Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainŐskori fogások: bronzkori családi nap a Régészeti Parkban

Szerző: marokkövi
2007. május 22. 14.51

 A százhalombattai Régészeti Parkban, az ország első őskori szabadtéri múzeumában május 20-án családi napon, szép időben csiszolhattuk az őskorról eddig szerzett tudásunkat és akár a használati eszköznek is jó csontdarabot. A családi napokon az érkezők egy-egy papírtasakot kapnak, amibe a program szervezői alapanyagokat tettek: ezúttal poncoláshoz, ékszer-, nyílhegy-, bőrzacskó-, csontszerszám-készítéshez. E rendezvények a szórakoztatás mellett önkéntelenül tanítanak is: kézbe lehet venni/el lehet készíteni az eredetihez hasonló eszközöket, meg lehet ismerni a létfenntartás egykori nehézségét.

A 11 éve kezdett családi napoknak van egy általános keretük: a délelőtti érkezés után ismerkedés a helyszínnel vagy rögtön neki lehet látni a kézműves-foglalkozásnak. A múzeum szakemberei segítenek ebben: mintákat mutatnak, milyen díszeket, használati tárgyakat lehet készíteni az alapanyagokból a kirakott eszközök segítségével. Délelőtt és délután is meghatározott időpontokban meg lehet  Vida Krisztina nézni a 2700 éves, kora vaskori, rekonstruált 115. halomsírban egy húszperces, multimédiás bemutatót a halomsírokról, a halstatti kultúráról, illetve a legkeletibb leleteiről. Másodszor, harmadszor sem unalmas, és a gyerekek is szívesen nézik meg újra. Az érdeklődőket a múzeum egyik munkatársa, szintén meghatározott időpontokban, végigvezeti a rekonstruált épületekben, hogy az elméleti alap is meglegyen a mai világtól minden szempontból távoli vas- és bronzkori ember életéről. Kora délután korhű egytálételt lehet enni. Emellett egész nap teljes kiőrlésű gabonából készült lepényt lehet venni, melyet rekonstruált kemencében sütnek, tejföllel és lekvárral ízesítenek – furcsamód az egyre inkább konzerveken és gyorséttermi menükön nevelkedő gyerekeknek ízlik! Késő délután vagy színházi, bábelőadás következik, vagy kiállításmegnyitó, esetleg más bemutató. Utána pedig lehet folytatni és befejezni a kézművesremekeket.

Agyagozás

Érdemes nyitáskor vagy kicsit később érkezni, mert egyes tárgyak elkészítéséhez, mint most az agyagedényekéhez (hombár, szűrőedény, agyagkanál), hosszabb idő kell.
Mi talán a legegyszerűbb használati tárggyal kezdtük: bőrzacskó. A kapott kör formájú bőrdarab szélére tetszés szerinti távolságban lyukakat kellett ütni megfelelő célszerszámmal, majd egy bőrszalaggal összehúzhattuk a szájánál kész zacskót (mint kiderült, a lustább, kevesebb lyukat ütők hamarabb elkészültek, ám a kisebb távolságot hagyók jobban összehúzható szütyővel büszkélkedhettek). Majd agyagozás következett korong nélküli technikával.

 A kiállítás egyik tárlójaKőkori nyílhegyminták

A bemelegítés megvolt, s mivel későn érkeztünk, már mehettünk is idegenvezetéssel végignézni néhány bronzkori épületet (késő délután a vaskoriak kerültek sorra.) Vida Krisztina hol szakszerűen, hol játékosan, tréfásan, a gyerekeknek is érthetően beszélt például a ruhafestésről, elmesélt egy vizeletet is használó módszert, melyet egy a parkban járt igazi viking osztott meg velük.  Poncolási mintaA fekvőhelyek, a „konyha” felszerelése, az épületek kialakítása, formája is szóba került, a vadászati és egyéb tárgyak elkészítése, a mindennapi betevő felhajtása sem lehetett egyszerű a korabeli felszereléssel. A gyerekek élvezték a pörgő, sok kérdéssel megtűzdelt bemutatót. A Régészeti Park, mint vasárnap többször hallhattuk és tapasztalhattuk, kísérletező múzeum, az itt dolgozók maguk is megpróbálják előállítani azokat az élelmiszer-, textil- stb. alapanyagokat, fa-, kő-, csont-, fémeszközöket, ruhákat, épületeket, amelyek mai tudásunk szerint a korra jellemzőek voltak. A park egy részén a korban termesztett növényeket ültetnek, melyek nemcsak élelmiszerként, illetve -alapanyagul szolgálhattak annak idején, hanem festésénél is felhasználták őket.
Ezután következett a csicseriborsóból, lencséből, gabonákból, szalonnából és füstölt húsból készített kása, melyet az egyik régész főzött, aki a Halom Tv-nek beszélt arról is, hogy ezeket az alapanyagokat mind ismerték, de lehet, hogy ilyen formában ezt a fantáziaételt nem fogyasztották. (Akinek nem volt fogára való az őskori fogás, ehetett lepényt, vagy mehetett a büfébe.)

