Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Alkotás | Életrajz | Események, ajánlók, hírek | Esszék, tanulmányok | Kritika ]


Fliegauf Bence: Csak a szél
Magyarország hivatalos versenyfilmje a 62. Berlinálén

Szerző: PP
2012. február 9.

 Február 9–19. között 62. alkalommal rendezik meg az év első filmes világtalálkozóját, a filmművészet és a filmszakma legfontosabb nemzetközi eseményét Berlinben. A Berlinale vetítéseire évente közel 300 ezer jegyet adnak el a szervezők, a fesztiválra és a hozzá kapcsolódó szakmai programokra – filmvásár, koprodukciós fórum – több mint száz országból közel 20 ezer szakmabeli érkezik. A berlini fesztivál gerincét alkotó versenyprogramot, melynek fődíja a város jelképéről mintázott Arany Medve, évente több ezer benevezett alkotásból választják ki a szervezők.

Csak a szél, az új Fliegauf-film
A film nemzetközi sajtótájékoztatóját február 1-jén tartották Andrew G. Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, Bereczki Csaba, a Magyar Filmunió/Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi igazgatója, Mécs Mónika és Muhi András vezető producerek (Inforg-M&M Film) jelenlétében. (Fliegauf Benedek Berlinben a film utómunkálatain dolgozott.)
 A filmdrámát, melynek munkacíme Szállnak a varjak volt, a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között véghezvitt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A Csak a szél egy négytagú cigány család egyetlen napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig, a család kiirtásáig. A film története nem kapcsolódik közvetlen módon a valós eseményekhez, nem követi a nyilvánosságra hozott nyomozati anyagot. Az Alföldön forgatott film amatőr szereplőkkel készült, de nem a saját vagy hozzátartozóik életét játsszák el; a mellékszerepekben hivatásos színészek is láthatók. Fliegauf korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója pedig Xavier Box (Womb) volt.
Mécs Mónika producer kezdett beszélni a műről, 2008–2009 táján, a Womb forgatása idején történtek a romagyilkosságok, és a rendezőt mélyen megérintették. Már ekkor írt egy forgatókönyvet (nem e filmét), s ekkor kezdtek közösen gondolkodni arról, hogy emléket állítsanak az áldozatoknak, illetve a mindenkori kirekesztetteknek. 2010-ben már majdnem elindították, de akkor állt le az MMKA, így a film is. Majd 2011-ben újra kezdték „összegründolni”. A szponzori támogatás nem volt elegendő a mű elindításához, így koproducereket kellett keresniük. A német Post Republic és a francia Paprika Films állt mögé, azaz nemzetközi koprodukcióban valósították meg, aminek számos előnye van. Kérdésre válaszolva kijelentette, mintegy 150 millióba került a film, ami Magyarországon alacsony költségvetésűnek számít.
Muhi András társproducer elmondta, hogy a szakma egyik csúcsa Berlinben lenni, „Isten tenyerén ülünk”. Valamennyi Fliegauf-alkotásban közreműködött, az utolsó hármat már Mónikával együtt segítették. Ő külön örül annak, hogy a rendező a „valóság nagybácsi” irányába fordul, és ezt a szálat szeretnék továbbvinni. Az Inforg-M&M elkötelezett a romatematika mellett, olyan rendezők készítettek náluk dokumentumfilmet, mint Bódis Kriszta vagy Varga Ágota. A film kézikamerával készült, „szinte dogmakörülmények között”. Szerinte a „magyar filmek régi adóssága, hogy hitelesen legyünk benne a kis valóságban, ennek mindig nekifeszül a magyar film, de ez nekünk nem szokott sikerülni. (…) A magyar filmnyelv megújításához is ez egy fontos lépcsőfok.” A nemzetközi forgalmazást a Match Factory végzi majd, a Wombnál is együtt dolgoztak. A 150 millióból a magyar fél „állta” forgatást (ez mintegy 70 millió volt), a többi a külföldi partnerek hozzájárulása.

   
 

Bereczki Csaba múlt júniusban védte meg a filmet az Eurimage (az Európa Tanács filmalapja) helsinki ülésén, egy nem túl kemény vita után az a nagyon ritka eset történt – mivel ez egy összeurópai probléma –, hogy egyhangú szavazással döntött mind a döntőbizottság, mind plenáris ülésén az igazgatóság. Ezzel mind a tematikát, mind a magyar filmet támogatták.
Andrew G. Vajna elmondta, a Magyar Nemzeti Filmalap büszke arra, hogy egy magyar film bekerült a Berlináléra, gratulált az alkotóknak és sok sikert kívánt. A téma világprobléma, és örül annak, hogy ezt Berlinben épp egy magyar film fogja képviselni. Kérdésre válaszolva megerősítette, az alapot minden tematikus szociális probléma érdekli, „ha azok jól vannak kidolgozva, ha útmutatók, támogatni fogjuk őket”.
A KIM 5 millió forinttal támogatta a filmet. Az tárca feladatkörébe nem tartozik ugyan a filmtámogatások ügye, ám Balog Zoltán államtitkár fontosnak tartotta az alkotás támogatását.
A film berlini világpremierjére az alkotók jelenlétében kerül sor február 16-án a Berlinale Palast díszvetítésén.

