Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Egy évforduló ürügyén – Hegedüs Géza: Irodalmi arcképcsarnok
444 íróportré a magyar és a világirodalomból

Szerző: Stein Franken
2004. május 14. 8.14

 Hegedüs Géza mesélőkedvét valamennyien ismerjük. Amikor e portrék között böngésztem, folyton megjelent előttem a pipáját kezében tartó, folyton adomázó irodalmár képe. Sajátos ecsetvonásokkal, szénceruzával létrehozott élet-képei, élet-rajzai bátran odaállíthatók a „száraz” akadémikus szócikkek mellé, árnyalják azok egysíkúságát.

Élet-rajzok, élet-képek

Hegedüs Géza mesélőkedvét valamennyien ismerjük. Amikor e portrék között böngésztem, folyton megjelent előttem a pipáját kezében tartó, folyton adomázó irodalmár képe. Sajátos  ecsetvonásokkal, szénceruzával létrehozott élet-képei, élet-rajzai bátran odaállíthatók a „száraz” akadémikus szócikkek mellé, árnyalják azok egysíkúságát.
A CD-változat használói igen könnyű helyzetben vannak, szabadon szárnyalhatnak a világ- és a magyar irodalom, különböző korszakok, stílusok szerzői között. A gyors és kényelmes keresést és böngészést a Folio View rendszer biztosítja.
A keresőrendszer első használatakor tanácsos a Súgót (F1) böngészni, mely mind a tartalomról, mind a használatról részletes leírást közöl. Az alapfunkciók: keresés, tartalomjegyzék, másolás.
Keresés: az F2 billentyűvel hívható elő. A keresett szót, kifejezést egyszerűen be kell pötyögni. Szókapcsolat keresésekor a kifejezést idézőjelbe kell tenni. Ha sikeres a keresés, akkor a Következő találat és az Előző találat gombokkal lehet ugrálni a találatok között.
Tartalomjegyzék: a 3-as verziónál a Ctr+T billentyűparancsot kell alkalmazni. A 4.2-esnél egyszerűen lépegetni kell a fülek között. A Böngészés nézetben a dokumentumot és a tartalomjegyzéket együtt nézhetjük.
Másolás: a dokumentumból tetszőleges részeket a vágólapra helyezhetünk. A 3-as verziónál a Ctr+I, a 4.2-esnél már a hagyományos Ctr+C parancsot lehet alkalmazni.
A Folio gyors és megbízható teljes szövegű keresést végez, ezt többször kipróbáltam.
A kiadvány hasznos taneszköz érettségi előtt, házi dolgozatnál, mankó lehet keresztrejtvényfejtés közben, kvízjátéknál. Tanári kézicédének is ajánlható.

Fülszöveg

Hegedüs Géza nemcsak az irodalom avatott ismerője: számára a magyar és világirodalom nagy alkotói – Homérosztól kezdve Petőfi Sándoron át egészen napjainkig – személyes ismerősök. A népszerű szerző, immár digitális formában, több mint 400 alkotó életútját tárja elénk mívesen megírt miniesszékben. Az íróportrékban mesterien ötvöződik a tudósi pontosság a könnyed előadásmóddal. A hagyományosan fontosnak tartott tudnivalók mellett talán lényegtelennek tűnő, színes, érdekes, de az adott író személyiségére mindig jellemző adalékok, frappáns adomák elmondásával a mai olvasó számára képes emberközelbe hozni régmúlt korok alkotóit is.
A CD-ROM keresőrendszere lehetővé teszi, hogy bármely szóra, kifejezésre, rákeresve érdekes összefüggésekre, utalásokra leljünk a teljes anyagban, ezáltal izgalmas szellemi kalandozásra nyílik lehetőségünk.
Ajánljuk mindenkinek, aki iskolai felkészüléshez, előadáshoz, vagy mondandója színesítéséhez szeretne jó forrásból anyagot meríteni.


Arcanum Adatbázis Kft.
E-mail:
arcadat@axelero.hu
Internet:
www.arcanum.hu
ISBN 963 86029 8 8
Rendszerkövetelmény: Windows 95/98/ME/NT/2000


Oldaltérkép