Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainEgyütt lenni jó – VI. Gyerekirodalmi Fesztivál és Vásár a Művészetek Palotájában

Szerző: leho
2010. május 4. 6.56

 Notórius gyerekirodalmifesztivál-járóként, gyerekbirodalmi lépegetőként először is le kell szögeznem: az utóbbi évtized – de nyugodtan messzebbre is mehetünk, hiszen a gyerekirodalom a rendszerváltás utáni évek nem állami gondozott, hanem mostohagyereke – legnagyobb szabású rendezvénye zajlott a Művészetek Palotájában. Nagyon jól demonstrálta, hogy a 2010-es években a gyerekirodalom végre ki fogja követelni a kultúrán belül az őt megillető helyet.

Harmadszor írjuk, hogy le a kalappal a szervezők előtt.
– Kitűnő helyszínt találtak, a Művészetek Palotája ideális befogadó volt profi apparátussal, s a további fesztiválok bebizonyíthatják, hogy a hatalmas terek minden gyerekzugát, -programját meg lehet majd tölteni érdeklődőkkel. Nagyon sok programhelyszínt lehetett kialakítani, részben a palota előtti teret és Ludwig egyes részeit is bevonták.

Bohócok a Müpa előtt 

– Célzottan a fesztiváljelleget domborították ki. Egyrészt az élményközpontúságra, a művekre, a szerzőkre és az illusztrátorokra fektették a hangsúly – ezáltal a két célközönségre, a gyerekekre és a szülőkre. Játszósarkok, kézművesség, a legnevesebb illusztrátorokkal lehetett rajzolni, festegetni majd egész nap, színészek mesefelolvasása, koncertek stb. Szerzők, illusztrátorok, szerzőpárosok mutatkoztak be, sok volt a játék, az alkotók színe-java megjelent a legfiatalabbaktól a szépkorúakig. Volt, aki majdnem közvetlenül Göteborgból (Szegedi Katalin, Szabó T. Anna) vagy Indiából (Tóth Krisztina), Németországból (Pompor Zoltán), sőt Németh Eszter most egészített ki: Hamar Nóra Csehországból érkezett, de a Budapesttől távol élők is természetszerűleg tiszteletüket tették (Boldizsár Ildikó, Kiss Ottó és mások). Gyerekirodalom-kedvelők érkeztek kifejezetten erre az eseményre például Ausztriából is (Németh Eszter).

 Szalóki Ági rajongói előtt

Persze meg lehetett vásárolni a legszebb könyveket (kivétel is akadt: Bagossy László díjnyertese könyve, A Sötétben Látó Tündérből
már nem lehetett megvenni, akkora a sikere), de nem ez volt a rendezvény fő profilja, és így el elehetett kerülni azt is, hogy olyan kiadók jelenjenek meg, amelyek nem igényes könyvekkel árasztják el a piacot.

Illusztrátorok bevetésen: Gévai Csilla, Takács Mari és Paulovkin Boglárka 

– Az eddigi legnagyobb nyilvánosságot kapta a rendezvény. Ez a szervezőkön, Sándor Csilla Márián, Both Gabin, a szervező intézményeken (Csodaceruza, Gyermekkönyvszerzők és Illusztrátorok Egyesülete) és a nekik segítőkön kívül köszönhető volt a Müpának, a főtámogató E.Onnak, amely két pályázatot jelentős díjakkal támogatott és egy országos napilapban hozzájárult a top 50 külön mellékletben való megjelentetéséhez, a fesztiváltündérnek – D. Tóth Kriszta szívvel-lélekkel vezette a fesztivált, nem tucatháziasszonyi feladatot látott el, és a közszolgálati tévé is sokat foglalkozott a fesztivállal –, valamint a szintén intézményként a program mellé álló Örkény Színház színészeinek is.

 Az illusztrációs pályázat nyertese Rofusz Kinga (középen)

– A gyerekeknek-szülőknek szánt rendezvények mellett nagyon széles palettájú és többnyire izgalmas szakmai programok zajlottak – egy olyan beszélgetésen voltam az általam hallott közel tízből, amely nem a témát járta körül, így kisiklott, bár az viszont más szempontból volt érdekes. Szinte minden égető és nem akut kérdés terítékre került az egyelőre virtuális Magyar Gyermekkönyv Intézettől kezdve a kötelező irodalom kérdésén át a top 50-ig. A gyerekirodalommal és az olvasással foglalkozó intézmények képviselői, fontos szerzők, szakemberek és könyvtárosok, tanárok, érdeklődő szülők vettek részt előadóként, illetve hallgatóként az előadásokon, beszélgetéseken, vitákon, bemutatókon.

 Anyák napi beszélgetés, anyákkal, anya szerzőkkel: Berg Judit, Tóth Krisztina és D. Tóth Kriszta

– Jó ötlet volt a top 50 összeállítása, az utóbbi tíz év legjobb könyveinek a szakma véleménye szerinti és az Egyszervolt.hu-n a közönség ízlése szerinti listázása. A portálon az abszolút lista is olvasható számos tanulsággal és elemzendő adattal.
– Szintén jó időzítésre vall, hogy különböző pályázatok eredményét itt, ünnepélyes keretek között hirdették ki (meseíró és illusztrációs pályázat, Családom és egyéb állatfajták).

Lackfi János (középen) a meseíró pályázat győztese 

Árnyékos részek
– A leginkább problémás az időpont volt. A két legnagyobb könyvünnep – ami már így is nagyon közel esik – között rendezték meg, az ideális a novemberi, karácsony előtti időpont lenne. Majális, ballagás, anyák napja zajlott ezen a hét végén, ami sokakat eltántorított a Müpától, mint ahogy a jó idő is.
– Nem láttam vagy rossz a szemem: túl sokan nem képviselték az előző, de még regnáló kulturális tárcát vagy az állami oldalt, sajnos ez nem meglepetés, a gyerekirodalmat az állam mostohagyerekként kezeli. Mint ahogy a Márai-programban sincs szó elkülönített gyerekkönyvhányadról, pedig a statisztikai adatok szerint, mint Nagy Attila kifejtette, a gyerekkönyvek a szépirodalom harmadát fedik le.
– Sokkal nagyobb nyilvánosságot kapott, mint az eddigiek, de még mindig nem kellőt. Országos médiumok hallgatták agyon, persze itt nem voltak a bulvárnak tetsző botrányok, és celebek kiskutyái sem olvastak föl a mesékből. Hosszú távon el kell érni, hogy a legnagyobb tv-csatornáknak, rádióknak, virtuális médiumoknak is ciki legyen meg nem jelenni egy ilyen programsorozaton.

A Móra szerzői: Kiss Attila, Dóka Péter és Nógrádi Gábor 

Ha értékelni kellene, 10-ből 9-et adnék a fesztiválnak.
Szávai Ilona, a Pont Kiadó vezetője 8-at.
Lackfi János író, tanár, szerkesztő 7,5-et.
Sándor Csilla Mária (főszervező, Csodaceruza) 9-et.
Pompor Zoltán gyerekirodalmi mindenes: 7-et.
Rét Viktória szerkesztő 10-et.
Lantos p. István (Csodaceruza) 8,5-et.
Németh Eszter: 7-et, a szakmai rendezvényekre 9-et. 


Oldaltérkép