Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainAegon Művészeti Társdíj 2009: Jónás Tamás Juhász Gábort választotta

Szerző: leho
2009. szeptember 29. 15.56

Juhász Gábor (fotó: Juhász László)Különleges elismerést hozott létre 2006-ban az Aegon Magyarország: az Aegon Művészeti Díjat, valamint a hozzá kapcsolódó Aegon Művészeti Társdíjat. Az előbbit neves szakemberekből álló zsűri ítéli oda egy előző évben született műért egy írónak/költőnek, a díjazott pedig egy másik művészeti ágból jelöli ki a társdíjast. A művészeti díjat idén áprilisban Jónás Tamás vehette át, s szeptember 29-én kiderült, hogy a társdíjra Juhász Gábor dzsesszgitárost választotta.

„Nem a belső megtérülési ráta…”

Eszéki Erzsébet, az Aegon-díjak és a hozzájuk kapcsolódó Képzett tásítások – Aegon-estek a Bárkában, majd …a Nemzetiben kidolgozója és szakmai vezetője nyitotta meg a nagy érdeklődéssel várt tájékoztatót az Aegon székházában. Az Aegon-díjak három teljes évadán túljutva szerényen állapította meg, hogy ma már sokan a legrangosabb művészeti elismerésnek tartják az Aegon Művészeti Díjat, hiszen nem állami kitüntetés, szakmai zsűri ítéli oda konszenzusra jutva egy előző évi jelentős teljesítményért – és nem utolsósorban jelentős pénzösszeg jár hozzá. Mint megjegyezte, egy díjat a közönség és a szakma csak akkor ismer el, ha a díjazottak személye és művészeti teljesítménye erre érdemes – nem nagy merészség kijelenteni, tehetjük hozzá mi, ez az Aegon-díjak esetében így történt.

 Zatykó Péter, Jónás Tamás és Eszéki Erzsébet (fotó: Dobó László)

Zatykó Péter vezérigazgató az Aegon-díjak nyitottságára hívta fel a figyelmet, hiszen eddig festő, operarendező, most pedig egy dzsesszgitáros kapta a társdíjat. Örömmel nyugtázta, hogy kérdésére Jónás Tamás nem tudta pontosan megmondani, miért is választotta Juhász Gábort, azaz örül neki, hogy bizonyos döntések még ma is úgy születnek, hogy nem a belső megtérülési rátájukat számoljuk ki.
Jónás Tamás a díj elnyerése után egy kisebb alkotói válságra számított, ami be is következett, de a nyarat egyébként is „hasznos lustálkodásra” szánta. A díjjal járó reflektorfény egy kicsit elhallgattatta, s úgy érzi, mintha egy tükröt tartottak volna elé, amiben látja magát, ahogyan setévé válik minden mozdulata. A 2008-ban megjelent Önkéntes vak című verseskötetéért érdemelte ki idén áprilisban az Aegon Művészeti Díjat, és mindezzel az a nemes és nehéz feladat hárult rá, hogy egy másik művészeti ágból válassza ki mindenféle mankó, kuratórium, zsűri nélkül a társdíjast. (Láttuk már korábban teljesen elérzékenyülni például Kovalik Balázst, amikor Térey János őt választotta a társdíjra.) A díjazással járó felelősségre többször gondolt április óta, de a személyen nem kellett sokat „agyalnia”, s utána már csak az foglalkoztatta, hogy a szeptember 29-i napnak meglegyen az ünnepélyessége, celebritása. Április óta nem találkozott Juhász Gáborral, mint mondta, a legjobb barátja, de olyan a barátságuk, amely nincs elhasználva, nem találkoznak gyakran. „Ez egy elvállalhatóan szubjektív társdíj, én is így gondolom, s Juhász Gábor annak ellenére kapja meg e díjat, hogy a barátom.”

 A két díjazott Major Janka plasztikáival (fotó: Dobó László)

Juhász Gábor pedig azért tartja fontosnak e díjat, mert „korunk egyik vagy talán minden idők egyik legnagyobb magyar költője ajánlott engem. Ez a személyesség sokkal fontosabb, mint bármilyen díj, amit kaphatnék. Kaptam már díjakat arctalan bizottságoktól, persze örültem nekik, meg remélem, kapok is még, de ennyire nem voltak fontosak.” Nagyon sok formációban, együttesben megfordult már mint tag vagy közreműködő, de néhány éve a saját útját járja a Juhász Gábor Trióval. Juhász Gábor úgy látja, nála sokkal lassabban érnek be a folyamatok, irigyli is Tamást, hogy neki mennyire őszintén megy ez: „Nekem nagyon sok kompromisszumot kellett kötnöm, nagyon sok zenekarban játszottam. Ennek egy részét kurválkodásnak élem meg, utólag visszatekintve, de a nagy részét nem, a nagy része fontos volt. Újabban pedig olyan feladatok találnak meg, amelyekben nagyobb a felelősségem, én vagyok a zeneszerző, a hangszerelő, vagy a társalkotó, mint abban, amit a Tamással is csináltunk. Egyszerűen untat már a más munka.”

Juhász Gábor (fotó: Juhász László) 

A 2009-es Aegon Művészeti Társdíj kitüntetettje: Juhász Gábor zeneszerző, dzsesszgitáros

Jónás Tamás rövid indoklása:
Juhász Gábor már régen nem zenész. Zenészként elsajátította, sőt, kisajátította magának mindazt, amit lehetett, és csendesen továbblépett: elkezdett beszélni. Műveltsége, szakmai tudása, zeneszerszáma kezd mellékessé válni, a dalokból, a hangulatokból, a lemezekből egy olyan művész szól hozzánk, aki ugyan zenéül beszél, de azt mondja és úgy, amit a beszélgetőtársa hallani akar és hallani tud. A mindennapjaiban amúgy szelíd, halk embert én konoknak és hangosnak képzelem: elénk tárja megcáfolhatatlan igazságainkat, a szomorúságainkat, s hogy el tudjuk azokat fogadni, a magáéinak hirdeti őket. Kell egy kevés idő és valamennyi indok, hogy annak lássa más is, aminek én: duhaj, hedonista észtnek. Juhász Gábor alakítja – és végső soron megalakítja maga körül a világot. Szerénytelenül teremt, és nagyon okosan újrateremt.

