Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Animus II. – Homályos nyomok

Szerző: Szabó Ildikó
2005. július 31. 15.22

 „Szeretem a horrortörténeteket – csak ne velem történjenek. Ha a nyájas olvasó ismeri korábbi kalandjaimat, tudja, hogy már megpróbáltak cementbe fojtani, egy cellába zártak egy veszélyes elmebeteggel, vasúti sínre kötöztek, majdnem felrobbantottak, géppisztollyal üldöztek egy búzamezőn, megmérgeztek kábítószerrel Párizsban … és még tizennégy éves sem vagyok.”


Legutóbb az Animus Kiadó orvosi történeteit boncolgattuk, ezúttal Tini krimik sorozatának legutolsó darabját mutatjuk be a már jól ismert Anthony Horowitz tollából.
Az Animus Kiadó gondozásában megjelent tinikrimiben három sodró és letehetetlen bűnügyi történetet találunk, három helyszínnel (London, Párizs, Krokodil-sziget), egy hivatásos, de málészájú és egy iskolás korú, ám briliáns eszű nyomozó közreműködésével.
A krimiolvasás a felnőttek sajátja volt eddig, bár a mesék többsége horrorisztikus elemekkel van dúsítva. A gyerekek ösztönösen tudják azonban, hogy ezek a történetek a valóságban nem eshetnek meg. A krimik azonban – mivel realisztikus elemekből épülnek fel, hús-vér emberek a szereplői, és személyiségükben fellelhetők kedvező és kedvezőtlen jegyek egyaránt – gyermekek számára félelmetesek lehetnek.
A könyv nagyszerűsége – merthogy izgalmas kötettel van dolgunk – éppen abban rejlik, hogy nincs pontosan, naturalisztikusan ábrázolva a bűntett. A szereplők karaktere végletes: Tim lüke és értetlen, holott ő a magánnyomozó, öccse, Nick a maga 13 évével talpraesett, logikusan gondolkodó, irányító személyiség. Természetesen az ügyeket is ő deríti ki. Ahogy a mesékben, itt is csak jó és csak rossz tulajdonsággal megáldott/megvert szereplőket találunk. Sok részletkérdés rejtve marad, felnőtt krimiolvasók számára ez zavaró lehet, de a fiatalabb korosztály emiatt nem érzi olyan nyomasztónak a történeteket. A cselekmény is sűrített, semmiféle mellékszál, kitekintés sincs. A mesékhez hasonlóan a fiatalabb fiú végzi el a „munkát”, azonban – ellentétben a mesékkel – a magánnyomozó Tim Diamond, alias Herbert Simple, aratja le a babért. Így válik az egyszerűből (Simple) gyémánt (Diamond), bár annyira csiszolatlan, hogy fel sem ismeri a halandó. A beszélő nevek köréből még meg kell említeni Lenny Smile-ét, aki nem is létező személyiség, és Hooverét, aki – ha nem is úthenger, csak porszívó. Az eseményeket Nick szemszögéből látjuk, aki tulajdonképpen megszökött szüleitől, izgalmasabb és kötetlenebb életet választva (azért iskolába járt). Családi életükről azon kívül, hogy szinte alig van pénzük, egyebet nem tudhatunk meg, de ez a cselekmény szempontjából nem is létfontosságú.
A kötet fő pillére a humor, mely esetünkben lehet egészen blőd, lehet favicc jellegű, lehet szóvicc, néha intellektuális (amit persze a gyerek nem ért, a[z angolul tudó] felnőttek annál inkább).
A három történet egyfajta fokozás is, az egyszerűbbtől halad a mozgalmasabb, több „akciót”, nehezebb megoldást tartalmazó, a Tíz kicsi négerre hasonlító krimiig. Az ügyek felderítése is egyre nehezebb, az utolsónál csak a testvérpárra gyanakodhat a kedves tini korú olvasó.
Anthony Horowitz bevallottan példaképének tekinti Agatha Christie-t a harmadik történetben, és jó érzékkel épít az angol humorra. Ha a magyar megfelelőjét kérdeznék, Rejtő Jenő nevét említeném, különösen, ha a két fiú párbeszédeit olvasom.
Ha Agatha Christie nevét említjük, nála mind a helyszínek, mind a szereplők érzelmeinek bemutatása helyet kap, ebben a kötetben csak néhány dolgot tudunk meg a helyszínekről és azok nevezetességeiről. Mindenesetre ez a kötet remek előkészítés a későbbi krimikhez.
A könyv szép kiállítású, ahogy ezt megszokhattuk a kiadótól. Mivel fiataloknak íródott a könyv, gondosabban kellett volna átnézni és kiszűrni a (vessző)hibákat. Zavaró a francia tulajdonnevek kétféle írása. A Jardin des Tuileries-t magyarul Tuileriák kertjének írjuk.
A szerzőtől már korábban megjelent több krimi a kiadó gondozásában (pl. Az első bevetés című), s ismerve fogadtatásukat a gyerekek körében, a folytatás sikerére fogadni lehetne.

Ajánló

„Tim Diamond, a gügye magánnyomozó és életrevaló öccse, a 13 éves Nick, ezúttal három ügyet is felgöngyölít. Párizsi üdülést nyernek egy doboz joghurttal, ám alig érnek oda, máris tagbaszakadt francia banditák elől kell menekülniük. Londonban meggyűlik a bajuk egy orosz vándorcirkusszal, Skóciában pedig egy szigeten rekednek, ahová Tim osztálytalálkozójára hivatalosak, ám a mulatság rémálommá változik. Mit szaporítsuk a szót: Tim és Nick a legjobb formájában…!”

Anthony Horowitz: Homályos nyomok
Animus Kiadó, Budapest, 2005


Fordította Pék Zoltán
Szerkesztette Kukucska Zsófia
Borítóterv Beleznai Kornél
Felelős kiadó Balázs István
Nyomdai előkészítés és tipográfia Scriptor Kft.
Nyomta és kötötte Alföldi Nyomda
A/5, kötött, 192 oldal, 1890 forint
ISBN 963 9563 61 7

Link:
Animus I. – Ügyeletben. Egy kezdő orvos feljegyzései:

Harry Potteren innen és túl – Interjú Balázs Istvánnal, az Animus vezetőjével:
www.papiruszportal.hu/site/index.php?lang=1&f=&p=5&n=205
Már megint egy új lap!:
www.papiruszportal.hu/site/index.php?lang=1&f=&p=1&n=368
2396Oldaltérkép