Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainAhol könyv- és papírkereskedés állt anno
Új gyerekkönyvesbolt nyílik: Anno – Naphegy Mesefesztivállal

Szerző: leho
2008. szeptember 28. 20.56

 Október 4-én a Krisztinavárosban gyerekkönyvesbolt nyílik. Az Anno helyén száz évvel ezelőtt Stark Ferenc könyv- és papírkereskedése állt. Az Annóban lesz egy kis antikvár gyűjtemény, kényelmes fotel, kávé, újság, internet. A gyerekeknek pedig egy egész galéria a rendelkezésükre áll, ahol foglalkozásokon vehetnek részt, vagy csak heverészhetnek és olvashatnak, játszhatnak, de lesz bábszínház, sőt még egy hajó is, ahol nem csak könyves foglalatosságra lesz mód. A boltalapításról kérdeztük Szigethy Katalint, a Naphegy főszerkesztőjét és az Anno egyik tulajdonosát.

– A Naphegy néhány éve indult igen jó belépővel a gyerekkönyvpiacon. Mi sarkallt arra, hogy könyvesboltot nyissatok?
– Ezt a kérdést így a nyitás előtt én is napjában többször fölteszem magamnak… De a viccet  Szigethy Katalinfélretéve: két fő motivációnk volt. Az egyik, hogy mint mindenben, a könyvben is eljön szerintem, illetve visszajön a szakboltok ideje. Szeretik az emberek az olyan kisebb boltokat, ahol nem kapnak meg ugyan bármit, de van egy válogatás, melynek, ha a szempontjaival egyetért, akkor máris könnyebb dolga van. A cél tehát az, hogy az Anno boltban a minőségi, különlegesebb darabokat kedvelő szülőknek ne kelljen tonnaszám átrágniuk magukat kommersz tömegtermékeken, hanem egyből egy válogatást lássanak. Nagy gonddal válogatjuk össze mind könyvben, mind pedig játékban azt a kínálatot, melynek minden darabját jó szívvel merjük ajánlani. Ez természetesen azt jelenti, hogy az Anno nem a Naphegy márkaboltja lesz csupán. Nagyon széles körből válogatjuk be a termékeket a kínálatunkba. A boltban dolgozó szakképzett eladók pedig igyekezni fognak személyre szabott tanácsokkal segíteni a hozzájuk forduló érdeklődőket. A másik ok „piszkosan anyagi” természetű: szükségünk van egy olyan terjesztési csatornára, ahol nem függünk a viszonteladóktól. A bizományosi rendszer miatt a kis kiadók elég kiszolgáltatottak. Ahhoz a gyakorlathoz képest, hogy a beszállítás után majd fél évvel látunk valami pénzt az eladásokból, felüdülés lesz, hogy amikor a vevő távozik a könyvvel, akkor otthagyja az árát a kasszában. Rengeteg embertől kapjuk azt a visszajelzést, hogy nem találják a könyveinket a nagy boltokban. Ez azt jelenti, hogy hiába vannak ott, az óriási választékban nem tűnnek föl. És a szülő nem mindig akar több ezer féléből választani.

– Mit takar az Anno név? Nem tipikus gyerekkönyvboltnév!
– A bolt helyén száz évvel ezelőtt Stark Ferenc könyv- és papírkereskedése állt. Itt a Krisztinavárosban több olyan idős, tősgyökeres helybéli él még, akinek birtokában van egy gyönyörű, 1907-re datálható képeslap, melyen az akkori bolt meseszép portálja és a Naphegy utcában kereket hajtó gyerekek láthatók. Annyira megörültünk ennek a sorsszerűségnek, hogy úgy éreztük, szép dolog volna a névválasztással az elődünknek emléket állítani. Ezen a kicsit talán romantikus indokon túl pedig van egy még romantikusabb: olyan helynek álmodtuk meg a boltot, amely egy csöndes, nyugodt békés menedék, ahova be lehet húzódni olvasni, játszani, beszélgetni. Szerettük volna ezt a békebeli hangulatot a névben megjeleníteni.

