Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Reneszánsz év 2008 | Úttalan utazás ]


Az Aegon Művészeti Társdíj díjátadója a Szépművészeti Múzeumban

Szerző: PP, fotó: Dobó László
2010. október 26. 6.56

 Október 21-én a Szépművészeti Múzeumban, a Múzeum + keretében adták át Pálfi György filmrendezőnek az Aegon Művészeti Társdíjat. Az est két vendége az idei két Aegon-díjas művész volt, azaz Csaplár Vilmos és az általa jelölt másik alkotó, Pálfi György. Az esten fellépett egy korábbi társdíjas, Juhász Gábor gitáros, Csaplár műveiből pedig felolvasott Elek Ferenc. Az est egyben lezárta a Képzett társítások összművészeti sorozatot is.

Több szempontból is érdekes estnek néztünk elébe, hiszen az október 21-i díjátadó korszakhatár is az Aegon 2006-ban elkezdett művészetpártoló programsorozatában. A „páratlan páros” díj megalapításával ugyanis a biztosítótársaság nem csupán egy szakmai zsűri által odaítélt, jelentős összeggel járó (nettó 3 millió forint) díjat hozott létre, hanem megteremtette a vállalhatóan szubjektív párját, a társdíjat is (nettó 2 millió forinttal „társul”). Mindemellett indult el 2006. augusztus 29-én a Képzett társítások című irodalmi-művészeti sorozat, első estjén adták át épp az első Aegon művészeti társdíjat: Jeney Zoltánnak, akit az első Aegon művészeti díjas, Spiró György jelölt Halotti szertartás című művét elismerendő. A sorozat négy évig tartott, s mint Drevenka Edit, az Aegon PR-menedzsere az idei társdíjas kilétét felfedő október 7-i sajtótájékoztatón kijelentette, majd minden jelentős kortárs irodalmi szerzőt sikerült a Bárkába, illetve a Nemzeti Színházba invitálniuk.
Az utolsó Képzett társításokra 2010. október 21-én már a Szépművészeti Múzeumban került sor, egy másik sorozat, a Múzeum + keretében. A beszélgetés izgalmasnak ígérkezett, hiszen Csaplár szórakoztató beszélgetőpartner; Pálfi György pedig – sikerei ellenére – még nem mindenki által unalomig ismert filmrendező. Kitűnő zenei csemegét ígért Juhász Gábor és tanítványa, Gyémánt Bálint gitárkettőse; valamint Elek Ferenc színművész felolvasása – és nem mellesleg meg lehetett tekinteni az est előtt a múzeumban épp futó Botero-kiállítást, melyet társíthattunk Pálfi egyik filmjéhez, a Taxidermiához.

 Zatykó Péter, az Aegon vezérigazgatója a díjátadón

Az estet Váradi Júlia vezette, s hamar kiderült, nem is olyan egyszerű a Képzett társítások levezénylése. Noha a moderátor számtalan sajtótájékoztatót, könyvbemutatót, irodalmi beszélgetést stb. vezetett már az ott megjelentek megelégedésére, az utolsó Képzett társítások esten nem mindig volt a helyzet magaslatán. Noha alaposan felkészült, az ötletadó-programszervező Eszéki Erzsébet mindig körültekintően megírt forgatókönyve ellenére rögtön az elején megpróbálta a nyolc Aegon-díjast felsorolni, s ez nem sikerült. Hiányoltam, hogy nem kérdezte meg a végig színpadon lévő Juhász Gábort a társdíjról, pedig a kérdés adta magát, Csaplár Vilmos szobros tréfáját pedig valószínűleg azért értette félre, mert már a következő kérdésre összpontosított. Nem egyszerű feladat a sorozat vezetése, Alföldinél is többször tapasztalhattuk, több év után is, hogy nem mindig tudott a forgatókönyv alapján haladni, hiszen a beszélgetők sem mindig vették a lapot, nem arra akartak válaszolni, amire a kérdező szerette volna, illetve elcsúszott a beszélgetés, arányát vesztette stb.
A hibák ellenére azonban többnyire érdekes beszélgetést hallhatott a Nemzetiben megszokottnál kisebb közönség. Szóba került Csaplár filmes; bódys-hukklés érzékenysége, felolvasta laudációját (hamarosan közöljük); nem mellesleg jó debatter. Pálfiról kiderült, épp Csaplár Kádár-könyvét olvasta, amikor csörgött a telefon, s kiderült, ő lesz az idei társdíjas. Elárulta azt is, hogy mint téma foglalkoztatja Kádár személye, illetve a korszak. Természetesen Botero is terítékre került. Nem hallhattunk viszont további részleteket készülő, de az anyagiak és a csillagok kedvező együtt nem állása miatt még jegelt Toldi-adaptációjáról, melyről az október 7-i tájékoztatón mesélt.

