Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Slade: Törzsek – küzdelem a serdülőkorral
Kiből lesz az olvasó? 7.

Szerző: antropomorf
2006. november 6. 16.10

 Mindig is talány volt, vajon milyen könyv, irodalmi műfaj tetszik a már nem gyerek, de még nem felnőtt olvasóközönségnek. Ez az a korosztály, amelyet nagyon sok külső benyomás ér, és számtalan elvárásnak kellene megfelelnie. Szabad ideje, ha komolyan veszi a középiskolát, alig van, és az internettől a tévéig, a hobbitól a sportig nagyon sok hívó szó az „unalmas” olvasás ellen csábít. Harry Potter-féle sikersorozatok ugyan nem születnek minden év(tized)ben, de izgalmas és mai történetek igen.


Törzsi és spirituális harcok

Gimnazista koromban mindenevő voltam, Hemingway regényeitől kezdve a világháborús népszerű irodalmon és a Buddenbrook-házon keresztül Keyesig (Virágot Algernonnak) sok mindent elolvastam, utólag visszatekintve különösebb válogatás nélkül. De mintha jóval több szabad időnk lett volna, mint a mai tizenéveseknek. Persze jóval kevesebb inger is ért, mint a mai tinédzsereket. Nem szólt percenként a telefon, nem jelentkezett be percenként senki az MSN-en, nem töltődött le újabb játék a számítógépen, amíg iskolában voltunk. A lényeg azonban ugyanaz maradt, ha a sorrend és  a körülmények változtak is: barátság, szerelem, család, tanulás, szórakozás. Talán mégsem választanak el fényévek egy-egy generációt ma sem.
A mai tizenévesek hasonló problémákkal küzdenek Magyarországon és az életszínvonalat tekintve jóval előttünk járó Kanadában. Arthur Slade könyve a problémafelvetésen kívül az átlag magyar olvasónak a környezet miatt is érdekes lehet. Az egészen különböző életstílusok egymásmellettisége, együttélése, a teljesen természetes jólét, olykor gazdagság – például az autóhasználat iskolásoknál is hétköznapi jellege stb. – kicsit még idegenül hathat nálunk. De az emberi kapcsolatok ismerősek.
Slade főhőse, Percy többfrontos küzdelmet vív. Néhai antropológus apja nyomdokain járva, a tudományág módszereit követve osztályozza szűkebb környezete tagjait. Ebből számtalan konfliktusa származik. Meg kell harcolnia barátnője iránt táplált érzéseivel is, itt lenne az ideje eldönteni, hogy tényleg szerelemes-e belé, vagy ez csak barátság. És ott van a „csodabogár” anyja, aki túlzottan egészséges életmódjával, különcségével és látszólagos figyelmességével szinte a sírba kergeti: órákig papol a jobbnál jobb természetes ételekről, gyümölcsnapokról, életmódról, s nem veszi észre, hogy fia eközben háromrétegű hamburgerre vágyik – és Percy egyáltalán nem az, akinek anyja látja vagy látni szeretné. Állandóan vívódik önmagával, olykor egy-egy harciasabb iskolatársával, elfojtott vágyai, érzelmei miatt sanyargatja magát, gombostűvel szurkálja a mellét, és valami súlyos titok lappang egész életvitele és viselkedése mögött…
Arthur Slade serdülőknek szóló könyve olvasmányos, ízig-várig 21. századi történet, izgalmas fordulatokkal, csattanóval, mini észak-amerikai környezetrajzzal – a legfontosabb üzenet pedig: a mai emberi kapcsolatokból fakadó, elfojtott problémákat ki kell beszélni.

Fülszöveg

Percy tizenhét éves, hamarosan érettségizik, ám élete főműve jobban foglalkoztatja. Iskolatársait figyeli, s ír nap mint nap jegyzeteket szokásaikról, viselkedésükről. Hasonló tevékenységet végzett bennszülött törzsek között a nagytekintélyű néprajzkutató apa is, aki Percy szerint egy trópusi fertőzés következtében halt meg, Afrikában. Percy társa az iskolai „törzsek” tudományos leírásában Elissa, egy ugyancsak „a sorból kilógó” lány. De lehet-e az ember pusztán külső szemlélő egy közösségben – és érdemes-e? Miért ragad bele a fiú ebbe a számára csak konfliktusokat hozó, különös viselkedésbe úgy tűnik, már-már végzetesen, kockáztatva ezzel az első szerelem életre szóló élményét is?

Arthur Slade: Törzsek
Animus, Budapest, 2006


Kötött, 160 oldal, 1790 forint
Szerkesztette Gábor Anikó
Borító Beleznay Kornél
Tipográfia és nyomdai előkészítés Scriptor Kft.
Nyomás Alföldi Nyomda
ISBN 963 9563 92 7

14 éven felülieknek ajánlott

Link:
Kiből lesz az olvasó? – Tanulmánykötet az olvasóvá nevelésről  
Kakadudalok, kakadudalol Szilágyi Ákos strófáira
Szerintem mindenki maradjon otthon… és olvassa el!
Röpirat a lektűr védelmében
Szaftos történetek Findusztánból: Mit főz ki Pettson és Findusz?
„A magyartanítás jelentős megújulás, módszertani és tartalmi átformálódás előtt áll” – interjú Fenyő D. Györggyel
Az indián sajt legújabb esete – a Geronimo Stilton-sorozat


Oldaltérkép