Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainNemzeti kincseink: a várak – grafikák és fotók a Vajdahunyadvárban

Szerző: keszegi
2006. március 31. 18.29

A Mezőgazdasági Múzeum ezúttal az épülethez nagyon illő időszaki kiállításnak ad otthont. Kőnig Frigyes és László János művészete ezen a tárlaton eltérő megközelítéssel és eszközökkel, de ugyanarról mesél: még megmaradt kincseinkről, a várakról, kastélyokról, pusztuló vagy épp csinosodó épített környezetünkről. A kiállítás arra is lehetőséget adott, hogy bemutassák az immár egyéves folyóiratot: Várak, Kastélyok, Templomok.

„A Kőnig-féle rajzok és a László-féle fotók rímelnek egymásra”

Néhány napja László János kedves levelében arra invitált, hogy mivel gyönyörű idő lesz 30-án, menjek el a vajdahunyadvári kiállításmegnyitóra. És lőn – akinek ilyen felsőbb kapcsolatai vannak!
A Várak, kastélyok, templomok a Kárpát-medencében című kiállítás megnyitóján először reneszánsz muzsikát hallhattunk a Misztrál együttestől, mely 2004-es Balassi-lemezéről játszott. Ezután Szatmári Sarolta főigazgató-helyettes néhány szubjektív mondatban mesélt arról, milyen jelentős szerepet töltöttek be életében a várak (Sárospatak, Tata), s ezért is különösen kedves neki ez a kiállítás.
Az esemény „hivatalos” megnyitója, Deme Péter, a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal társadalmi kapcsolatok igazgatója azt emelte ki, hogy mind Kőnig Frigyes festőművész – nem mellesleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora –, mind László János (fotóművész, honlapkészítő, médiamenedzser stb.) a reneszánsz embertípus ideáljához közelítenek, sokféle területen, sokféle irányba és nagyon eredményesen dolgoznak, alkotnak. Elmondta, hogy a kiállítás a várainkat olyan szempontokból mutatja be – hogyan nézhettek ki egykoron, milyen alaprajzuk volt, lehetett, illetve a légi felvételek perspektívájából –, amelyekre az átlagember nem gondol. Mindketten feltárják számunkra azokat a részleteket, amelyeket amúgy nemigen vennénk észre. Ha elmegyünk egy várba látogatóként, általában romokat, termeket, kiállítási tárgyakat stb. nézünk meg; e kiállításon egy-egy várról nagyon sok újdonság, érdekesség bukkan fel, amit egyébként nem látnánk.
„– Ezen a kiállításon – mondta Deme Péter – nemcsak rajzokról és fotókról van szó, hanem egy kibontakozó mozgalomról, kezdeményezésről, amelynek a termékeit itt látják. Pontosabban kettőről, mert itt van a Várak, Kastélyok, Templomok folyóirat, mely idén lépett második évfolyamába – ha jól tudom, most már tízezres példányszámnál tart –; miközben nagy reményű folyóiratok halnak bele az első évben. Remélem, sikerül életben tartani, talán azzal a kis támogatással is, amit a Nemzetközi Kulturális Alap szakbizottsága tavaly év végén megszavazott a folyóiratnak. Úgy látom, alakulóban van egy olyan nemzeti, országos mozgalom, amely a szakembereket, a várak történetévek foglalkozó kutatókat, a helyi baráti, támogató köröket és a szélesebb értelemben vett érdeklődőket egyszer egy olyan erős szervezetbe fogja tömöríteni, amely képes lesz arra, hogy a döntéshozókat és a társadalom szélesebb köreit is rávegye arra, hogy ezeket az értékeket nyilvántartsa, tudjon róla, látogassa és segítse megőrizni.”
Beszélt arról is, hogy a XXI. század eleje itthon nem igazán kedvez az örökségvédelemnek. A hivataloknak nincs elegendő anyagi bázisuk, a tőke sokszor az épített környezet, a műemlékek őrzőinél erősebb (lásd nemrég Király utca 40.). Tehát még meglévő nemzeti kincseinket, ilyenek a váraink, csak a társadalom széles rétegeinek összefogásával lehet megőrizni, megmenteni.


