Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainBartók-emlékest a Hagyományok Házában

Szerző: Lehotka Ildikó
2006. április 3. 8.52

 Mialatt a Nemzeti Hangversenyteremben nagyszabású koncerttel ünnepelték a nagy magyar zeneszerző 125. születésnapját, a Hagyományok Háza bensőséges ünnepi műsort rendezett március 25-én: népzenei ihletésű kompozíciók, illetve a Bartók-művek népzenei forrásvidékeiről származó dallamok csendültek föl. A Sebő Ferenc által nagyon igényesen összeállított program mindenkinek kínált zenei csemegét.

Nem panaszkodhatunk a Bartók-év kapcsán a hangversenyekre. Sok helyszínen hallhatjuk műveit, talán megkezdődik a Bartók-összkiadás, Kárpát-medencei vetélkedőt szerveztek a gimnazista korosztálynak, mely már túl van az első fordulón.
Egyre inkább a köztudatba kerül Bartók Béla és a népzene, a népzene és Bartók kapcsolata. Több koncert műsorát rendezték úgy, hogy párba állították Bartók népzenei feldolgozásait az eredeti népzenével, sok cédé jelent meg ugyanezzel a koncepcióval, így az érdeklődők két zenei területet is megismerhetnek, s reméljük, megszerethetik a számukra kevéssé ismertet.
A mindig igényes programokat kínáló Hagyományok Házában e jeles napon kiegyenlített volt a nép- és a műzene aránya, a műfajok váltogatása, a szereplők változatossága.

Fonó Zenekar

A koncert első részében a Fonó Zenekar játszott, Herczku Ágnes énekelt Bartók gyűjtéseiből, melyek a zenekar és Szabadi Vilmos Túlparton című közös lemezén is szerepelnek. Ismert és kevésbé ismert zenéket hallhattunk. A népzenei szemelvényeket színesítette, hogy Szabadi Vilmos és a zenekar egyik prímása Bartók 44 hegedűduójából játszott részleteket. Öröm volt látni, hogy egy népzenével/népzenében élő fiatalember, Gombai Tamás milyen jókedvvel Szabadi Vilmosés főleg (nemcsak technikai) tudással játssza a Bartók-duókat egy nagyon ismert hegedűművésszel.
Bartók I. rapszódiája a zeneszerző egyik nagyon ismert darabja, műsorszignálként is hallható. A darabot sokféle hangszeres átiratban is játsszák. Szabadi Vilmos és Homor Zsuzsa a rapszódiát nagyszerűen tolmácsolta, a karakterek remekbe szabottak voltak.
A műsor következő részében a Fonó Zenekar kiegészült Balogh Kálmán cimbalmossal, aki hangszere egyik leghíresebb megszólaltatója Magyarországon; nemrég lépett fel a Vágtázó Csodaszarvassal többször is, melynek életre hívója részben szintén Bartók volt.
Szünet után különleges előadást hallhattunk Herczku Ágnestól és Djerdj Tímeától. Bartók három népdalfeldolgozását ezúttal nem a klasszikus énekiskolán nevelkedett előadásban hallhattuk, hanem az eredeti népzenei megszólaltatásban. Izgalmas és jól sikerült kísérlet volt ez a fajta tolmácsolás, van létjogosultsága ennek is.
Djerdj Tímea improvizációi következtek magyar parasztdalokra, invenciógazdag, ötletes előadásban, mely leginkább a bartóki harmóniákat állította előtérbe. Ritka pillanatoknak lehettünk tanúi, a rögtönzés sajnos már nem tartozik a klasszikus zene eszköztárába, nem úgy, mint a XIX. században, a XX. század elején. A rögtönzés csak az orgonisták felsőfokú képzésében szerepel sajnálatos módon, a kreativitás mára elvesztette létjogosultságát a zenében (is). Egyedül a dzsessz műfajának Herczku Ágnesmaradt szerves része.
Az est utolsó részében Bartók kórusműveiből énekelt a Tomkins Énekegyüttes Dobra János vezetésével. Bartók ezeket a műveket nem héttagú énekkaroknak írta, így a homogén hangzás hiányzott az előadásból. A képzett énekesek (az énekesek képzett) hangja nem az ilyesfajta kórusművekhez illik, éppen az egységes megszólaltatást hiányoltam a képzett hang és a kis létszámú apparátus miatt.
Végül a Négy szlovák népdal hangzott el, melyet a kiegészült kórus egyik tagja kísért zongorán. Itt már a hangzás nagyon szép volt, a tót dalokat jóízűen, jó karakterekkel szólaltatta meg a (még mindig kis létszámú) vegyes kar. Méltó zárása volt a bensőséges hangulatú koncertnek.
Sajnos többen érkeztek későn az előadásra, egyiküknek úgy sikerült bejönnie a terembe, hogy közben szólt a discmanje. Természetesen a ma divatos basszust kiemelő zenével. Nem tudom, hogy készülhetett fel lélekben az ünnepi műsorra az illető. Úgy látszik, most már nemcsak a mobiltelefonok csörgetésével válik interaktívvá a magyar közönség, hanem a könnyűzenét is beveszi kelléktárába. Mégiscsak kreatívak vagyunk?
A nagyon szép koncert után a Fonó Zenekar még rázendített az előtérben sokunkat maradásra bírva. Ez a fajta önzetlen örömzenélés nagyon jólesik ebben a tőkefüggő világban. Köszönet érte!

Link:
Születésnapra – Sebő Ferenc köszöntője a Hagyományok Házában
Szabadi Vilmos két cédéje


Oldaltérkép