Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Beharaptam: a Boborján-jelenség

Szerző: rotan
2005. március 30. 11.37

 A rendszerváltást megelőzően az addig megszokott, jórészt aktuálpolitikai, közérzeti humor mellett új színek is mutatkoztak. A külön utakon járó Sándor György humoralista képviselte vonal mellett újabb produkcióként robbant be a L’art pour l’art Társulat. Az abszurd humor itthon kezdetben legalább annyi ellenséget szerzett magának, mint rajongót. Az eltelt húsz év azonban őket igazolta, ma már úton-útfélen beleütközhetünk egy-egy poénjukba, kínrímükbe, slágerükbe.

„Műsorvezető
Boborján, jól sejtem, hogy maga tudja az örök élet titkát?
Boborján
Igen.

Műsorvezető
És elárulná nekünk?
Boborján
Hát az úgy van, hogy amikor megdögölök, akkor előtte beharapok élesztőt, és akkor föléledek. Nagy ügy…”
(A legtovább élő ember)

A társulat

A nyolcvanas években a magyar humort zömmel a Rádiókabaré, Hofi és a Vidám Színpad – néha már akkor is nagyon kínos – produkciója határozta meg. Elkezdődött a Ludas Matyi hosszú agóniája, többszöri újraélesztés után a nagy múltú lap kimúlt. Helyébe (?) a Hócipő lépett, s bár az első néhány évben óriási sikere volt – az új formának köszönhetően is –, valójában csak megújított, modernebb formában vitte tovább a rádiókabarés vonalat.
1986-ban alakult meg a L’art pour l’art Társulat. A késő éjszaka az MTV-n vetített Monty Python-sorozat már megmutatta, hogy a humornak más útjai is lehetnek, a szerencsésebbek már  a nyolcvanas években láthatták filmjeiket (pl. Brian élete, 1979). A társulat némiképp ezt az irányt követte.
Évekig csak színpadon léphettek föl – először Egerben, a főiskolán láttam őket a Vastyúk eredeti változatával –, a média nem vett róluk tudomást, annak ellenére, hogy tagjai másutt már bizonyítottak. Egészen más volt, mint a bevett Rádiókabaré. Az öncélú, a politikát teljesen mellőző poénkodás, állatkodás, a diavetítés (a töltött zoknira még ma is emlékszem), az elképesztő „zenei” betétek, performanszok stb. mind-mind feszegették az akkor a humorban megengedett kereteket.
A hírük azonban futótűzként terjedt, pl. a szamizdat ártatlan formájaként magnószalagon kaptam kölcsön egyik tanítványomtól 1992-ben egy L’art pour l’art-felvételt (többek között a gyalázószobával). A kezdeti idegenkedés után a kilencvenes évek második felére a média is beharapta a társulatot. Film- és lemezfelvételek születtek, s a nagy nyilvánosság is véleményt formálhatott a sokakat még ma is irritáló csapatról.
Két egymással is kapcsolódó, vissza-visszatérő témájuk mindig nagy sikert arat: a Besenyő család élete és Boborján a műsorvezetővel (illetve latensen az edzőjével).

Könyvben

A Boborján-kötet nagy kérdése számomra az volt, hogy az összetett élmény átültethető-e könyvbe, az élőshow-ból könyvélmény válik-e. Az ismerkedés során a könyvkiadásban is meglepő, szokatlan megoldásokkal találkoztam. A fénykép mellett rajz a borítón, képregényes felhőcske a fülszöveg mellett. A késleltetés dramaturgiai elemét odáig fokozták, hogy a „mű” a Bevezetővel tulajdonképpen a 15. oldalon kezdődik. A furcsa helyen lévő copyrightoldal után a jellegzetes szájról készült premier plán következik, majd több mottó. Az egyik:

„Ha azt mondod a levesnek, hogy hamm, akkor megevődik. Ha nagy a leves, 
akkor többször kell neki mondani.”