– A Pagony versenytársai lesztek. Mi lesz a különbség a két, most már terjesztéssel és kiadással is foglalkozó könyvműhely között?
– A Pagonnyal nagyon jó a kapcsolatunk mind szakmai, mind emberi vonatkozásban. Bízom benne, Horváth Gyula kiadó- és tulajdonostárshogy ez a jó viszony meg is marad. Azt hiszem, hogy a boltok távolsága önmagában elég ahhoz, hogy ne egymás vevőiért harcoljunk. A vevőink nagy része minden valószínűség szerint a környékbeli kerületekből fog kikerülni. De a földrajzi távolságon túl az üzletfilozófiánk is különböző. A Pagonyban a miénknél jóval szélesebb választékot kínálnak, lendületes, fiatalos, nagyon gyerekbarát környezetben. Mi szeretnénk a kicsiknek szóló könyveken túl a környékbeli iskolásokat is kiszolgálni és a szülőknek szóló nevelési, családi témájú könyveken túl pl. helytörténeti vonatkozású dolgokat is tartunk majd. Lesz egy kis antikvár gyűjteményünk és még sok-sok meglepetés… A hely maga is úgy lett kialakítva, hogy ne csak a gyerek, de a szülő is jól érezze magát. Lesz például kényelmes fotel, kávé, újság, internet. A gyerekeknek pedig egy egész galéria a rendelkezésükre áll, ahol foglalkozásokon vehetnek részt, vagy csak heverészhetnek és olvashatnak, játszhatnak, de lesz bábszínház, sőt még egy hajó is, ahol nem csak könyves foglalatosságra lesz mód. Tervezünk rendszeres kiállításokat is, melyek anyaga természetesen meg is vásárolható, így egy picit galériaként is tevékenykedünk majd.

– Ez lett volna a következő kérdésem, eddig sem csak szűken vett értelemben könyvkiadással foglalkoztatok. Elég, ha a Nádori–Kun-féle sárkányos könyvetek bábelőadására gondolunk. Ez a széles tevékenység viszont komplett és komplex csapatot kíván, hányan szolgálják majd ki az olvasó- (néző-, netező) közönséget?
– Két új munkatársunk van, akik a boltban fognak dolgozni. Egyikük tapasztalt kolléga, aki sok éven át gyűjtött már könyvesbolti tapasztalatokat, másikuk pedig a kulturális szervezés területén mozog otthonosan. Rajtuk kívül persze rengetegen bekapcsolódnak lazább szálakon a működésbe, hiszen a foglalkozások, programok széles választéka sok meghívott közreműködőt is jelent. Persze Gyulával [a férje, Horváth Gyula – a szerk.] mi is igyekszünk majd minél több időt a boltban tölteni.

Szigethy Katalin épp a konkurencia (Sándor Csilla, a Csodaceruza vezetője) gyerekét neveli át a Naphegy-könyvekre 

– Megkerülhetetlen a kérdés: családi, kiadói vállalkozásban hozzátok létre, vagy tulajdonostárssal? Milyen nagyságrendű befektetés szükséges egy ilyen bolt/kulturális pont elindításához? Van benne pályázati pénz?
– A kiadóhoz hasonlóan ez is családi vállalkozás. A férjemmel ketten vagyunk a tulajdonosok. Nem akartunk bevonni tőkéstársat, a hiányzó forrást támogatott vállalkozói hitelből teremtettük elő. Az üzlet teljes felújítása, berendezése és áruval való feltöltése elég komoly anyagi teher, de hiszünk benne, hogy megéri a befektetést.

– Október 4-én lesz az ünnepélyes megnyitó. Milyen meglepetésekkel várjátok az érdeklődőket?
– A bolttal szemben van a Krisztina téri templom gyönyörű gesztenyeligete, és ott a fák között és a boltban reggel 10-től este hatig folyamatos programokkal várjuk a látogatókat. Lesznek bábelőadások, az Anno névhez hűen hagyományőrző játszóházunkban régi játékokat lehet majd kipróbálni, az Annóban induló sokféle kézműves-foglalkozásból tartunk bemutató alkalmakat, lehet költőkkel verset írni, illusztrátorokkal rajzolni, mesét hallgatni, nyelvi és vizuális képességfejlesztő játékokban részt venni. Alkalom lesz találkozni több szerzőnkkel, és a megnyitó keretein belül aznap nyílik Kun Fruzsi kiállítása is, mely egy hónapig lesz látható a boltban. Természetesen egész nap kedvezménnyel lehet könyveket, játékokat vásárolni.

– És most vissza a kiadói vizekre! Én a szép Kiss Márta-kötetnél és a könyvheti Bán Csaba-blogregénynél vesztettem el a naphegyes fonalat, mivel telt a nyár – a boltszervezésen kívül –, és mivel rukkoltok elő ősszel?
– Vakondokról szóló mesesorozatunk következő, őszi része A legszebb ajándék címmel most jelent meg szeptember közepén. A héten jön egy a Szépművészeti Múzeummal közösen gondozott művészeti társasjáték, és a böngészők
kedvelőinek jó hír: október közepén új böngészősorozatot indítunk rögtön négy kötettel! A mini böngészőkben különböző helyszíneket járunk be (állatkert, vidámpark, hajó és a város), és minden könyvecskében lesz egy feladvány is. Még a legapróbbak markában is elfér!

 Tervezte: Szegedi Katalin

Link:
Naphegy Kiadó


Oldaltérkép