Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Életrajz | Esszék, tanulmányok | Interjú, riportok | Kiállítások, ajánlók, hírek | Kritika ]


Impozáns kiállítás és kiadvány: A 121 legszebb magyar festmény

Szerző: PP
2009. október 27. 6.56

 „Örömtárlat” nyílt a Virág Judit Galériában A 121 legszebb magyar festmény címmel, Virág Judit és Törő István válogatásában és rendezésében, mellyel régóta dédelgetett álmuk valósult meg. Olyan kiállítást szerettek volna, amit aukció nélkül, a saját és a nézők örömére rendeznek. A képek 10 közgyűjteményből és 30 jelentős magángyűjtőtől érkeztek. A magyar festészet legjavát felvonultató, hangsúlyozottan „abszolút szubjektív” kiállítás október 27. és november 29. között tekinthető meg naponta 10-től 18 óráig, s az előadások és a tárlatvezetés is ingyenes.

A Virág Judit Galéria és Aukciósház egyik tulajdonosa, Virág Judit azzal kezdte a tájékoztatót, hogy régóta dédelgetett álmuk vált valóra, amit három év alatt készítettek elő. A kiállítás „abszolút szubjektív örömtárlat”. Elmondta, hogy sok olyan album született már, amelyben csokorba fogták a legszebb magyar képeket – többek között ők is kiadtak ilyet, például Best of Mű-terem [a szerk.] –, azonban olyan még nem született, amikor kiállítás és album egyszerre jelent volna meg. Néhány, pontosan kilenc kivétellel – például Csontváry Magányos cédrusának kiállításától a mérete miatt el kellett tekinteni, Szinyei Majálisát sem kaphatták meg, mert egy fontos tárlat reprezentatív darabja – mindegyik festmény látható a galériában, a hiányzó művek helyett magángyűjtők alkotásaiból kértek kölcsön, hogy a szám „kerek”, 121 legyen.

Virág Judit Törő István 

„Mindig irigyeltük a muzsikusokat. Művészettörténészként, galériatulajdonosként ritkán és csak körülményesen engedhetjük meg magunknak azt a luxust, amit a muzsikusok örömzenének hívnak: hogy kedvünkre, legkedvesebb képeinkből a magunk és persze mások örömére reprezentatív kiállítást válogassunk össze a legszebb magyar festményekből, bonyolult, körülményes, s szinte lehetetlen.” A lehetetlen azonban valóra vált. Egy helyen, együtt láthatóak azok az alkotások, amelyek Virág Judit és Törő István szerint – s itt a személyes megközelítés fontos – a XIX. (1830-tól) és XX. századi magyar festészet legjavát alkotják. Nemcsaka „kánon” darabjai láthatók, hanem olyan műveket is „leporoltak”, amelyek évtizedek óta raktárakban vártak erre a pillanatra (például egy Patkó-önarckép, Kádár Béla-mű).

Kádár Béla: Beszélgetők szabadlábon (1928 körül) 

A kiállítás öt héten át látható, november 29-ig. A tervek szerint a látogatók hetente háromszor, igény szerint többször, ingyenes tárlatvezetéseken vehettek volna részt, de már a megnyitó napján látszik, hogy sokan élni fognak vele, s naponta lesz tárlatvezetés. Külön hangsúlyt fektet a galéria az iskolákra, a fiatalokra is, s szervezetten is várják őket kihelyezett rajz- és művészettörténet-órára, magyarázatokkal, a kicsiknek kifestővel, tárlatvezetésekkel. Többgenerációs családi programokra pedig vasárnaponként délelőtt és délután is sor kerül. Ez egy nonprofit tárlat – fejezte be Virág Judit.
Törő Istvántól megtudtuk, hogy a kiállított képek mintegy felét kapták múzeumoktól, a másik felét magángyűjtőktől, aki névtelenségben akar maradni, annak természetesen megőrzik az inkognitóját. Érdekesnek és izgalmasnak nevezte, hogy nem szakmabeliek, ráadásul nagyon különböző területekről érkezettek reflektálnak a kötetben a művekre, például saját kedvenc képükről (Nagy István Egymás mellett), ami a galéria tulajdonában van, ők is „döbbenetesen ellenkező megközelítésből” írtak. A festészet nonverbális műveinek számtalan értelmezése lehet, együttgondolkodásra hívnak mindenkit, erről szól ez a kiállítás. „Beszélgessünk egymással a magyar kultúráról, a magyar kulturális értékről, egyáltalán, beszélgessünk egymással, mert erre nagyon nagy szükség van!”

 Patkó Károly: Önarckép (1922)

A kötetbe 121 magyar közéleti szereplő írt személyes reflexiót, szubjektív kísérő szöveget, ajánlót a képekhez; ismert közéleti ember, művész, gondolkodó, író, költő, festő, zenész, zeneszerző, karmester, újságíró, színész, rendező, orvos, kutató, tudós, gyűjtő, művészettörténész, producer, restaurátor, galériatulajdonos, könyvkiadó, táncművész. Írásaikban megosztják a kiállítás látogatóival, a katalógust forgatókkal, ők mit tartanak érdekesnek, szépnek egy-egy festményben. A képek adta élményt gondolataikkal, esetenként személyes élményeikkel gazdagították, egy új minőséget létrehozva a kiállításon és a kiállítás reprezentatív katalógusában. Hiszen nemcsak a képek kiválasztása személyes, hanem az is, ki milyen gondolatokat fűz egy-egy képhez. (A kötetről hamarosan részletesebben is írunk.)

 Márffy Ödön: Fekvő akt (1911–1913)

A 121 legszebb magyar festmény – kiállítás

Virág Judit Galéria és Aukciósház
1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Telefon/fax: (36-1) 312-2071, 269-4681

Megtekinthető:
2009. október 27. – november 29.


Oldaltérkép