Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Reneszánsz év 2008 | Úttalan utazás ]


A másodikon sós kútba tettek
IV. Ördögkatlan Fesztivál

Szerző: leho, fotó: PP
2011. augusztus 5.

 Augusztus 4-én már teljes gőzzel üzemelt az Ördögkatlan. A számos jó program közül a PP-választék: délelőtt Palkonyán Berecz Andrást Bérczes László faggatta, fél egytől ugyanitt, de a katolikus templomban Kolonits Klára és Dinyés Dániel Liszt-dalokat adott elő, majd esőördög siratta Villányt, hattól Nagyharsányban Háy János beszélgetett Lovasi Andrással, majd a focipályán Budapest Bár-koncert – megint szakadó lében leben.

A színházi előadásokra a helyszínek szűkös befogadóképessége miatt sorszámot kell igényelni a Bárka-ponton Nagyharsányban, 10-től lehetett kapni fejenként négyet, s igen nagy érdeklődés kísérte, volt, aki már 7 órakor beállt a sorba. Néhány perc alatt elfogytak az aznapi sorszámok a Tasnádi rendezte A fajok eredete című darabra.

    
 

Irány Palkonya! A hangulatos, rendezett baranyai település a Villányi-hegység északi oldalán fekszik, festői környezetben. Már a faluszélen több pincesor ötlik az ember szemébe. A Faluházban 11-kor kezdődött beszélgetés Berecz Andrással Ez úgy igaz, ahogy hiszitek címmel. A(z egyik) főszervező jól kérdez, bár a mesemondó nem kíméli többek közt a fesztiválszervezőket sem. Szomorú, vidám, de mindig tanulságos történetek amúgy bereczesen, mintha egy jól megrágott és kiköpött székely góbét pottyantott volna le az ördög Palkonyára. Beszélt a soknyelvű apjával való viszonyáról, arról, miként lett ő sok magyar nyelvű; fellépéseiről, útjairól, a tévéről, népzenei előéletéről, és legfőképpen arról, mennyire fontos, hogy az embernek legyen néhány olyan szava, mondata, „amelyik megáll a maga lábán”, s lehet rá építeni. Mondott azért mesét is, mert egyik távoli rokonunknál közmondás, hogy akitől mesét várnak, annak mesét kell mondania.

  
 

Fél egytől Kolonits Klára Liszt-dalokat adott elő, Dinyés Dániel pedig zongorán kísérte, illetve szellemes, könnyed és mégis alapos összekötő szövegekkel oldotta az eleve ünnepélyes hangulatot. Noha leginkább szerelmes dalokat hallhattunk, Lisztet nem ördögtől való bevinni a templomba. Kolonits Klára az akusztikus adottságok ellenére hamar elvarázsolta a nem is biztos, hogy egytől egyig eredendően komolyzenei közönséget. Megnyerő hozzáállása, gyönyörű hangja az egyik legemelkedettebb előadással ajándékozott meg aznap.

 

A délután azonban nem a szabadtéri programokról szólt, hatalmas zuhé nézett ki, lógott az eső lába, a felhők szinte a Szársomlyóig értek, óriási víztömeg zúdult Villányra és a környező vidékre. Az utcákon hömpölygött a hegyekből dőlő víz-sár, kerítéseket döntött ki, pincéket töltött meg, tűzoltóautók szirénáztak, s a telefonszolgáltatók nem tudták, melyik országban is vagyunk.

  
 

A felhőszakadás kárt tett a Narancs-ligetben is, a színpad és a technika bánta. Így az ide, ideális helyszínre meghirdetett Kossuth-díjas klubot – idei és tavalyi díszvendéggel: Háy János beszélgetett Lovasi Andrással – a tornateremben tartották meg. Ez a kis kellemetlenség nem zavarta a felkészült írót abban, hogy kellemes és kellemetlen kérdésekkel bombázza az egykori Kispál frontemberét. A gitáros-énekes hol fésült, hol fésületlen véleményét ezúttal is megosztotta a publikummal: indulás a garázsból, „depressziódivat” a nyolcvanas években; tagcserék, felbomlás kitapintható vagy csak sejtett oka; mennyire irritálja saját maga saját magát; a Lovasi-szövegek értelmetlensége, zavarossága, homályossága; mi a különbség a Kispál és a Kiscsillag között; honnan jött a „Van-e szándék?”; miért „szar” a főműnek szánt Velőrózsák, mi lesz a Kispál után (Elkártyáztam a gyönge szívem… – derült ki a Budapest Bár-koncerten, S. Robi figyelj!) és így tovább. Persze énekelt is egy szál gitárral, spontán, countrykat, de borzul/cefetül. És mintha csak Bereczre rímelne, ha mindennel elégedetlen is, az eddigi életműben vannak olyan mondatok a dalszövegekben, amelyek húsz év múlva is megállnak a lábukon.

     
 

Viszont az eső és a hely boros szelleme miatt sokan nem álltak meg a lábukon, minden nedves, csúszós volt, egyeseknek meg is gyűlt a baja a gravitációval. A Budapest Bár-koncertre csak a szép számú fanatikus állt a színpad elé, aki tehette, a sátrak alá húzódott, ettől függetlenül a fellépők remek produkcióval próbálták elűzni az újra magára kapó esőt. (A sátorozók közben folyamatosan érkeztek.) Az eddigi eklektikát tovább fokozva például még egy Európa Kiadó-számot is beemeltek, ami jól állt Kiss Tibinek (Toporzékolok). Szokás szerint jó volt Németh Juci vagy Szűcs Krisztián, bár nem sportszerű ekkora szereplőgárdából bárkit is kiemelni sporttelepi bárkoncerten. Az esőt meg az ördög vigye el, minél messzebbre!

 


Képgalériánk Facebook-oldalunkon

Oldaltérkép