 Az áprilisi díjátadón Zatykó Péter és Jónás Tamás (fotó: Dobó László)

Juhász Gábor életrajza
1968-ban született Budapesten, Pécsett járt általános iskolába és gimnáziumba, ott nőtt fel a bátyjával együtt, aki a szüleihez hasonlóan mérnök lett. Édesanyja észt, ez a tény, hogy Juhász Gábor félig észt, illetve az, hogy vidéki volt, a saját bevallása szerint egyre fontosabb a számára.
1988 óta él Budapesten, akkortól tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz tanszakán. Sok mindenkivel zenélt két évtized alatt, de egy ideje a saját útját járja, a saját gondolatait, érzelmeit szeretné zenében visszaadni. Tanít és koncerteket ad, a lemezeket tartja a legmaradandóbb alkotásainak.
Négy-öt éve érezte úgy, hogy megérett az idő a szólópályára. Önálló albumokat készített, saját triót szervezett. Először Marozsán Erikának írt – Jónás Tamással együtt – Szakíts, ha tudsz címmel nagylemezt. Több társával együtt létrehozta a Szájról szájra nevű projektet, amelyben zenei vezetőként és gitárosként is részt vett három énekesnővel: Szalóki Ágival, Herczku Ágnessel és Bognár Szilviával.
2006-ban hozta létre a saját trióját, amelyben rajta kívül Papesch Péter játszik basszusgitáron, Borlai Gergő pedig dobolt, s amellyel elkészítette a Fények című albumát.
Legutóbb 1978 címmel készített új, saját lemezt, amely éppen a napokban jelent meg. A CD-n a Juhász Trió mellett – amelyben most már Fodo, azaz Födő Sándor játszik ütőhangszereken – két remek szaxofonos, Bacsó Kristóf és Borbély Mihály, valamint Schreck Ferenc (harsona), továbbá a kitűnő gitáros, László Attila is hallható.
Juhász Gábor (fotó: Juhász László)Juhász Gábor neve körülbelül 30 albumon szerepel közreműködőként vagy alkotóként, ezek közül a következőket érzi ma leginkább a sajátjának:
1994 Tin Tin Quartet: Ütközés (Ananda Sounds, közreműködő)
1995 Tin Tin Quartet: Árnyjátékok (Fonó Records, közreműködő)
1997 Tin Tin Quartet: Eleven (Fonó Records, közreműködő)
1999 Off Course: Street of Secrets (BMC Records, közreműködő)
2002 Off Course-Erik Truffaz: Tales of the lighthouse (BMC Records, közreműködő)
2003 Samsara Quartet: Bindu (X-produkció, közreműködő)
2004 Juhász Gábor – Palle Mikkelborg: 60/40 (BMC Records, saját)
2006 Marozsán Erika: Szakíts, ha tudsz (X-produkció, közreműködő)
2007 Juhász Gábor Trió: Fények (Lights) (Smart Music, saját)
2007 Szájról szájra (From Mouth To Mouth) (FolkEurópa, közreműködő)
2008 Szalóki Ági: A vágy muzsikál (FolkEurópa, hangszerelő, közreműködő)
2009 Juhász Gábor: 1978 (X-produkció, saját)

A teljes diszkográfia további információkkal megtalálható Juhász Gábor honlapján 

Juhász Gábor (fotó: Dobó László)A 2009-es Aegon Művészeti Társdíj díjátadó estje:

Képzett társítások – Aegon-estek a Nemzetiben
Október 20-án, 19 órától a Gobbi Hilda Színpadon Alföldi Róbert vendége:
Jónás Tamás költő, az idei Aegon Művészeti Díj kitüntetettje,
valamint Juhász Gábor zeneszerző, dzsesszgitáros, aki az esten veszi át az Aegon Művészeti Társdíjat

Közreműködik: Szalóki Ági (ének) és a Dés András Trió (Oláh Szabolcs – gitár, Szandai Mátyás – nagybőgő, Dés András – ütőhangszerek)

Az esten hangzik el Jónás Tamás laudációja jelöltjéről, aki ekkor veszi át az Aegon Művészeti Társdíjat a Zatykó Pétertől. A beszélgetésre, a felolvasásokra és vetítésekre ezúttal is kitűnő, az idei két Aegon-díjas művész világát jól ismerő, hozzájuk közel álló zenészek reagálnak a maguk nyelvén, zenével: a Dés András Trió játszik, s hallhatjuk Szalóki Ágit is

Az Aegon-díjakról dióhéjban

Az első Aegon Művészeti Díjat Spiró György vette át 2006-ban a Fogság című regényéért, 2007-ben pedig Rakovszky Zsuzsa költő, író kapta meg a díjat Visszaút az időben című verseskötetéért. Spiró György Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte 2006-ban az Aegon Művészeti Társdíjra, Rakovszky Zsuzsa 2007-ben Vojnich Erzsébet festőművészt. A zsűri 2008-ban Térey János költőt választotta Asztalizene című drámájáért, 2008 őszén pedig Kovalik Balázs rendező vehette át az Aegon Művészeti Társdíjat Térey János jelöltjeként. Az idei Aegon Művészeti Díjjal elismert költő, Jónás Tamás tehát Juhász gábort választotta.


Oldaltérkép