas Szegedi Katalin:
www.papiruszportal.hu/site/index.php?lang=1&f=&p=32&n=462


Oldaltérkép