Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainTerry Pratchett

Szerző: Berkut
2004. április 28. 13:39

 Terry Pratchett Bill Gates és az ötfős fiúegyüttesek előtt már bebizonyította, hogy tanulni nem kell, úgy is lehet valaki gazdag és híres. Ácsnak készült, de jézusi párhuzamot kéretik nem keresni. Már csak azért sem mert nem jutott el azokig a magasságokig, amiket a szakma megkövetel, például a háztető. Erről majd később. 13 évesen már novellát ír. Ez kortársaira is jellemző, de ő a szerelem helyett az alvilágot választja témául. A másik különbség, hogy az iskolai újság közli is a Hades Businesst.

Ezáltal a Wycombe Műszaki Szakiskola lapja a bristoli tyúkok lázadásáról adott megrázó helyszíni tudósítása után másodszor került be a történelembe. Most jön a csavar, amely minden történethez szükséges, ugyanis főhősünk 17 éves korában úgy dönt, hogy az élet a legjobb iskola, ezért végzettség nélkül hagyja ott a wycombe-i alma matert. Tehetségét felfedezik és állást kap. No nem egy ötfős fiúzenekarnál, hanem a brit közvélemény formálásában máig oroszlánrészt vállaló Bucks Free Pressnél. Kedves olvasó, most jön a morális tanulság: iskolai végzettség nélkül lehetsz újságíró, esetleg multimilliomos is, de a többség a híd alatt végzi. Ennyit a tanulságról. 1971-ben jelenik meg első könyve, a Carpet People című gyermekfantasy. Ezt követi a Dark Side of the Sun, majd a Strata című paródia. A szakemberek szerint, mi pedig hiszünk nekik, különben saját kútfőből kellene dolgozni, az meg macerás, a Strata Larry Niven Gyűrűvilágának (Ringworld) a paródiája. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Pratchett későbbi humoros sorozatának Korongvilág (Discworld) a címe, akkor a szituáció eléri a Grespik László által gyakran emlegetett hétszer csavarodott szíriuszi japán–magyar DNS-spirál kibogozásának a problémafokát. Vagy valami hasonló, csak ez elsőre jól hangzott. Hősünk eközben átigazolt a bizonyos körökben mértékadónak tekintett Bath Cronicle-hoz. A bizonyos köröket nem ismerjük, de biztos vannak ilyenek. 1980-ban már az elektromos műveknél találjuk mint sajtóst. Három erőműért felelt. A munkájába apró bepillantást enged a következő évben Neil Gaimannal készített Elveszett próféciák (Good Omens) egyik figurája, aki megpróbálja megmagyarázni, hogyan cserélhették ki ismeretlenek egy éjszaka alatt a reaktorban lévő összes hasadóanyagot egy cukorkáspapírkára. Ezután a szereplő testvérével együtt csirkefarmot nyit. Pratchett szintén lemond, de ő inkább főállásban kezd írni. A Mágia színével (The Colour of Magic) beindítja a Korongvilág sorozatot. A Harry Potter előtti időkben a Brit-szigetek legsikeresebb szerzőjének számít. Ennyit arról, hogy valaki elzárja magát a kontinenstől. A sorozat eddig 24 darabot számol. Aki ismeri, annak nem írok róla semmit, mert úgyis tudja, aki meg nem, az nem is sejti, mit veszített. Állandó hőseinek egyike Széltoló, a bukott varázsló, aki egy turistával és egy tudálékos körtefából készült ládával, illetve fejében a nyolc alapvető varázslat egyikével rohangál keresztül-kasul a kontinensen. Ugye ismerős. Ha nem, akkor sipirc olvasni.
Másik a HALÁL, így, csupa nagybetűvel. Nem írom le, hogy miért nagybetűvel, tessék elolvasni. Harmadik pedig a legbölcsebb, leghumorosabb és számomra legszórakoztatóbb Mállotvix néne, aki boszorkány, de varázslás helyett kobakológiát használ. A kobakológia az egy olyan valami... hogy én most addig csigázom az érdeklődést, míg le nem ülnek Korongvilág-regényeket olvasni. Míg LE NEM ÜLNEK OLVASNI. Ez azért volt nagybetűvel, mert szuggesztív szöveg. No és most rátérek arra, amiért kénytelen voltam elkövetni a fentebbi írást. Egy: Mika Robi mindenes tótumfaktum ütötte a fejem, hogy adjak le végre valami anyagot. Kettő, Mika Robi Kristóf nevű fia tegnap netezett, és észrevett valamit. Most kis pauza, mert először leírom Pratchett néhány személyes adatát: 1968-ban, húszéves korában nősült. Felesége Lynn, és van egy lányuk Rhianna. Jelenleg Wiltshire-ben él. Most visszatérek arra, amit Kristóf meglátott. Ugye, mindenki nagyon kíváncsi? Ilyenkor szoktak a kereskedelmi adók reklámot beiktatni. Szóval a Kristóf meglátott valamit, ami miatt a végére hagytam a legfontosabb személyes adatokat. Előtte még annyit, hogy szereti a banános daiquirit. A lényeg pedig, hogy a vicces nevű Beaconsfieldben született 1948. április 28-án. Azaz ma van a születésnapja. Isten éltesse!


Oldaltérkép