Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainPávaének – Kodály ünneplése az Etnofonnal

Szerző: szabó
2007. december 16. 18.43

 Az idei Kodály-jubileumi év igyekezett a szerzőt emberközelbe hozni. Számos koncert, vetélkedő szerveződött ennek kapcsán, kiadványok jelentek meg. A Zeneakadémián egész napos „Kodály-maratont” szerveztek, kevés hírveréssel, de a nagyterem végig tele volt, magam a délelőtti hangversenyeken voltam. Az MR3 Bartók rádió december 16-án szintén egy egész napot szentelt Kodálynak. Ami külön öröm, hogy külföldön is megünnepelték a zeneszerző-népzenekutató-pedagógus Kodályt. Valamicskét törlesztettek az ünnepségsorozattal, talán a balul sikerült Bartók-év miatt is.

Rendhagyó módon egy olyan dévédét ajánlunk, ami nem a zeneszerzői életművet, hanem a népzenegyűjtés máig ható eredményét mutatja. Talán még azokat is megérinti, akik nem kifejezetten komolyzene-kedvelők, hátha a modern formába csomagolt népzenén keresztül eljutnak Kodályhoz, Bartókhoz. Az Etnofon Records Kodály Zoltán tiszteletére jelentette meg a március 19-i, Művészetek Palotája-beli hangversenyét dévédé formában. A Nyitányt egy vonósnégyes játszotta, az édes-bús dallamok jelzik a koncert kezdetét, közben Kodály Zoltánról láthatunk bejátszásokat.
 A Pávaének azt meséli el, kik is vagyunk mi – szól a közönséghez Kiss Ferenc kissé megilletődve. Valóban fontos a kérdés az egyre inkább multikulturálissá váló világban, már országhatárok is alig vannak, és a fogyasztói társadalom mindenkit így vagy úgy, de érint. Az azonosságtudat fenntartásában fontos szerepe lehet a népzenének. A népzene sokáig csak a szűk szakmai réteg figyelmére volt érdemes, hiába szerepel(t) tananyagként már óvodáskortól. Kiss Ferenc
ahhoz a generációhoz tartozik, akik a népzenét „emberközelbe” hozták a mai kornak megfelelő hangszerelésben. Természetesen a népi hangszereket (cimbalom, furulyák, hegedű, duda, koboz) is felvonultatnak az elektromos instrumentumok mellett. A látványt az óriáskivetítőn látható képek teszik érdekessé.
A zenei anyag nagyon változatos, legközelebbi zenei rokonaink, a cseremiszek dallamaitól kezdve a nyelvrokonainkig, a finnekig (Kantele) tart a képzeletbeli ív. Az ősi erdélyi dallamok sem maradnak ki, ezek azok a dallamok, különösen a csángókéi, melyek talán legjobban megőrizték a népdalok ősi fordulatait. A leghangulatosabb talán a Leányok címet viselő, leginkább mondókákat és rigmusokat felsorakoztató füzér, a Szerelemkerek köré csoportosítva. Mindenki ismeri az Antanténuszt, közben a szereplők szolmizációs kézjelekkel mutatják az alsó szólamot. Majd egy-egy névhez nem hízelgő rigmust skandál a három lány felváltva, mutatják az illető zenész képét. A záró kiszámolóban Kiss Ferenc jön ki hunyónak. Hát, tényleg ő a „hunyó” a Pávaénekért, a szervezésért, megvalósításért! A Zsoltár című szám Kodály Psalmus Hungaricusát idézi, az előadás a középkori énekmondók mintáját követi. A szöveg is a Kecskeméti Vég Mihály-féle zsoltárparafrázis, a dallam Kodályé, mely egyházi-népi jellegű.
A dalok összeválogatása tükrözi a magyar népzene tájegységeit, kitekint a határainkon túlra is. A hangszerelés kiemeli a dalok szépségét, időtállóságát. A népi kultúra végérvényesen beépült mindennapjainkba, éljünk a lehetőségekkel, próbáljuk megérteni a zene segítségével, honnan hová jutottunk. Ehhez kellett egy Bartók, egy Kodály, sok más népdalgyűjtő, -rendszerező, és kellettek olyan karizmatikus egyéniségek, akik a semmiből újra életre keltették a népzenét.
Ha lehetne, kötelezővé tenném a dévédé megnézését, de karácsonyra is érdemes megvenni, nem bánjuk meg.
A lemezen három változat közül lehet választani: zenére vágott klip, a koncert vágott felvétele és a kettőből összevágott, kifejezetten a Duna Televízió megrendelésére készült harmadik film is megnézhető.

Kiss Ferenc: Pávaének

Etnofon, 2007, E-DVD 001

Krámos Zsolt, Tari János – film
Gál Ágnes – producer
Mazura János – hangmérnök
Péterdi Péter – zenei rendező
Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Szalóki Ági – ének

Etnofon Zenei Társulás:
Ágoston Béla – szaxofon, magyar duda
Babos Károly – ütőhangszerek
Huszár Mihály – basszusgitár
Kiss Ferenc – brácsa, koboz, ének
Korom Attila – gitár, ének
Küttel Dávid – billentyűs hangszerek
Lázár Zsigmond – hegedű

Profán Vonósnégyes:
Gombai Tamás – hegedű
Lázár Zsigmond – hegedű
Kiss Ferenc – brácsa
Nagy Judit – cselló
Szabó Dániel – cimbalom
Szabó Zoltán – duda
Szokolay Dongó Balázs – szaxofon, duda


Oldaltérkép