Vár áll

A Misztrál együttes újabb Balassi-száma után Láng Viktor, a Várak, Kastélyok,  Templomok szerkesztőbizottságának tagja röviden, lényegre törően beszélt arról, hogy e kiállítás egyben sajtótájékoztató is, de szócséplés és brosúrák helyett „beszéljenek” a kiadványok, ezek a sajtóanyagok.
„– A folyóirat elindításába egy éve vágtunk bele. És valóban sok segítséget kaptunk, mellyel sikerült továbbhaladni; nagyon sok ötlet, hasznos civil kezdeményezés kapcsolódik hozzánk, s próbálunk megfelelni ennek a bizalomnak. Miből tevődik össze egy szám? Az újságban van Műhely rovat, melybe elsősorban szakemberek írnak; Útikalauz, melybe bármely lelkes amatőr írhat valamelyik útjáról, mindig vannak benne események, mikor érdemes felkeresni egy helyet (várjátékok, kastélykoncertek, hagyományőrző rendezvények). De nem akarok mindent elmondani! Ajánlok egy kis térképet, amely 50 várat mutat be tömören Magyarországról – ennek valószínűleg lesz folytatása kastélyokkal, kolostorokkal, kastélyutakkal –, egy térkép és sok-sok kis, rövid ismertető a várakról. Azt hiszem, majdnem iskolai tananyag lehetne, és akkor több iskolás indulna el a várak felfedezésére és megmentésére.”
Bemutatott még egy kiadványt, a Fesztiválnaptárt, mely időszakos és tematikus bontásban kínál ízelítőt a várak idei programjaiból, turisztikai rendezvényeiből az Eszterházán megrendezett kastélykoncertektől a gyulai kolbászfesztiválig. Láng Viktor szerint e programajánló egész nyárra muníciót adhat az ország felfedezéséhez.


„Méregből született képek”

A húszperces, ízléses, gondolatébresztő és nem öntömjénező megnyitó után pedig ki-ki elmerülhetett a kiállítás képeiben, rajzaiban. Az életrajzok és a Kőnig Frigyessel a Várak, Kastélyok, Templomok egy korábbi számában készült interjú nagyított változata segített a szerzőket elhelyezni a magyar kulturális palettán. Valóban van bennük a reneszánsz embertípusból!
Gyönyörű grafikák, Kőnig Frigyes már kiskorától a várrajzolás szenvedélyének él – madártávlatú rácsodálkozás a légi fotóknál. Szabolcs várától Boldogkő váráig, Árva várától Regécig, Füzértől Gödöllőig számos vár- és alaprajz, rekonstruált rajz és légi felvétel bizonyítja, mennyi kincsünk van még. E kiállítás nem csak az elvetemült történelemhabzsolóknak szól, minden látogatónak tartogat valami meglepetést: nekem a szántóföld közepén levélformában egy romos várat, hova csak dűlőút vezet.


Deme Péter beszédében idézett László János egyik interjújából, melyben azt fejtegeti, hogy felvételei tulajdonképpen méregből születtek, szerette volna megmutatni a nyaralásból innen-onnan csokibarnán hazaérkező barátainak, hogy mennyi érték van a Kárpát-medencében is. Sokat köszönhetünk e méregbe hozóknak!


Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyadvár)

Budapest XIV., Városliget
Telefon: 422-0765, 363-5099/128, tel./fax: 363-2711
E-mail:
info@mmgm.hu


Nyitva: 2006. március 31.–április 28.
Belépőjegy
Felnőtteknek: 300 Ft
Nyugdíjasoknak és tanulóknak (6–14 éves korig): 150 Ft

Link:
CompAlmanach Kiadó:
www.iranymagyarorszag.hu
Civertan Légifotó: www.civertan.hu
Talma Kiadó: www.varlap.hu


Oldaltérkép