Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Életrajzok | Előadások, kiállítások, hírek | Interjúk, riportok | Kritika ]


A Budapest Bábszínház 63. évadja – Lúdas Matyi, Fehérlófia, A kis Mukk, Pettson

Szerző: PP, fotó: leho
2012. szeptember 21.

 Közép-Európa legnagyobb bábszínháza színes és gazdag repertoárral várja a kisebbeket és a nagyobbakat a 2012/2013-as idényben. A Báb megfiatalodik: több fiatal színész mellett végzős rendezőhallgatók is bemutatkozhatnak. Változatos lesz a program az Andrássy úton, a klasszikus, de újraírt Lúdas Matyitól a kortárs svéd Pettson és Finduszon keresztül szintén egy kortárs, de botrányregény, Teller Semmijének feldolgozásáig széles a bemutatók kínálata.

Hagyomány és megújulás

Már a szeptember 20-ai sajtótájékoztató előtt kiderült, több változás is történt/történik az új idénytől a Bábban: állandó munkatárs most már Gimesi Dóra dramaturg-író, Pallai Mara a győri Vaskakas Bábszínháztól érkezett, s a színház arculata és marketingtevékenysége is megújul, a területet Papp Tímea veszi át.
Újdonság, hogy a Sárkányos Gyermekkönyvtárban minden hónap harmadik péntekjén 17–18 óra között a színház művészeivel találkozhatnak az érdeklődő gyerekek és felnőttek, megismerhetik az előadások kulisszatitkait, valamint kézműves-foglalkozáson vehetnek részt. Az első alkalomra szeptember 21-én kerül sor.
A bábszínházban kiemelten kezelik az akadálymentesítést, ezért felvették a kapcsolatot a 90 dB Project képviselőivel. Segítségükkel a gyerek- és az ifjúsági közönséget célzó jeltolmácsolt előadásokat terveznek siketeknek, illetve narrátor segítségével vakoknak is játszanak majd darabokat (90 fok Project).

 

  

Az új évadban hat bemutatót – négy gyerekeknek készülő produkciót és két ifjúságit – láthat a közönség megfiatalított rendezői gárda színrevitelében. A régi és az új aránya rokonszenves és izgalmas. Meczner János igazgató erőteljes fiatalítást jelentett be, ami a színészekre, rendezőkre, szerzőkre és a darab-összeállításra is érvényes. Hat végzős egyetemista mutatkozik be: Bereczki Csilla, Fige Attila (rendezők); Hoffer Károly (rendezőként is), Mórocz Adrienn, Spiegl Anna és Szolár Tibor (színészek).

    

A BB minden új előadása ősbemutató. A kortárs és klasszikus történetekből egyaránt friss színdarabok, új magyar drámák születnek kortárs szerzők közreműködésével: Tasnádi István a Lúdas Matyit, Szálinger Balázs a Fehérlófiát, Markó Róbert A kis Mukkot írja bábszínpadra. Többgenerációs darab lesz a svéd Sven Nordqvist világhírű gyerekregény-sorozatából készült Pettson és Findusz. De kifejezetten kamaszoknak, illetve felnőtteknek szóló előadásokkal is előrukkol a Báb: Daniel Danis Kivijét és a Janne Teller világhírű regényéből készült Semmit tűzik műsorra – Magyarországon elsőként. Utóbbiról elég annyit mondani, hogy indexre tett könyvből kötelező olvasmánnyá vált Dániában.

  
 

Fazekas Mihály klasszikusa, a Lúdas Matyi Tasnádi István új, kifejezetten a színház számára készült átiratában kerül színre. Matyi és az izgága lúd viszontagságai a hagyományos asztali bábjátékot rajzfilmes ötletekkel ötvöző, kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató formában, Fige Attila végzős bábrendező szakos hallgató irányításával elevenednek meg a Játszó-téren egyszerre korhű és groteszk formában. Az ötéves kortól ajánlott előadást szeptember 30-án láthatja először a közönség (hamarosan bővebben írunk róla).
 Pettson és Findusz világszerte népszerűek mind az óvodás-kisiskolás gyerekek, mind szüleik körében. A címszereplő egy magának való falusi ezermester, Pettson és minden lében kanál macskája, Findusz. Az adaptációt Fekete Ádám készítette, a rendező végzős bábrendező szakos, Bereczki Csilla. A Játszó-térre már hároméveseket is várnak október 10-étől.
 Decemberben a világon első alkalommal látható bábszínpadon a Janne Teller Semmi című, számos díjjal kitüntetett könyvéből készült előadás. A történet szerint egy nyolcadikos fiú egyszer csak feláll az iskolában, és kijelenti, hogy semminek semmi értelme, ezért felmászik egy szilvafára, és kivonul a társadalomból. Nem vonatkoznak rá a szabályok, nincsenek céljai, nem érdekli a jövő. Osztálytársait ez megdöbbenti és megrettenti, ezért elhatározzák, bebizonyítják neki: az életnek van értelme. Az aktuális kérdéseket felvető történethez Kiss Tibor (Quimby) ír zenét, amelyet a BB színészzenekara játszik élőben. Rendezője Hoffer Károly végzős bábszínész szakos hallgató. A darab és a hozzá kapcsolódó drámapedagógiai foglalkozás 13 éves kortól ajánlott.
Daniel Danis a Kivi című darab szerzője, rendezője Gáspár Ildikó. A Játszó-téren februártól látható ifjúsági előadás címszereplője egy 12 éves lány, akit kivet magából a város, mint ahogy mindenkit, aki nyomorba kényszerül. A történet azonban egy tündérek nélküli tündérmese: a kislány megmutatja, hogyan tartozhatunk össze, hogyan segíthetünk egymásnak, és hogyan álmodhatunk valósággá egy szebb jövőt.
Fehérlófia története az egyik legismertebb és legsokrétűbb magyar népmese, melynek főhősét az anyjától, a fehér lótól kapott életerő emeli emberfelettivé. A varázslat, a ráolvasás, az átkok, a kimondott szó ereje határozza meg az előadás Szálinger Balázs költő által újragondolt nyelvi rétegét. A Veres András rendezte, kisiskolásoknak szánt produkciót februártól láthatja a közönség a nagyszínpadon.

 

 
 

Az évad utolsó bemutatója A kis Mukk. Wilhelm Hauff klasszikus meséjének adaptációját klasszikus módon, színes, szélesvásznú előadásban viszi színre Csató Kata rendező, a darab az óvodás-kisiskolás korosztálynak készül.
Meczner János tárgyalásokról igen, de egyelőre évadbeli lekötött külföldi fellépésekről nem tudott beszámolni. Nagyszínpadi produkcióik Európában – a volt Szovjetunió utódállamait kivéve – nem férnek be az átlagos méretű bábszínházakba, csak azok az előadásaik, amiket eleve a Játszó-térre terveztek. Felnőttszínházzal azonban biztosan lesz közös munka, a Csongor és Tünde bemutatójára már javában készülnek a Nemzetiben.

Előző bábos anyagaink:
Rózsa és Ibolya a Budapest Bábszínház bemutatója
Te bolond –
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér


Oldaltérkép