Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainFriss Tavaszi böngésző a Naphegy Kiadótól
Kiből lesz az olvasó? 12.

Szerző: leho
2007. február 28. 17.56

 A még igen kis korú, de annál nagyobb ambíciókkal a könyves porondra lépő Naphegy Kiadó legfőbb célkitűzése, hogy a legjobb európai mintákat/kiadványokat itthon is meghonosítása/megjelentesse. Távolabbi célkitűzéseik közt szerepel az elképzeléseiknek megfelelő hazai szerzők, illusztrátorok felkutatása, illetve műveik kiadása. A 2 éves kortól ajánlott fejlesztő könyvsorozatuk nagy sikerű téli és váras kötete után itt az újabb, a Tavaszi böngésző, mely márciusban kerül a boltokba.


A Naphegy Kiadó 2005-ben indult, s tavaly kilenc kötettel jelentkezett. Alapelvük, hogy az  igényesség és a piaci siker nem zárja ki egymást. Európában már befutott kiadványokkal, többször díjazott szerzők műveivel léptek a piacra. Művészi jellegű könyvek megjelentetése mellett nagy hangsúlyt fektetnek a nem vizuális oktatásra-fejlesztésre is. Köteteik a képi élményen kívül szellemi kalandot is kínálnak, hol a megfigyelőképességet, hol a találékonyságot, hol a fantáziát teszik próbára. Böngészősorozatuk, melynek eredetije egy 2004-es német kiadás, is ebbe a sorba illeszkedik. Rotraut Susanne Berner szerző-illusztrátor évszakonként egy-egy könyvet állított össze, amelyből eddig a Téli böngésző jelent meg magyarul, és a sorozat már Guido Wandrey Ki vár a várban? kötetével is kiegészült.
Szigethy Katalin, a kiadó vezetője s a sorozat fordítója a
gyerekirodalmi fesztiválon elmondta, mintegy 3000 óvodával vették föl a kapcsolatot, s várják a visszajelzéseket a Téli böngészőről.

Ki vár a várban?
 Ennek a könyvnek a legnagyobb erénye, hogy böngészése egy bizalmas együttlét, közös szellemi kaland a szülő és gyermeke között. Összebújva felfedezni a világot, egymásra figyelve tanulni! Ez a mesélés fárasztóbb, mint egy megírt szöveg felolvasása. A felnőttől kreativitást és fejlett nyelvi kifejezőkészséget kíván. Minél többször kerül elő a könyv, annál nagyobb szókincset kell aktivizálnia. Ki kell alakítani együtt egy történetet, amit csak ők ketten tudhatnak. A fáradozásukért cserébe a szülő-gyermek kapcsolat jobban elmélyülhet, kiteljesedhet. (Feketéné Mikonya Hajnalka logopédus és Horváthné Csapucha Klára fejlesztő pedagógus)
Megkértek egy logopédust és egy fejlesztő pedagógust is, hogy véleményezzék a köteteket, s állítsanak össze hozzá feladatokat.