„– Hol van a csontod?
– Eltemettem!”

Kerékgyártó Gyula rekonstruált eszközei I.Az íjfúrózás nehéz mestersége
BőrzacskókészítésKerékgyártó Gyula rekonstruált eszközei II.

Az ebéd után folytattuk a kézműveskedést. Kerékgyártó Gyula, aki nevével ellentétben kőeszköz-készítő, előbb megmutatta „kincseit”, majd segített a gyerekeknek nyílvesszőt és egyéb tárgyakat készíteni. (A múzeumban kiállított rekonstruált fegyverek is az ő keze munkáját dicsérik.) A pattintott kőhegy madzaggal történő illesztése nem mindenkinek sikerült, ezért ragasztót is igénybe lehetett venni. Levezetésképpen poncoltunk, a kapott rézlemezen finom ütésekkel mintákat alakítottunk ki, amit egy bőrszalagra lehetett ragasztani, s akár fejékként hordani. Ezután jöhetett a legnehezebb feladat, a csontmegmunkálás. Mindenki kapott egy előzőleg kifőzött, fertőtlenített marhalábszárcsont-darabot, amelyet íjfúróval át kellett lyukasztani. Ez szöget ütött a felnőttek fejébe is. Ám  Kiállítási tablókelőtte homokkő és víz segítségével egy kövön le kellett csiszolni az éles részeket. Ekkor mondta egy fejkendős kislány: Nekem már elfogyott a türelmem! A nap mondása azonban a társáé volt, aki anyja kérdésére, hogy hová tette a csontdarabját, magától értetődően azt válaszolta, hogy: Eltemettem! A felnőttek néha egészen korlátoltak tudnak lenni a bugyuta kérdéseikkel.
Az íjfúró használata, ami a tűzgyújtás technikájához is hasonlít, igazi mozgáskoordinációs feladat. Az okosabbak kétszemélyes tevékenységnek fogták föl, úgy valóban egyszerűbb. Egy-két elvetemült felnőtt végig is csinálta a folyamatot, tehát szerszámot bütykölt, mi csak a lyukfúrásig jutottunk. A rézgyűrűk és más ékszerek hajlítása már kicsit egyszerűbb volt. Végül pedig befejeztük az agyagedényeinket.
A hangosbemondó figyelmeztetett a Lakasd jól gyomrodat, légy éjjel-nappal vidám című tárlat kezdetére, melynek témája a létfenntartás régészeti kutatása, az élelem megszerzése, tárolása, az ételkészítés, az étkezés, étrend és az étel mint áldozat. A korábbi idegenvezetéssel és a gyakorlatból vett tapasztalatokkal felvértezve a néhány órás iskolai őskori tananyagot itt jól ki lehetett egészíteni.
Gyerekeim igen jól szórakoztak, másodszor jártunk itt családi napon, s nyolcadikos fiamnak (voltak nagyobbak is) sem jutott eszébe „lededósozni” a kézműveskedést. És nem mellesleg valószínűleg többet tanultak a korszakról, mint a tanórán.

Egy modern kori kőpattintó

Link:

Családi nap a százhalombattai Régészeti Parkban

Régészeti Park
Százhalombatta, Poroszlai Ildikó u. 1.
Tel.: 23-350-537
Infó: http://www.matricamuzeum.hu/


Oldaltérkép