Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainAegon Művészeti Társdíj 2007: Rakovszky Zsuzsa Vojnich Erzsébetet jelölte

Szerző: terminato
2007. szeptember 19. 12.52

 Tavaly díjat alapított az Aegon Magyarország Zrt., amely ezzel is szeretné elismerni és támogatni a kortárs magyar művészeket. Az Aegon Művészeti Díj azért különleges kezdeményezés, mert társdíj is kapcsolódik hozzá: erre a díjjal elismert író jelölhet kortárs magyar művészt, olyat, aki kiemelkedő jelentőségű művet alkotott, s a társdíjjal járó figyelem, publicitás és anyagi elismerés segítheti őt a további pályáján. Tavasszal a zsűri Rakovszky Zsuzsának ítélte a művészeti díjat, ő pedig szeptember 19-én Vojnich Erzsébetet nevezte meg a társdíj nyerteseként.

Zatykó PéterAz első Aegon Művészeti Díjat Spiró György vette át 2006 májusában a szakmai zsűri döntése nyomán Fogság című regényéért; az idén pedig Rakovszky Zsuzsa költő, író kapta meg Visszaút az időben című verseskötetéért. (A díjról döntő zsűri tagjai: Babarczy Eszter kultúrtörténész; Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, kritikus; Lévai Balázs, a Magyar Televízió szerkesztője, rendező-műsorvezetője; Margócsy István irodalomtörténész, kritikus; Radnóti Sándor esztéta, kritikus, egyetemi tanár.) Így az idén Rakovszky Zsuzsa jelölt másik művészeti ágból alkotót az Aegon Művészeti Társdíjra.
Szeptember 19-én a biztosítócég székházában előbb Eszéki Erzsébet programfelelős, a díj ötletadója köszöntötte a megjelenteket. Majd Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. vezérigazgatója beszélt röviden, mondandójának lényege az volt, hogy az épített mellett a szellemi környezetünket is építeni, szépíteni kell; s ehhez az Aegon úgy járul hozzá, hogy a kortárs Rakovszky Zsuzsaművészetek több ágának alkotóit segíti a díjak odaítélésével. (A művészeti díjért adómentesen 3 millió, a társdíjjal 2 millió forint jár.)
A néhány perces bevezető után Rakovszky Zsuzsa megnevezte jelöltjét. Az egyik tárlaton látott egy „iszonyatos erőt” sugárzó alkotást, melynek Reneszánsz volt a címe, s egy kerengőt ábrázolt; úgy érezte, a festő és műve egészen meghitt viszonyban lehet egymással. A költő nem méltatta részletesen jelöltjét, így aki a laudációra kíváncsi, a pénteki Bárka-esten meghallgathatja. Vojnich Erzsébet szintén nem akart műveiről, művészetéről beszélni, azt azonban Radnóti Sándor esztéta, a festő több kiállításának megnyitója elmondta, hogy „embertelen”, de nem absztrakt képeket fest, főként tereket, elhagyott épületeket, ipari létesítményeket; piros, narancssárga, zöld nélkül, redukált színekkel dolgozik, drámai festészet jellemzi alkotásait.

 A két díjazott

Díjátadó

Az est harmadik szereplője, a 14 éves Szabó Ildikó csellistaAz ünnepélyes díjátadás szeptember 21-én lesz a Bárka Színházban, a tavaly szeptemberben indított, Képzett társítások – Aegon-estek a Bárkában című irodalmi-művészeti sorozat 2007/2008-as évadbeli első estjén. Rakovszky jelöltje, a társdíjas művész itt veszi át Zatykó Pétertől, az Aegon Magyarország Zrt. vezérigazgatójától a díjat, valamint azt a szobrot, amelyet Molnár Levente, a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatója készített. Rakovszky Zsuzsa itt olvassa fel a laudációt; előzetesen tömören így indokolta a döntését:
„Nehéz képeket szavakkal jellemezni, hiszen azok szavakban jórészt közölhetetlen tartalmakat fejeznek ki, de azért megpróbálom. Vojnich Erzsébet képei láttán olyan szavak jutnak eszembe, mint súly, komolyság, letisztultság és erő – legfőképpen az erő. A képek többsége épületeket ábrázol, többnyire belső tereket, vagyis ember alkotta, végsőkig letisztult, geometrikus formákat, de a festő mintha érezné és érzékeltetné azokat az egymást kiegyenlítő, hatalmas erőket, amelyek ezeket az épületeket nyugalomban tartják. Vagy mintha maga a tér elevenedne meg ezeken a képeken – a tér és a fény, fény és sötétség , bezártság és nyitottság dráma ellentéte, egyszerre ébresztve mélységes szorongást és rejtélyes örömet a szemlélőben..”

Vojnich Erzsébet festőművész

Budapesten született 1953. november 22-én.
1976-tól 1981-ig a Képzőművészeti Egyetem festő szakán tanult.
Az egyetem elvégzése után 1988-ig a Fiatal Képző- és Iparművészek Stúdiójának, 1980-tól a Képzőművészeti Alap tagja.
1982-től 1985-ig Derkovits-ösztöndíjas volt, 1983-ban Derkovits-nívódíjat kapott, ugyanebben az évben egy finnországi ösztöndíj során elnyerte a Yuho Rissanen-díjat.
1991-ben Cagnes-Sur-Merben megkapta a zsűri díját (23e Festival International de la Peinture), ugyanebben az esztendőben ösztöndíjjal egy hónapot töltött Lisszabonban.
1998-ban Munkácsy-díjjal ismerték el.

Főbb egyéni kiállítások:

 1984 Óbudai Pincegaléria, Budapest
1987 Ernst Múzeum, Budapest (Hét művész...)
1989 Horváth Endre Galéria, Balassagyarmat
1989 Savoyai-kastély, Ráckeve
1990 Budapest Galéria Lajos utcai Kiállítóháza
1990 Galerie Sennebogen, Regensburg
1992 Balassi Könyvesbolt, Budapest
1992 Régi zsinagóga, Szolnok
1993 Kortárs Gyűjtemény a kecskeméti Cifra Palotában
Budapest Történeti Múzeum, Budavári Palota
1994 Művészetek Háza, Pécs
1995 Óbudai Pincegaléria, Budapest
1996 Institut Hongrois, Paris (Hargittai Pállal és Szüts Miklóssal)
1996 Accademia d’Ungheria, Roma
1997 Fővárosi Képtár, Kiscelli Múzeum, Budapest
1997 Magyar Intézet Bukarest
1998 Műgyűjtők Galériája, Budapest
1999 Pusztazámori kastély
2004 Millenáris Park Kerengő Galéria, Budapest
2004 Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, Székesfehérvár
2006 Kéka Galéria, Budapest
2007 Bartók 32 Galéria, Budapest, valamint Galéria IX., Budapest

Művei a következő közgyűjteményekben találhatók meg:
Fiatal Képzőművészek Stúdiója, Archívum (Budapest), Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, művelődési minisztérium, Győri Városi Múzeum – Kortárs Gyűjtemény, Ludwig Múzeum/Kortárs Művészeti Múzeum (Budapest), Székesfehérvári Múzeum, Janus Pannonius Múzeum (Pécs), Vak Bottyán Múzeum (Vác)
Finnországban: Kuopio, Városi Kórház és Magyar Nagykövetség, Helsinki


Oldaltérkép