Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Aviator – Howard Hughes titokzatos élete

Szerző: Kerekes Tamás
2005. augusztus 14. 5.40

Még a születési adatait is meghamisították. Nem a texasi Houstonban született 1905. december 24-én, szenteste, hanem Humble-ban, az olajvárosban, ugyanabban az államban, szeptember 24-én.

„…X. Y. józan, törekvő, erkölcsös, káros szenvedélyektől mentes fiatalember. LEGHŐBB VÁGYA, HOGY SEGÍTSE AZ ARRA MÉLTÓ VÁLLALKOZÁSOKAT, ÉS TÁMOGASSA AZ ÍGÉRETES FIATALEMBEREK ÉS HÖLGYEK TANULMÁNYAIT”
 Nem volt születési anyakönyvi kivonata. Születése napján nagy vihar tombolt. Az orvos és a szülésznő az elöntött utakon nem tudott elmenni Houstonba, hogy jegyzékbe vetessék. Az episzkopális egyház híveinek hite szerint a meg nem keresztelt gyermekek haláluk után a pokolra kerülnek. Ezért a kisfiút csak hónapok múltán vitték el megkeresztelni a nagyapja házába, mert féltek, hogy meghal a vonatút során.
Gyermekkorát is rengeteg téveszme és hazugság lengi be. Állítólag hármas ikrek egyikeként látta meg a napvilágot, és fivérei rendszeresen helyettesítették őt élete során. Más pletyka szerint édesanyja húgának törvénytelen gyermeke volt, de a szóban forgó nagynéni a születésekor mindössze 11 éves volt.
Nagybátyját, az ünnepelt regényírót és Broadway-szerzőt szadistának és gyilkosnak kiáltották ki, és vérfertőzőnek tartották, válópere volt az évtized talán leghírhedtebb ügye, mindössze tízrendbeli házasságtöréssel gyanúsították.
Az a pletyka is járta, hogy a nagybácsi New England-i temetőben lévő saját sírkamrája tele van az általa meggyilkolt emberek maradványaival. A mendemonda szerint megfojtotta saját lányát, és szexuális kapcsolatba került testvérével, de az biztos, hogy hősünket, unokaöccsét homoszexuálisan kiskorában megrontotta.