 

   

Háttér
Az Arany és Ezüst Medve díj sorsáról nemzetközi zsűri dönt, idén Mike Leigh brit filmrendező elnökletével. A zsűri további tagjai: Anton Corbijn holland fotográfus, filmrendező, Asghar Farhadi iráni filmrendező, Charlotte Gainsbourg francia színésznő, Jake Gyllenhaal amerikai színész, François Ozon francia filmrendező, Boualem Sansal algériai író, Barbara Sukowa német színésznő.

A Berlinale és a magyar filmesek
 A II. világháború utáni Berlint a nyugati szövetségesek kezdeményezésére újra kulturális metropolisszá „a film városává” kívánták változtatni. Az első Berlinálét 1951. június 6-án Alfred Hitchcock Rebecca című filmje nyitotta meg. 1974-ben a szocialista országok által bojkottált nemzetközi fesztiválra először hívtak meg szovjet filmet a szervezők. A rá következő évben a Berlinale részvevői közt üdvözölte az NDK-t és Magyarországot is. Az első magyar versenyfilm, Mészáros Márta Örökbefogadás című játékfilmje elnyerte az Arany Medvét, az OCIC díját, az Otto Dibelius-díjat és a CIDALC-zsűri díját is.
Az elmúlt hat évtizedben a Berlinale egyre sokasodó programjaiba (játékfilm-, rövidfilmverseny, Panoráma, Generations, Forum stb.) 114 magyar mozgókép kapott meghívást. A rangos versenyben eddig összesen 23 magyar játékfilm indult, melyek közül 14-et díjaztak a hivatalos és nem hivatalos zsűrik Berlinben. Az elmúlt tíz évben mindössze három magyar játékfilm kapott meghívást a tekintélyes versenyprogramba, legutóbb 2011-ben Tarr Béla A torinói ló
című alkotása, mely elnyerte a zsűri nagydíját (Ezüst Medve) és a nemzetközi filmkritikusi szövetség (FIPRESCI) díját is.

Fliegauf Benedek, a Berlinale felfedezettje
Az ezredfordulón feltűnt új magyar filmrendező-generáció jeles képviselője, Fliegauf Bence Rengeteg című első filmjével robbant be a filmes életbe, mellyel 2003-ban elnyerte a Simó Sándor emlékére alapított első filmes rendezői díját a filmszemlén. A nemzetközi premierre a Berlinale Forumán került sor, ahol Fliegauf megkapta a Wolfgang Staudte-díjat, majd a következő évben, második játékfilmjéért, a Dealerért a Berliner Zeitung rangos díját.
Fliegauf a kiemelkedő nemzetközi sikereket követően (Milky Way – Tejút, 2007, locarnói filmfesztivál „Filmmakers of the Present”, Arany Leopárd díj) 2010-ben már európai koprodukcióban készíthette el Womb című filmjét Eva Green és Matt Smith sztárszínészek főszereplésével.
Fliegauf Bence a Csak a szél című filmmel idén kapott először meghívást a tekintélyes berlini versenyprogramba, melynek fődíja az Arany Medve.

Csak a szél / Just the Wind
2012, játékfilm, 35mm, színes, 91 perces
Koprodukciós országok: Magyarország, Németország, Franciaország
Rendező, forgatókönyv: Fliegauf Bence
Operatőr: Lovasi Zoltán
Vágó: Xavier Box

Szereplők: Toldi Katalin, Lendvai Gyöngyi, Sárkány Lajos, Toldi György, Egyed Attila, Végh Zsolt, Vasvári Emese, Törőcsik Franciska, Kaszás Gergő

Producer: Mécs Mónika, Muhi András, Rebekka Garrido, Pierre-Emmanuel Fleurantin
Gyártó: Inforg-M&M Film, Post Republic, Paprika Films
Világforgalmazó: The Match Factory

Bővebb információ Fliegauf Bencéről és filmjeiről
A filmet támogatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Szerencsejáték Zrt., az MVM, a Paksi Atomerőmű és az Eurimages


Oldaltérkép