Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Hollókapu, az Ötök erejével
Kiből lesz az olvasó? 8.

Szerző: undercover
2006. november 18. 18.00

 Anthony Horowitz, a nagy sikerű, leginkább a kamaszodó fiúkat megcélzó író új könyve is a jól bevált, néha sokkoló elemeket tartalmazza. Egy átlagos fiúról kiderül néminemű lopás után, hogy mégsem annyira átlagos, egyáltalán, szinte majdnem mindenkiről elmondható, hogy nem az, akinek az első benyomás után gondolnánk. A Hollókapu annyiban tér el az Alex Rider-történetektől, hogy itt már misztikus, majdhogynem fantasyszerű elemek is dúsítják az amúgy igen izgalmas cselekményt.


A főszereplő Matthew Freeman (beszélő név) rögtön az egyik – meglehetősen jól öltözködő – barátja jóvoltából lopásba keveredik, ami aztán gyilkosságba torkollik. Bár Matt („aki csak egy név az iskolai naplóban, ez szerepelt a lógósok listáján, és ezt ismerte a helyi családsegítő szolgálat”) már többször segített pénzügyi helyzetén kisebb-nagyobb lopásokkal, érezte, hogy ez nem lesz sima ügy. És itt jelenik meg először a különleges, az eseményeket megsejtő képessége: őr lesz a raktárban, ami persze csak később, a könyv csúcspontján nyer értelmet.
A 14 éves Matt – csak így gondol magára – szülei halála után (amit szintén előre látott) nehéz körülmények közé került, anyja féltestvére és annak férje fogadta be – nevelésről szó sincs, örökölt pénzét felélték, magyarán kisemmizték. A jómódú környezetből egy minden szempontból lepusztult, elembertelenedett világba került az amúgy jólelkű kamasz, a reakció pedig a törvényenkívüliség lett. (Hogy ebből mennyit értenek meg a könyvet olvasó kamaszok, azt nem tudom, az akciójelenetek talán többet jelentenek majd nekik, mint a lélektani szál.) A fiú érzelmi mélységeibe csak bepillantást nyerhetünk, alapvetően jó szándékú, segítőkész, ha hagyják. Az élet annyira már megtanította, hogy ne tápláljon hiú reményeket.
Mivel nevelőanyja nem vállalja tovább Matt felügyeletét, ezért – a nevelőintézetet elkerülendő – a fiú egy Isten háta mögötti faluba megy, ahol egy ellenszenves nő lesz a gondozója. Itt egyre gyakoribb baljós jelek keserítik meg életét, Mrs Deverill vörös macskája, Asmodeus az első ilyen utalás. A faluban mindenki ismer mindenkit, s rosszindulattal figyelik a fiú minden lépését, már amit megtehet, hiszen iskolába sem járhat. Negatív oldal mellett természetesen pozitív is van, bár jóval kevesebb  a Mattet segítő ember; ilyen például az afroamerikai felügyelő, akinek a sorsa ezért eleve elrendeltetett, ilyen a talán legmozgalmasabb részben szereplő régész-etnológus-antropológus és a közönyös, a kisvárosi életbe belefásult újságíró.
A cselekmény pörgő, sehol egy üresjárat; tájleírás csak minimalista eszközökkel és a hangulatkeltés, -párhuzam miatt színezi. Ez a sodró tempó a filmek eszközeit használja, a gyorsaság, az akciójelenetek, az azonnali döntések (melyeket a régebbi regények oldalakon át készítettek elő, a lélektani elemekre helyezve a hangsúlyt) klipjellegűvé teszik a könyvet. Hol vagyunk már az indiánregényektől, a pöttyös és csíkos könyvektől, a Delfin sorozattól?! A Hollókapu a mai, modern világ minden követelményének eleget tesz; mindenből adagol egy csipetnyit. Egy kis jellemábrázolás, misztikum, jó és rossz karakterek, félelem, borzongás, kiszámíthatatlanság (de azért szinte biztonsággal tudjuk a végét) jól összerázott elegye a könyv. Természetesen sokkal több kötet rejlene a történetben, az árván felnövők nehézségeitől a fiatalkorú bűnözés indítékain keresztül a fiatal felnőtt idegen gyerekről való gondoskodásán át a felelősségvállalásig. Az biztos, hogy az eddig a könyveket messze elkerülő fiúk megkedvelhetik az olvasást, talán később a szépirodalmat is.
Számomra azért a történetben akadtak – hogy az író korábbi regényének
címével éljek – homályos nyomok is. Fogalmam sincs, hogyan semmizhette ki Mattet nevelőanyja, egy egész ház értékét kótyavetyélték el valamilyen módón. A gyermekvédelem biztosan nem hagyja ennyiben a dolgot, legalábbis Magyarországon, de Nagy-Britanniában sem. A kulcsjelenetnél is sántít a történet: vajon hogyan tudott beszélgetni a fához kötözött Richard és Matt, amikor egy egész falu lakossága árgus szemekkel figyelte kettejüket, hiszen évszázadokon át arra vártak, hogy a Hollókapu megnyíljon?
Az ízléses, egyedi borítókat (itt Beleznay Kornél munkája) megszokhattuk az Animus Kiadótól, bár a könyvcím kisebb betűkkel szerepel, mint a sorozaté. A fordítás gördülékeny, helyesírási hibák sem tarkítják a könyvet. Hasznos lehet az olvasás megszerettetésében.

Fülszöveg

Mindig tudta, hogy kilóg a sorból. Először jöttek az álmok. Aztán a halálesetek... Matt Freeman bajba keveredett, amiből rendőrségi ügy is lett. Ezután küldték nevelőszülőkhöz a tizennégy éves fiút. Ám csakhamar éreznie kell, hogy valami nincs rendben a nevelőivel, de az egész falu sem százas… Azután Matt tudomást szerez az Ötök rejtélyes társaságáról, és azt is kezdi megérteni, hogy miben más ő, mint a többiek.

Anthony Horowitz: Hollókapu
Az Ötök ereje sorozat 1. kötete
Animus, Budapest, 2006


Kötött, 200 oldal, 1980 forint
Fordította Pék Zoltán
Szerkesztette Kukucska Zsófia
Borító Beleznay Kornél
Tipográfia és nyomdai előkészítés Scriptor
Nyomás Alföldi Nyomda
ISBN: 9639715018

Link: 
Slade: Törzsek – küzdelem a serdülőkorral
Kiből lesz az olvasó? – Tanulmánykötet az olvasóvá nevelésről  
Kakadudalok, kakadudalol Szilágyi Ákos strófáira
Szerintem mindenki maradjon otthon… és olvassa el!
Röpirat a lektűr védelmében
Szaftos történetek Findusztánból: Mit főz ki Pettson és Findusz?
„A magyartanítás jelentős megújulás, módszertani és tartalmi átformálódás előtt áll” – interjú Fenyő D. Györggyel
Az indián sajt legújabb esete – a Geronimo Stilton-sorozat


Oldaltérkép