Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain„A vers papírpénz, s a szenvedés az aranyfedezete”* – 36 fokos lázban

Szerző: Mika Róbert
2005. június 22. 6.12.

 „Jövedelmem ez évben 15, tizenöt pengőt tett ki. Ezt az összeget – mint a kávét! – az I. G. E.-től** kaptam. Majdnem minden holmink – beleértve az ágyneműt is! – zálogban van. Lakbérhátralék miatt aggódnom kell, és féltenem ezt a barátságtalan szoba-konyhát, amelyben még lakunk. Szeptember 8. óta nem tudtam villanyszámlát fizetni. […] Nem fűtünk. Nincs cipőm. Azaz egy 43-as, gombos, betétes lakkcipőben járok, 39-es lábam van. Szobánk ajtajának kilincse fél éve le van törve.”József Attila írta ezeket a sorokat Babits Mihálynak, a Baumgarten-alapítvány gondnokának  1933-ban. S mintha erre válaszolna Arthur Koestler Lackfi János tolmácsolásában: „József Attila minden barátja tudta könyvekből, hogy a zsenik összeférhetetlenek; azt is, hogy Attila zseni, mégsem tettek eleget, hogy őt elviseljék. Úgy szeretjük őt mindannyian, mint a magunk szégyenét, mint egy nagymamát, akit nem látogatunk elégszer, mint egy korábbi házasságból való gyereket, aki törődésért kiállt.”

Olyan az ország, mint a gyönyörű gyár
A Révész utca végén, kulcsra zárva.
Emlékszem, mint a játszótéri pázsit,
A felnőtt század kisgyermekkorára.***
 

Tizenegy fiatal poétánk állt össze Jónás Tamás vezetésével, hogy megemlékezzen a múlt  század egyik legjelentősebb, legtehetségesebb magyar költőjéről. A kötet a Ráday Könyvesház gondozásában az idén látott napvilágot. Speciális válogatása ez József Attila költészetének, hiszen az antológia kortárs költőink kedvenc József Attila-verseit tartalmazza. De nemcsak ezért lehet különleges dísze a gyűjteményünknek, hanem azért is, mert József Attila költészetének örökösei mindannyian lerakják névjegyüket egy-egy versükkel. Ám itt sem állnak meg, tekintettel, hogy a 2005-ös esztendő – József Attila születésének 100. évfordulója – nemzetközi ünnepi éve is a költőnek, mind az ő, mind a szerzők verseit különböző nyelveken is olvashatjuk. Így a kötet nem csak saját könyvespolcunknak lehet becses darabja, hanem ajándékozhatjuk külföldi barátunknak is. Elsősorban angol nyelvterületre, de szerepel a kötetben cigány, észt, francia, holland, lengyel, német, olasz,  román, spanyol, szlovák és szlovén fordítás is. Igazi nemzetközi verseskötet!

Egy rész téglából, egy rész műanyagból,
Két holdnyi föld, világtól elhagyott.
Kemény művészet kell, hogy összetartsa
A gazdátlanul tengő anyagot.

Az antológia elején – mintegy bevezetőként – Nagy Lajos, Fejtő Ferenc és Arthur Koestler visszaemlékezéseiből olvashatunk. Ebből ragadok ki most ismét egy 1939-es Koestler-gondolatot: „A magyar reakció most épp a költő szentté avatásával foglalkozik. Amíg élt, rühes kutyaként  bánt azzal az emberrel, akiről nemsokára a magyar irodalom egy egész korszakát fogják elnevezni.”
Sokan máig sem tudják befogadni a költőzsenit, pedig nem egy külföldi példa van arra, hogy miként kezelhetők olvasói szemmel ezek a tények. Egyszerűen! Az angol Tony Harrisonról írtam egy róla szóló bevezetőben: „Szülei szegény munkásemberek voltak. […] Verseiben az értelmiségi és a proletáröntudat együttesen alakította ki semmihez sem hasonlítható markáns stílusát, kissé öntörvényű igazságát és tette őt mára – kritikusai szerint – Ted Hughes után Anglia első számú költőjévé.”**** Lám, le lehet írni, ki lehet mondani, nincs ebben semmi szégyen. Még akkor is, ha a kommunista érában képmutatóan és becstelen szándékkal használták nevét.


A pléhtető lejtőjén mennyi manzárd!
S legszebb a tornyok cukorsüvege…
Ha kialudna egyszer a kemence,
Az utca jéghidegre hűlne le.

 Az ünnepi kötet végén a maiak szólnak a nagy elődről. Igazán nehéz helyzetben vagyok, amikor ezekből szeretnék ízelítőt adni, nemcsak azért, mert a kötetben szereplő költők egy részét barátomnak nevezhetem, hanem azért, mert az összes esszétöredék zseniálisan mutatja be a költők – kortársaink és József Attila – virtuális találkozását az életben. László Noémi mellett döntöttem: „József Attila számomra a legemberibb hangon megszólaló magyar költő, vagyis a legbüszkébben, a legalázatosabban, tudatosan és öntudatlanul, csukott szemmel és pengeéles tekintettel, álomképekben és a valóságot burkoló homályon rést ütő, pontos hasonlatokban egyaránt írni képes fiatal Matuzsálem. Valahányszor olvasom, figyelmeztet arra, hogy még ha játéknak tűnik is, a vers: fegyver a látszat és az elmúlás ellen.”

36 fokos lázban
12 magyar költő


Kiadó: Ráday Könyvesház, 2005
Felelős kiadó: Orbán György
Szerkesztő: Jónás Tamás
Közreműködnek: Filip Tamás, Jász Attila, Jónás Tamás, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Lackfi János, László Noémi, Szabó T. Anna, Szakács Eszter, Térey János, Tóth Krisztina
Tervezte: Czakó Zsolt
Nyomdai kivitel: TIMP Kft.
ISBN: 963 218 133 6
Ára: 2000 Ft

* József Attila (idézet a kötetből)
** Írók Gazdasági Egyesülete
*** A kötetben megtalálható Térey János-versből néhány idézet (A gyönyörű gyár), amely azért tetszett meg, mert József Attila stílusa köszön vissza.
**** Géher István nyomán


Oldaltérkép