Tablón a tavasz

Bár a böngésző elsődleges jelentése talán ma már egyértelműen a világhálóhoz kötődik, böngészésre másutt, például e könyvben is jobbnál jobb alkalom nyílik. Tizenhat nagyméretű tabló kínál tavaszi kalandozást. A szerző a lehető legtöbb élőlényt, élethelyzetet, használati tárgyat, történetkezdetet rajzolta meg. A kicsit a Tesz-vesz városra emlékeztető tablók mellett számtalan mesére, történetre nyílik lehetőség.
Egy tablót, a másodikat választottam ki, s megpróbálom vázlatosan leírni, mi látható rajta. Egy fa, tövénél nyulak, lepke száll a virágok fölött, a fa törzsén csiga és egy hernyó araszol. Feljebb madáretető madárral, még feljebb rügyező ágak, sokféle szárnyas lakóval, fakopánccsal, mókuspárral stb. Az úton éppen egy kukásautó halad. Az út mellett az egyik oldalon járdán sétáló, rollerező gyerekek, a másikon téglából készült kerítés – rajta egy szöcske – övezi a lakóparkot vagy társasházat. Az udvaron locsolócső, nyíló virágok, bokrok, kerti szerszámok, gilisztára, férgekre vadászó madarak. A ház külső fala nem látszik, hogy bepillanthassunk a lakók mindennapi életébe… És még csak az egyik tabló kisebb részét vázoltam föl.
Nagyon sok kérdésfeltevés és még több válaszlehetőség rejlik a tablók nézegetése közben. A szülőnek, testvérnek, óvónőnek, nagyinak fel kell készülnie a meseolvasásnál nehezebb, folyamatos figyelmet igénylő beszélgetésre, amiből persze akár mese is szövődhet. És közben játszva lehet fejleszteni a kicsik készségeit: Feketéné Mikonya Hajnalka és Horváthné Csapucha Klára a Ki vár a várban? kapcsán megmutatatták, mi mindent lehet kérdezni, milyen feladatokat lehet adni a gyerekeknek a kötet alapján. Ez a többi böngészőre is igaz: színkeresés, hasonlóságok-különbségek, méret megállapítása, számolás, szókincsgyarapítás, új szavak tanulása, rokon és ellentétes  A hátsó borítón a szereplők közül néhányértelműek használata, térbeli tájékozódás, foglalkozások, tevékenységek neve, jellemzői, ok-okozati összefüggések megfogalmazása, szituáció felismerése, önálló mesefűzés – minderre lehetőséget nyújt a könyv. Reklámfeliratok, táblák, hirdetések, cégérek, házszámok segítik-nehezítik a mindennapi eligazodást, és erre már kisgyerekként is fel kell készülni. Erre is sok példa akad, például az egyik reklámszöveg elemzése a fogalommagyarázattal együtt akár egy estét is elvehet: „Faszénakció kerti grillezéshez”.
Böngészők, internet kikapcs, könyves kalandra fel!

Ismertető
A képeskönyv végtelen számú mese lehetőségét rejti magában, bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat. A képek mindegyikén egy-egy új helyszín tárul a szemünk elé a társasháztól, a falusi környezeten át, a kisváros főteréig, és még sorolhatnánk. A szereplők életében mindig történik valami. Sok közöttük a visszatérő karakter, akiknek a kalandjait egy könyvön belül is, de akár a négyrészes sorozat egészén át is nyomon követhetjük. A jelenetek mindig az évszaknak megfelelőek, így a sorozatnak ebben a tavaszi részében a szereplők kirándulni mennek, kiülnek a teraszokra, és kertészeti vásár zajlik a főtéren. Nincs is annál kellemesebb, mint amikor egy gyermek órákon át hasal egy képeskönyv fölött, és lankadatlan kíváncsisággal böngészi a képeket, melyeken rengeteg ismerős dolgot, és még több újdonságot fedezhet fel minden egyes alkalommal. Az alkotóművész sok kedves, humoros történetet rejt el gondosan megrajzolt, részletgazdag képein. Rotraut Susanne Berner korunk egyik legnépszerűbb és legelismertebb gyermekkönyv-illusztrátora. A sorozat további kötetei az évszakoknak megfelelő sorrendben követik majd egymást. A könyvekhez kapcsolódó memóriajáték és kirakós is várható. 2 éves kortól ajánljuk.

Rotraut Susanne Berner: Tavaszi böngésző
Naphegy Kiadó, Budapest, 2007


A sorozatban már megjelent:
Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző
Guido Wandrey: Ki vár a várban?

Link:
Minőségi gyerekkönyvek, avagy felnőtt-e a magyar gyerekkönyvkiadás?
www.naphegykonyvek.hu

A sorozat korábbi írásai:
Kiből lesz az olvasó? – Tanulmánykötet az olvasóvá nevelésről  
Kakadudalok, kakadudalol Szilágyi Ákos strófáira
Szerintem mindenki maradjon otthon… és olvassa el!
Röpirat a lektűr védelmében
Szaftos történetek Findusztánból: Mit főz ki Pettson és Findusz?
„A magyartanítás jelentős megújulás, módszertani és tartalmi átformálódás előtt áll” – interjú Fenyő D. Györggyel
Az indián sajt legújabb esete – a Geronimo Stilton-sorozat
Slade: Törzsek – küzdelem a serdülőkorral
Hollókapu, az Ötök erejével
Hogyan éljük túl… például kamaszodó leánygyermekünket?
Wilson: Folytassa, Lottie...!
Történetek Naszreddin Hodzsáról


Oldaltérkép