Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainRigó Béla Aranyalmája – ötödször adták át a díjat

Szerző: Papiruszportál, képek: Lantos p. István (Csodaceruza)
2006. május 3. 15.31

 Rigó Béla az AranyalmávalBalázs István, az Animus Kiadó vezetője és felesége, Gábor Anikó 2002-ben alapította a díjat. Évente kitüntetnek valakit a gyermekek olvasáskultúrájáért végzett áldozatos tevékenységéért. Először Komáromi Gabriella irodalomtörténész vehette át az elismerést, 2003-ban Boldizsár Ildikó mesekutató, majd Szávai Ilona, a Pont Kiadó vezetője a Fordulópont szerkesztéséért, tavaly pedig Sándor Csilla, a Csodaceruza folyóirat alapító főszerkesztője.


Az Animus Kiadó gyerekkönyveivel már eddig is sokat tett-tesz az olvasás népszerűsítéséért. Elég, ha a Rowling-, Jacqueline Wilson- és Anthony Horowitz-könyvekre utalunk. Úgy tűnik, vezetői ezt 2002-ben kevésnek érezték, és a gyermekek olvasáskultúrájáért a „háttérben”, tehát nem íróként vagy illusztrátorként tevékenykedők számára díjat alapítottak. Az Aranyalmát egy emlékplakett testesíti meg, melyet Gábor Éva Mária Munkácsy-díjas szobrászművész alkotott, s a kitüntetéshez 200 ezer forint pénzjutalom is jár.
Az Aranyalma díj idei átadására a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon került sor április  Balázs István21-én. Balázs István először örömmel állapította meg, hogy díjuk kisebb jubileumhoz érkezett, hiszen ötödször adják át. Köszöntőjében kiemelte: „…amit Béla a szűken értelmezett alkotáson túl a gyerekirodalomért kifejtett, az ugyancsak igen komoly teljesítmény. A szerkesztői, kritikusi munkára gondolok, három könyvkiadónál is főszerkesztőként ápolta, gondozta a gyerekirodalmat. Azon néhány ember közé tartozik, aki egyáltalán foglalkozott kritikusként, esszéíróként a gyerekirodalommal, aki a legtöbbet letette e tekintetben is az asztalra. Végül, de nem utolsósorban a Kincskeresőt kell említeni, ahol 15 éve dolgozik, három évig szerkesztőként, 12 éve pedig főszerkesztőként.”
Balázs István elmondta, hogy sokáig fel sem merült, fel sem merülhetett Rigó Béla neve, hiszen ő volt a díj ötletgazdája. Ő kereste meg az Animus igazgatóját azzal az elgondolással, hogy a kiadó alapítson egy olyan díjat, amely nem az alkotókat tünteti ki, számukra van elég díj, hanem azokat, akik egyengetik az alkotók és az olvasók közötti utat: ezek a szerkesztők, könyvtárosok, pedagógusok. Minden évben kikérték a véleményét a díj átadása előtt, 2006-ig kuratóriumi elnöke is volt, így eleve szóba se került a neve.
„Már az elsők közt meg kellett volna kapnia a díjat. Végül egy sajnálatos tény ösztönzött minket arra, hogy idén ő kapja a díjat: megszűnés fenyegeti a Kincskeresőt, ezt a nemzetközileg is unikális irodalmi folyóiratot. Hiszen, tudomásom szerint, az igen jelentős gyerekirodalommal rendelkező Nagy-Britanniának sincs külön gyerekirodalmi folyóirata. Úgy gondoltuk, akárhogyan is alakul a Kincskereső sorsa, a 15 éves kincskeresői és a már említett gyerekirodalom-szervezői tevékenységét meg kell jutalmazni, meg kell erről emlékezni abban a reményben és hitben, hogy a Kincskereső sorsa kedvező fordulatot vesz, és sokunk örömére nagyon sokáig forgathatják még a gyerekek.”
Gábor Anikó szerkesztő, „üzlettárs” adta át a díjat a Quasimodo- és többszörös  Gábor Anikóbabérkoszorú-díjas költő-szerkesztő-kritikusnak.
Rigó Béla elmondta, nagyon jókor jött a díj, s ő azzal a feltétellel vette át, hogy a kitüntetéshez járó jutalmat a Kincskereső következő, Aranyalma-számára fordítja majd. Kijelentette, hogy Magyarországon a gyerekkultúra másodrendű kérdés. Az állami mecenatúra azt a szerepet, amit a rendszerváltás előtt betöltött, fokozatosan leépítette. Nem forszírozza például a gyerekfilmeket. Pedig „nagy népeknek, nagy álmú népeknek a gyermekek a legfontosabb befektetés. A jövőnek a befektetése. A kevésbé nagy népeknek múltjuk van, amit folyton átírnak. Nem vagyok boldog, hogy a Kincskeresőt immáron egyedül cipelem a nyakamon, de csak akkor tudom letenni – egyébként lemondtam a főszerkesztői pozícióról abban a számban, amit nem tudok most bemutatni, mert furcsa módon már nem volt olyan fontos, hogy elkészüljön –, ha valaki átveszi, nagyon szeretném, ha egy új generáció tagjai vennék át a munkámat. Csak őket nem lehet megkérni, hogy ingyen és bérmentve, lelkesedésből csinálják.”
Kitért arra, hogy a Nyugaton működő magánmecenatúra nálunk még nem alakult ki, csak az ilyen-olyan társadalmi-állami mecenatúra létezik. Üdítő példa az Animus Kiadóé, amely nem átall díjat alapítani a nem éppen kirakatban lévő gyerekkultúra fellendítéséért.
Rigó Béla később kifejtette, hogy a májusban megjelent január–februári számukban valóban lemondott a főszerkesztői posztról. Úgy gondolja, hogy egy lapnál manapság a támogatás a legfontosabb. Ha ezt egy főszerkesztő nem tudja megszerezni, vonja le a
konzekvenciákat. Ugyanakkor úgy tartja, egy süllyedő hajó kapitánya hagyja el utolsónak a helyét. Tehát mihelyst a
Kincskeresőnek rendeződnek az ügyei, meg kell keresni az utódját.Nem mellesleg a könyvfesztiválra jelent meg az Alexandránál Romhányi József eleve sikerre ítéltetett Nagy szamárfüle, mely az egykori Szamárfül „Ifjonci versekkel” kiegészített újabb kiadása. A Rímhányó-verseket Rigó Béla válogatta és szerkesztette, valamint ő írta az igen tanulságos utószót is.

Rigó Béla

Link:

Interjú a díjazottal: Díjat kap a kuratórium elnöke

Az Animusról, illetve könyveiről:
Tini krimik: Láthatatlan kard

Animus II. – Homályos nyomok
Animus – Katherine Paterson: Csillagnéző

Karcsi/Charlie és a csokoládégyár
Harry Potter bajban van – Prága, 1868
Harry Potteren innen és túl – Interjú Balázs Istvánnal, az Animus vezetőjével


A könyvfesztiválról:
Képes könyvfesztivál – Szombati matiné

Könyvfesztivál – péntek


Oldaltérkép