„Ha jó kiskutya leszel és elaluszol, akkor nem váglak fejbe a gumikalapáccsal.” (Boborján)

A szellős szerkesztéssel, a levegős könyvvel engem mindig le lehet venni a lábamról. Tudom, hogy húsz könyvből tizenkilencnél a költséglefaragás alapvető követelmény. S ha mégse, akkor azt könnyű észrevenni.
A Bevezető egy kis elméleti mankót nyújt Boborján születéséről, képtelenebbnél képtelenebb, azaz akár el is képzelhető variációkat. Továbbá megtudhatjuk, hogy a páratlan oldalak jobb alsó sarkában lévő különböző rajzok mi célt szolgálnak.
A játék a 17. oldalon folytatódik egy titokzatos felhívással, amihez előre kell lapozni – nem gyilkolom le a poént.
És maga a „mű” végre a 19. oldalon tényleg elkezdődik. Egymás után következnek a többnyire már ismert epizódok A legtávolabb látó embertől a jetin, az utolsó mohikánon és a festőn keresztül A világ legpirosabb nadrágú emberéig. A fejezetekben Boborján-képek, olykor képregények (pl. Hugi szülinapja, Szászi Mónival – az egyik új kedvencem a Sport című) segítenek minél jobban  elképzelni azt a figurát, akinek láttán ma is sokan halálra röhögik magukat.
A Kivezető (Boborján születése, tündöklése és futása) sajnos már előrevetíti, hogy mint minden jó könyvnek (és rossznak és közepesnek), ennek is vége szakad egyszer. Ebben szó esik Boborján életének félreértett mozzanatairól vagy a Mein Kampfról. A kultúrantropológusoknak fotósorozaton mutatják be, hogyan alakult ki az utánozhatatlan szájforma. A zenekedvelőknek a szerzők a Medvedal kottájával kedveskednek. A Boborján itt és ott(hon) pedig fényképeket mutat, amint nagy vezérünk oroszlánt simogat (morogott), amint Nagy Natália vagy Pető Zsolt faggatja, illetve a fekete mágiát gyakorolja a színpadon.
A kötet meglepetése a Kivezető után következő Mesék Boborjánról fejezet, melyet Szászi Móni írt. Először találkoztam ezekkel az anti- (vagy szürrealista?) mesékkel, kíváncsi vagyok, mit szól hozzá kisebbik lányom, aki még csak a könyv elején jár.
Amitől kicsit tartottam, nem igazolódott be, élő könyv a Boborján. Ám előtanulmányokra szükség van, hozzá kell képzelni a színpadot, a műsorvezetőt és néha Besenyő Nagyotmondó Istvánt. Aki enélkül kezd neki, azt a trigris megnyaúzza, és kisebb élményben lesz része, mintha már látott volna Boborján-műsort.
A Boborján kiadványként is megállja a helyét, friss, teli van ötletekkel. Végig érződik, hogy az Európa nem sajnált ki belőle semmit, s talán ez lehet a könyv sikerének egyik oka. Aki pedig találkozni szeretne Boborjánnal, a könyvfesztiválon az Európa standjánál megteheti
.

„Boborján
(Énekelni kezd, majd a »Hej«-ekre széttárt karokkal ugrik egyet)
Három madár állt az ágon, mind a három ott állt. Hej!
Ezek aztán megéheztek, ottan éhezgettek. Haj!
A mamájuk észrevette, s elment a közértbe. Hej!
(Éneklésről beszédre vált)
Aztán vásárolt nekik stanicliba’ bogarat, magocskákat, szárított hernyót, zsebkotorékot meg madárellenséget. Haj! De közben a róka kifigyelte ezt az egész procedúrát a madarakkal, az anyjukkal meg a közérttel, és arra gondolt, hogy hátha neki is csurran-cseppen valami. Hej!” 
(A világ legkitűnőbb musicalszínésze)

Dolák-Saly Róbert – Szászi Móni: Boborján
Európa Könyvkiadó, Budapest, 2004

B/5, kötött, 236 oldal, 2900 forint
Tördelte: Kopf Bt.
Nyomta és kötötte: Alföldi Nyomda Rt.
Felelős szerkesztő: Magyarósi Gizella
Fotók: Kalászi György, Almási Lajos, Gábor István, Szigeti Csilla, Szászi Móni és még…
Lapszéli animáció: Dolák-Saly Róbert, Kriskó Katalin
ISBN 963 07 7698 7

Link:
www.europakiado.hu
www.dolak.hu


Oldaltérkép