Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainBarnás Ferencé a hárommillió forinttal járó Aegon Művészeti Díj

Sajtóközlemény
2013. április 16.

 Talányok, rejtélyek, Ottlik szelleme és a mai Budapest pillanatképei. Kultuszkönyvek rejtőzködő szerzője Barnás Ferenc, Másik halál című 4. regényét a szakmai zsűri egyöntetűen választotta a tavalyi év legjobb szépirodalmi művének. A 8. alkalommal átadott díj történetében idén először maguk a kiadók tették meg jelölésüket kiemelkedő jelentőségű könyveikre. A díjalapító és a szakmai zsűri szándéka változatlan: az előző évben megjelent rangos és meghatározó szépirodalmi művek közül a legjobb szerzőt jutalmazza.

Az alapítása óta eltelt 8 év mindenkit meggyőzhetett arról, hogy van Magyarországon egy komoly irodalmi díj, amely valóban a szakmáé, és amely a teljesítményt értékeli. Reméljük, mind többször említik majd az Aegon Díjat pozitív példaként azokban a tudósításokban és beszámolókban, amelyek sajnos arról szólnak, hogy a magyar kultúra híján van a támogatásoknak és az elismeréseknek is” – mondta Zatykó Péter, a díjat alapító Aegon Magyarország elnök-vezérigazgatója.
 A jelölési időszakot többhetes válogatási szakasz követte, a hétfős zsűri a 28 jelölt könyvből állította össze a szűkített, tízes listát. A neves irodalmárokból, irodalomtörténészekből, újságírókból és pedagógusokból álló testület tagjai név nélkül, online tették meg javaslataikat, a munka ezen fázisában még nem ismerték egymást. Van köztük, aki korábban is betöltötte már ezt a tisztséget, és vannak, akik idén először vállalták a feladatot. Barnás Ferenc könyvét már egy többórás, személyes találkozón választották a legjobbnak.

Az Aegon Művészeti Díj 2013-as döntésében részt vevő szakmai zsűri tagjai:
Arató László, a Radnóti Miklós Gimnázium pedagógusa, több, a kortárs irodalom taníthatóságával foglalkozó tanulmány szerzője. Nemcsak a kortárs irodalmat, de a fiatalok ízlését is jól ismeri. A Magyartanárok Egyesületének elnöke.
Csobánka Zsuzsa magyartanár, drámapedagógus, író, költő. Kutatási területe a kortárs magyar irodalom tanítása. Gyakorló pedagógusként sokat tesz a kortárs irodalom megszerettetéséért. Szerzőként versei, regényei és kritikái felől ismerjük.
E. Csorba Csilla irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. Az olvasás-népszerűsítés sokirányú gyakorlatának egyik jeles hazai szakértője.
Keresztury Tibor író, szerkesztő, irodalomtörténész, kritikus. A Litera.hu főszerkesztője, a Müpa irodalmi programjainak szerkesztője, nyolc könyv és mintegy 400 publikáció szerzője. 2006–2010 között a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ vezetője volt. A kortárs irodalom számos díjjal elismert, meghatározó szereplője.
Tarján Tamás (a zsűri elnöke) az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének docense 1973-tól. A Látóhatár, Könyvvilág, Iskolakultúra kiadványok szerkesztője.  Egyik szakterülete a kortárs irodalom, számos könyv és tanulmány szerzője. Szenvedélye az olvasás-népszerűsítés.
Valuska László, a Könyvesblog.hu főszerkesztője, a Margó kortárs irodalmi fesztivál fő szervezője. Generációjának véleményformáló egyénisége, a kortárs irodalom elmélyült ismerője.
Zachár Zsófia magyar–angol szakos tanár, műfordító, 32 éven át a Hungarian Quarterly szerkesztője, majd főszerkesztője volt. Igen sokat tett a magyar kultúra angolul való elismertetéséért.

Az Aegon Művészeti Díj 2013-ban először a könyvfesztiválon rendezi ünnepélyes díjátadóját. Jelenléte a kiadók standjain is hangsúlyos lesz, hiszen a rangos 10-es lista szerzőire mindenhol felhívja a figyelmet. Nyáry Krisztián népszerű irodalmidíj-történeti sorozatát a közönség számára ingyenes, saját kiadványban itt jelenteti meg.

*

Barnás Ferenc: Másik halál (regény, 2012, Kalligram)

 Kultkönyvek titokzatos szerzője nyerte az idei Aegon Művészeti Díjat. A szakmai zsűri konszenzusos döntéssel Barnás Ferenc Másik halál című regényét találta a legjelentősebb szépirodalmi műnek. „Azt hiszem, minél több csendet épít fel maga körül egy mű, annál inkább számíthatunk rá.” (Szegedy-Maszák Mihály) A díjalapító Aegon Magyarország büszke arra, hogy e rangos díjjal megtöri a csendet a nyertes mű és szerzője körül, és a kortárs magyar próza egyik legkülönlegesebb és legkövetkezetesebb írói életművére irányíthatja a figyelmet.
A Másik halál Barnás Ferenc negyedik regénye, amely egy ötvenes évei elején járó pesti férfi története barátságról, széthullásról, városokról, külső és belső utazásokról. A főhős utcazenélésből és tanításból él, míg egy barátság lehetővé teszi számára az egzisztenciális függetlenséget, így azt is, hogy minden idejét Átiratok című regényének szentelje. Talányok, rejtélyek, Ottlik szelleme – közben pedig a ma Budapestjének és a rendszerváltás utáni Magyarország mindennapjainak pillanatképei…
„Barnás Ferenc eddigi legkiválóbb könyve egyebek mellett Budapest múltjáról és jelenéről, a beszélgetésről, az írásról, a saját őrületünkkel való együttélésről és a figyelemről szól. Szuverén és égetően mai regény.” (Szöllősi Barnabás)
Barnás Ferenc 1959-ben született Debrecenben, Budapesten él. Volt vagonkirakodó, hivatásos sofőr, dolgozott bányában, élt utcazenélésből külföldön, tanított, most múzeumi dolgozó.
Eddig megjelent művei: Az élősködő (Kalligram, 1997); Bagatell (Kalligram, 2000); A kilencedik (Magvető, 2006). Ez a műve 2009-ben angolul is megjelent, jelölték a legjobb külföldi regény díjára (Three Percent, USA), illetve a nemzetközi IMPAC Dublin Irodalmi Díjra.

A szerző honlapja
A díj honlapja, Facebook-oldala


Oldaltérkép