Tizenöt éves kora előtt találta fel az elektromos motorbiciklit, ezzel a találmánnyal fotózta le a The Houston Post tizennégy évesen. Ebben az életkorban épített egy saját rádióadót, amellyel fogni tudta az összes rádióamatőr-adást az  észak- és dél-amerikai kontinensen. A cserkésztáborban takaros erdei menedéket épített puszta kezével, tetőt is ácsolt rá, sőt vízvezetékkel is ellátta, szakember segítsége nélkül. Még nem volt húszéves, amikor mindenkije meghalt, mintegy 800 ezer dollárt örökölt, kiváltotta rokonai részesedését, szinte azonnal bebetonozta magát, s megnősült.
Öröksége átvétele időpontjában az akkori törvények alapján fiatalkorúnak számított, s kérelemmel kellett elhárítani a jogi akadályokat.
A kérelem így szól:„…X.Y. józan, törekvő, erkölcsös, káros szenvedélyektől mentes fiatalember. LEGHŐBB VÁGYA, HOGY SEGÍTSE AZ ARRA MÉLTÓ VÁLLALKOZÁSOKAT, ÉS TÁMOGASSA AZ ÍGÉRETES FIATALEMBEREK ÉS HÖLGYEK TANULMÁNYAIT.”
Húszévesen, első végrendeletében félmillió dollárt hagyott menyasszonyára. Extravagáns viselkedése kezdett kiütközni, hagyományos benzinmeghajtású autóját eladta, mert  mint mondta, nem volt hajlandó hozzájárulni a környezetszennyezéshez, de újraépített egy 1907-es (gőzhajtású) Stanley Steamert.
Hamar kialakultak egyedi étkezési szokásai: nem evett soha semmilyen leveles zöldséget, rendszeres székrekedésben szenvedett, teaidőben néhány csokis sütit, vacsorára pedig félig angolos marhasültet evett, tizenkét borsóval, sem többel, sem kevesebbel. Ha valamelyik szem túl nagy volt, kicseréltette a pincérrel.
Nagyszámú segítői legnagyobb bosszúságára előszeretettel tartott üzleti megbeszéléseket a fürdőszobában, ahol nem mindig a legkellemesebb illatok fogadták a belépőket.
Mindkét nemmel az orális szexet részesítette előnyben. Rajongott az erős, atletikus és megvásárolható repülőgép-szerelőkért, valószínűleg fizetett nekik – pénzben, vagy másképp –, mert paradox módon a fizetség ilyen esetekben csökkenti a bűntudatot.
Nem sokkal múlt el húszéves, amikor első filmjét forgatta, a mű költségei a reklámkampánnyal együtt elérték a 4 millió dollárt. Ezzel A pokol angyalai a mai napig a legköltségesebb amerikai filmek közé tartozik.
Októberben áthelyezte birodalmát az United  Artists stúdióba. Annyira elfoglalta bútorai és iratai átköltöztetése, hogy nem tudott jelen lenni filmje londoni bemutatóján. Az 1930. október 28-i premier a Piccadilly Circusön az évtized legnagyobb szenzációja volt. Akkora tömeg próbált bejutni a moziba, hogy több kilométeres körzetben le kellett zárni a forgalmat. A yorki herceg és hercegné, vagyis a későbbi VI. György király és Erzsébet királyné, a walesi herceg és az arisztokrácia tagjai, és a brit kiválóságok megtöltötték a bemutató helyszínét.
Szadizmusa arra hajtotta, hogy egyre több erőszakos jelenetet iktasson filmjébe, arra utasította forgatókönyvíróit, hogy vérfürdőket írjanak filmjeibe, de még ahhoz is, hogy a forgatáson vaktöltények helyett valódiakat használjanak…
Howard Hughes milliárdos életéről Charles Higham, a New York Times újságírója írt regényt, a műből azóta nagy visszhangot keltő filmet forgattak (Aviator).

Charles Higham: A pilóta – Howard Hughes titokzatos élete
Gabo Kiadó, Budapest, 2005
Kötött, 442 oldal, 2500 forint


Fülszöveg
Legendás gazdagság. Bizarr kedvtelések. Most kiderül az igazság a pénzről, az őrültségről és az emberről az álarc mögött…
„Bárkit meg tudok vásárolni a földön!” – hirdette Hughes, és pénzét hatalomra váltotta a hálószobában, a fürdőszobában, sőt még az ország vezetésében is. Howard Hughes, a rekorddöntő pilóta, milliomos és filmmogul napjaink egyik legismertebb, de legkevésbé megértett alakja. Világhírű volt vagyona, merészsége és őrültsége. Charles Higham, a közismert bestseller-életrajzíró lerántja a leplet a látszatról, és feltárja előttünk Howard Hughes hihetetlen magánéletét.
• Hollywood legnagyobb csillagaival folytatott románcait (Katharine Hepburn, Bette Davis, Cary Grant, Tyrone Power és még sokan mások);
• szado-mazochista kicsapongásait;
• titokzatos kapcsolatát Richard Nixon elnökkel és a Watergate-botránnyal;
• excentrikus remeteként leélt utolsó éveit és halálát egy rejtélyes betegség következtében, ami könnyen lehet, hogy AIDS volt.
Charles Higham lenyűgöző portrét fest egy páratlan amerikai figuráról, a huszadik század egyik legnagyobb intrikusáról – egy megdöbbentő és felejthetetlen történetben.

Link:
Érdekes összevetni életét egy magyar pilótáéval:
Dr. Kubassek János: A Szahara bűvöletében – Almásy László hiteles életrajza


Oldaltérkép