Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Életrajz | Esszék, tanulmányok | Interjú, riportok | Kiállítások, ajánlók, hírek | Kritika ]


Virág Judit Galéria: új árverezési rendszer, a 121 legszebb Mednyánszky- és az egyetlen Kincsem-festmény

Szerző, fotó: leho
2011. szeptember 15.

 Az 1997-es, legelső nagy galériabeli leütés óta (egy 21 milliós Rippl-Rónai-mű) küzd a hol erősebb, hol halkabb árverezési pletykákkal, legendákkal a Virág Judit Galéria – és általában az egész szakma. Ennek szeretnének véget vetni az új becsértékes árverezési rendszerrel, amelyről tegnap tájékoztatta a sajtót a galéria. Szó volt még az őszi aukció egyik, várhatóan slágerdarabjáról, egy Kincsem-festményről és egy újabb nagyszabású kiállításról/albumról.

Az egyik kollégával arról beszélgettünk a tájékoztató után, hogy a rendszerváltás előbb-utóbb mindenhová elér, például a magyar foci mellett a műkereskedelembe is. 2011-ben – a Nagyházi Galéria korábbi sikertelen próbálkozása után – a Virág Judit Galéria látta elérkezettnek az időt, hogy transzparenssé tegye aukcióit, ezzel is gátat szabva a szakmát körülölelő pletykáknak, legendáknak, miszerint egyes csúcsleütések nem annyiért, nem úgy, illetve nem is keltek el. Ez náluk egy Rippl-Rónaival kezdődött, de biztosan minden aukciósháznak megvan a maga története.

  

Becsértékes árverezési rendszer
A Virág Judit Galéria a 2011. október 16-án megrendezendő aukcióján új árverezési rendszert vezet be, mely az eddigieknél jobban segíti majd a vásárlókat döntésük meghozatalában, és tiszta, átlátható helyzetet teremt az aukciós piacon. A nagy európai és tengerentúli árverezőházak  gyakorlatának átültetése évek óta felmerülő igény a hazai árveréseken. Bár – mint Virág Judit elmondta – a becsáras rendszerről sem volt szakmai háttéregyeztetés, mint ahogy „nem sok mindenről”, mégis úgy vélik, húsz év tapasztalatával a hátuk mögött ezt nekik kell bevezetniük. Szerinte most jött el az ideje a megújulásnak, megtisztulásnak. Ahhoz, hogy egy szakember vagy aukciósház biztonsággal tudja egy mű értékét megbecsülni, kell egy bizonyos idő. Ők most érzik úgy, hogy ezt a tapasztalatot megszerezték.
További ok a rendszer bevezetésére, hogy az elmúlt években a világgazdasági válság hatására is különösen nagy anomáliák mutatkoztak a magyar akciós piacon. Az árak jól érezhetően a 2006–2007-es arany korszakhoz képest alaposan visszaestek. A harmadik ok pedig, hogy bevezetik a becsértéket, hogy a műtulajdonosok nem szeretik a bizonytalanságot, azt, hogy mennyire kiszámíthatatlan egy-egy mű leütési ára. Tehát szeretnének egy olyan árat, limitárat, amely alatt nem szeretnék eladni a festményeiket. Nem lesz minden képnél limitár, de ahol indokolt, ott megszabják. Egyelőre az első aukciójukon tág becsértékeket fognak megadni, ősszel még a kezdő ár is fel lesz tüntetve, de később elhagyják. A limitár titkos: mindig a kezdő és az alsó becsérték között fog elhelyezkedni, limitárat nem fognak az alsó becsérték fölé tenni. Természetesen nem minden eladó ragaszkodik majd hozzá, lesz, aki mindenképp el akarja adni a festményét. Úgy látja, az első aukción a művek 10-15 százaléka esetében tudnak majd meghatározni az eladóval közösen limitárat.

  
 

Abban bízik, hogy a katalógusban feltüntetett becsár eligazítást nyújt majd nemcsak az eladóknak és a vevőknek, hanem áttételesen a szakma egészének is. A galéria másik tulajdonosa, Törő István is azt várja, hogy a szakmára – ha akarja, ha nem – hatni fog a kezdeményezés. Kérdésre válaszolva tréfásan kijelentette, határozott szándékuk tovább vinni a becsértékes rendszert, de ha az csődbe vinné a galériát, természetesen visszaállnak a régi szisztémára.

A 121 legszebb Mednyánszky-festmény
 A 121 legszebb magyar festmény című kiállítás
2009-ben „abszolút szubjektív örömtárlat” volt – most ezt szeretnék folytatni. Az őszi szezon szenzációjának ígérkezik a 121 legszebb Mednyánszky-festmény című exkluzív kiállítás. A bemutatandó anyag ismételten szubjektív válogatás eredménye, mely a galéria két tulajdonosa, Virág Judit és Törő István ízlését tükrözi. Törő István kitért arra is, hogy könnyebb dolguk van, mint a múzeumoknak, amelyeknek egy retrospektív tárlat során a zsengéket és a késői, már „rosszul látó” korszakok műveit is be kell mutatniuk. Ők szabadon, a szerintük legjobb művekre összpontosíthatnak.
A kiállításra elsősorban a Magyar Nemzeti Galériából, a Szlovák Nemzeti Galériából, a szolnoki Damjanich János és a debreceni Déry Múzeumból, valamint számos magyarországi közintézményből és jelentős magángyűjteményekből érkeznek az alkotások. A kiállítás ideje alatt hetente háromszor a galéria munkatársai vezetést fognak tartani.
Ahogyan 2009-ben
, most is a tárlat anyagából egy összefoglaló, reprezentatív album lát napvilágot, melyben a 121 Mednyánszky-képet korabeli sajtókritikák, valamint a művész személyes naplójegyzetei, illetve levelei kísérik. A kötetben eddig még nem publikált naplóbejegyzéseket és Mednyánszkyt ábrázoló archív fotókat közölnek.

Szenzációs sporttörténeti érdekesség: Kincsem
Az őszi aukción egy különleges, a magyar sporttörténet szempontjából kivételesen fontos festmény kerül kalapács alá, melyet először a sajtónak mutattak be. A világviszonylatban – és nem csupán „magyar világviszonylatban” – egyedülállóan, többévi versengés után is veretlen ló, Kincsem máig egyetlen fellelhető festményéért lehet majd licitálni az őszi aukción. Egy magángyűjtő tulajdona Harry Hall lóportréja, ami önmagában nem lenne különleges a számos lóportré között, de ennek a műnek „személyisége van”. Törő István szerint ebben az esetben nem egy festményt, hanem egy mítoszt fognak elárverezni. Kikiáltási ára 4 millió lesz, becsértékét pedig 7–10 millió forintban állapították meg.

 

Virág Judit Galéria
1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.
Tel./fax: 36-1-312-2071, 269-4681
E-mail:
info@viragjuditgaleria.hu
Honlap


Oldaltérkép