 Pálfi György, Váradi Júlia és Csaplár Vilmos

Az est érdekessége volt viszont a „talonban lévő” nagy filmek mellett készülő vállalkozása, melyből nyers részletet láthattunk. A film a nő és a férfi kapcsolatát boncolgatja, igen sajátos formában: híres művek jeleneteiből összevágott mozdulatokból illeszti össze a történetet, úgy, hogy a férfi szereplő Mastroiannitól Bruce Willisig, a női pedig Marilyn Monroe-tól Ingrid Bergmanig „terjedően” nyeri el mozaikokból felépülő pálfis formáját.
Mindent egybevetve egy érdekes, de az átlagos Képzett társítások fölé nem növő esttel zárult a sorozat. Kíváncsian várjuk a jövőre induló, hasonló jellegű, ám a képzőművészetre koncentráló új Aegon-programot.

*

Pálfi György életrajza

Budapesten született, 1974. április 11-én.

Iskolák:
2002–1995: Színház- és Filmművészeti Egyetem – filmrendező szak
1993–1995: Esztergomi Tanítóképző Főiskola – vizuális nevelés szak
1992: érettségi, Veres Pálné Gimnázium

Kitüntetések:
2007: Balázs Béla-díj
2006: Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje

Tagság:
2002: Európai Filmakadémia
2002: Magyar Filmszövetség (2006: Játékfilmszövetség, vezetőségi tag)
2001: Madzag Filmegylet

 

Nagyjátékfilmek:
2009: Nem vagyok a barátod – 35 mm/HDV, 50+90+90 perc – színes, dokumentumfilm + játékfilm + riportfilm
44. Karlovy Vary International Film Festival (IFF) – versenyprogram
Díjak: Magyar Kritikusok 2009 – különdíj

2005: Taxidermia – 35 mm, 90 perc, színes, játékfilm
59. Cannes Film Festival (FF) – Un Certain Regard
Díjak: Sundance/NHK 2004 – Legjobb Európai Filmterv; 37. Magyar Filmszemle – Fődíj, Gene Moskowitz külföldi kritikusok díja, diákzsűri fődíja, látványtervezői díj, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb női mellékszereplő; Magyar Filmkritikusok Díja 2007 – legjobb rendező, legjobb színész; Brussels European FF – Iris fődíj; Chicago IFF – Ezüst Hugo; Antalya IFF – legjobb rendező díja; Mexico Contemporary IFF – legjobb rendező díja; Transilvania IFF – legjobb rendező díja; Oporto FF – közönségdíj; Tallinn Black Nights FF – észt kritikusok díja; Cottbus FF – Don Quijote-díj

2002: Hukkle – 35 mm, 75 perc, színes, játékfilm
Díjak: 33. Magyar Filmszemle – első filmes díj, első filmes rendezői díj, Gene Moskowitz külföldi kritikusok díja, diákzsűri fődíja, diákzsűri elsőfilmes díja; Kritikusok Díja 2003; 10. Titanic Filmfesztivál – közönségdíj; Európai Filmakadémia 2003 – Fassbinder-díj az év európai felfedezettjének; Santa Fe IFF – fődíj; 50. San Sebastian IFF – első filmes zsűri különdíja; Kijev-Molodist IFF – zsűridiploma; Cottbus – zsűri különdíja, diákzsűri díja, közönségdíj, FIPRESCI-különdíj; Paris, Fest.du Film de Paris – zsűri különdíja; Torún-Young European FF – megosztott fődíj; Hong Kong IFF – Arany Tűzmadár; Szocsi IFF – Arany Rózsa; Cleveland IFF – legjobb kelet-európai film

Rövidfilmek:
2008: Ász póker és Az ember legjobb barátja – HD, 2×12 perc, színes, Született lúzer, HBO-sorozat epizódja
40. Magyar Filmszemle versenyprogram
Busho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál – legjobb vígjáték

2003: Táltosember vs. Ikarus – Jött egy busz… c. film része
35 mm, 19 perc, színes, szkeccsfilm
35. Magyar Filmszemle – legjobb rendezői csapat; produceri díj

1998: Körbe – 15 perc, színes, S 16-os, vizsgafilm
45th International Short Film Festival, Oberhausen, 1999, Sao Paolo SFF, Munchen DFF, Angers Elsőfilmes Fesztivál, New York NYUFF, Cottbus, AlterNative, Krakkó

1998: Hetedik szoba: Ördöglakat – Valaki kopog című sorozat része
32 perc, színes, Beta, harmadéves vizsgafilm, Török Sándor regényéből adaptált tévéfilmsorozat hetedik része

1997: A hal – Ikhthüsz – 27 perc, színes, Beta, másodéves vizsga
A 29. Magyar Filmszemle versenyprogramjában
Unicaja Televíziós Fesztivál – különdíj

1994: Break & Csekk II. 55 perces játékfilm, VHS
Független Film- és Videoszemle, Békéscsaba 1995 – a legjobb játékfilm különdíja

*


Az est összeállítója, szerkesztője: Eszéki Erzsébet


Oldaltérkép