Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainErich Maria Remarque

Szerző: Mika Róbert
2004. szeptember 25. 4.55

 1898. június 22-én a németországi Osnabrückben született Erich Paul Remark (vagy Kramer) egy szegény, francia származású kisiparoscsaládban. Mivel édesapja könyvkötő volt, korán az írott szó bűvkörébe került. Ám fiatalkorában mégis inkább zongoraleckéket adott, hogy segítse szüleit és hozzájáruljon iskoláztatásához.

Az I. világháború miatt nem fejezhette be tanulmányait, 18 éves korában behívták katonának. A münsteri tanítóképző helyett a háború borzalmait ismerte meg a lövészárkokban. Az ifjúkort alig átlépő Remarque többször is megsebesült. A háború után egy évig tanított, majd belekóstolt mindenfélébe. Volt könyvtáros, a berlini gumiabroncsgyár tesztpilótája, kereskedő,  sportújságíró, szerkesztő, sőt, kőtörő is.
1925-ben megnősült, feleségül vette Ilsa Jeanne Zamboult.
1929-ben jelent meg a Nyugaton a helyzet változatlan című háborús regénye, amiből már az első évben több mint egymillió példányt adtak el. A világsiker nem maradt el, a hadijelentések száraz, tárgyilagos nyelvezete és a lövészárokélet kegyetlen valóságának kontrasztja szinte sokkolta az olvasókat, s nemcsak Európában, hanem Amerikában is. A frissen megjelent könyvből Lewis Milestone egy máig közkedvelt, csaknem két és fél órás filmet forgatott 1930-ban. (Az élet furcsasága, hogy az orosz [moldvai] származású rendező Remarque halála után tíz évvel, épp az író halála napján hunyt  el.)
Remarque, a náci párt előretörését látva, 1931-ben átköltözött Svájcba. 1932-ben elvált Jeanne-től. 1933-ban betiltották könyvét, mivel a „a német katonai becsületet gyalázta”. Ekkor kezdett hozzá Az ígéret földje című önéletrajzi regényéhez, amit nem fejezett be (ahogy az Árnyak a paradicsombant sem), s végrendeletként, végakaratként hagyta hátra az utókornak. 1937-ben jelent meg következő nagy sikerű kötete, a Három bajtárs.
1938-ban Németország megfosztotta állampolgárságától, így az önkéntes száműzetéséből most már hivatalosan is emigrációba kényszerült. Egykori hazájában a könyveit máglyán égették el.  Még ebben az évben újra feleségül vette Jeanne-t, és a rá következőben az Egyesült Államokba költöztek. Los Angelesben telepedtek le, ahol többek között megismerkedett Charlie Chaplinnel, Greta Garbóval és Marlene Dietrichhel. Utóbbival viharos szerelmi kalandba keveredett. Ez a kapcsolat ihlette A Diadalív árnyékában című művét. 1942-ben New Yorkba költözött.
1943-ban nővérét a nácik kivégezték, mert kapcsolatot tartott vele.
1946-ban adták ki A Diadalív árnyékában című kötetét, és megkapta az amerikai állampolgárságot. Három évvel a II. világháború után újra Európába költözött, a svájci Porto Roncóban telepedett le. 1951-ben ismét elvált Jeanne-től. Hét év múlva feleségül vette Paulette Goddardot, a hollywoodi filmsztárt.
1970. szeptember 25-én halt meg Locarnóban.

Link:
Egy megkésett ifjúság története – Remarque: A fekete obeliszk


Oldaltérkép