Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Reneszánsz év 2008 | Úttalan utazás ]


Belső képek – így akarták az égiek
Megnyílt Paloznakon a Meseterápia Központ

Szerző: leho, fotó: PP
2010. október 3. 6.56

A Tündérkert épületeSzeptember 30-a Benedek Elek születésnapja, s a százhalombattai könyvtár egykori vezetője, Szalai Gáborné kezdeményezésére 2005-től a magyar népmese napja is egyben. Keresve sem lehetett volna szebb napot találni annak az intézménynek a megnyitójára, melyet az alapítók és a program vezetője, Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta megálmodtak, majd kilenc hónap alatt meg is valósítottak. Természetesen az esős nyár–őszben Paloznakon verőfény fogadott.

Budapesttől 130 kilométerre (ha a vándor jó útvonalat választ), a Balaton északi partján, Alsóörs tőszomszédságában található Paloznak, ahol Wirtz Ágnes és Albrecht alapítók és Boldizsár Ildikó megálmodták és felépítették a meseterápiás központot.
Épp a 11 órai kezdésre értünk a Zrínyi utca végén lévő központba, amely a korábban Boldizsár Ildikótól kapott embargós képek alapján is sejthetően csodaszép/mesés környezetben épült föl. Nagyon sok zarándok választotta úti célul aznap Paloznakot, mint a program vezetőjétől másnap, a százhalombattai konferencián megtudtuk, 340 érdeklődőt fogadtak és láttak vendégül, sok esetben a regisztráció nemléte ellenére is.

Gyökerek és szárnyak

Így akarták az égiek – mondta Ildikó, akinek az életében a „csoda” – mint frissen megjelent kötetéből is kitűnik – nem a természet megerőszakolása, felülírása, hanem az isteni/természeti rend helyreállítása. Úgy akarták, hogy találkozott azzal a házaspárral, amelynek sokáig nem lehetett gyermeke, s Annamária szeptember 30-án már együtt ünnepelt a domboldalon felállított, dugig megtelt sátorban.
Az ünnepség Koncz Csaba zenéjével kezdődött, akivel Ildikó három héttel korábban találkozott a piacon, s rögtön meg is invitálta a központ megnyitására. A hangulatos népzenei kezdés után Wirtz Albrecht közgazdász olvasta föl magyarul gondolatait, majd Ildikó meséje után (két testvér a bő év termésének fölöslegével titokban a másik csűréhez tartva félúton találkozott) Wirtz Ágnes művészettörténész beszélt („röviden”, amint férje mosolyogva-fenyegetően előrebocsátotta) a központ indíttatásáról, Ildikóval történő találkozásukról és céljaikról. Három célcsoport: állami gondozottak, az átlagosnál több tehetséggel megáldottak (az érzelmi intelligenciájuk fejlesztésén lesz a hangsúly) és az egyensúlyukat valamilyen oknál fogva elvesztő családok. Már akkor elérték céljukat, ha egy állami gondozott gyermeknek meg-, boldoggá változtatják itt az életét.
Mit adhat a szülő a gyermekének? A mottóul szolgáló Goethe-idézet szerint gyökereket és szárnyakat. A családi háttér nem mindenkinek adatik meg, a szellemi gyökereket Ildikó másképp értelmezi, ő a meséket, a mesék terápiás erejét hívja segítségül a gyökerek megeresztésében.

 Panoráma az előadóból

A szárnyakat pedig… Az már a központ esetében „csak hétköznapi” csodának számít, hogy egy nyári vihar során postagalambok épp itt veszítették el tájékozódási képességüket, tört el a szárnyuk, s Madár, az ország egyik legjobb ornitológusának segítségével – aki a szárnyak ápolásában, a repülés elősegítésében és az ember-madár kapcsolat kiépítésében állandó munkatársuk lesz – nyerték vissza a repülés lehetőségét. A madarak az ég/másvilág küldöttei, világok átjárói, ezért különös szerepet szánnak nekik a központban. A több száz madárból, melyeket szabadon fognak tartani, csak galambokat és récéket láthattunk, mert a többi megijedt volna a hatalmas tömegtől – és a központ dolgozói azt szeretnék, ha a madarak és a meseközpont lakói bensőséges viszonyba kerülnének, előbbiek az emberek vállára szállva segítenék a terápiát. És a turnus végén, szellemileg feltöltekezve, mindenki a saját, megírt meséjével távozik majd.
Boldizsár Ildikó Paloznakon és másnap Százhalombattán is kifejtette, hogy nem tíznapi boldogságot szeretnének nyújtani az állami gondozottaknak, a rászoruló családoknak vagy épp a tehetséges gyerekeknek, hanem e rövid idő alatt a meseterápiával arra szeretnének megtanítani mindenkit, hogy boldoggá-élhetővé tehetik akár a kilátástalannak tűnő életüket is. Szellemi gyökerekkel, a mesék archaikus kódjai segítségével, a több ezer éves bölcsességekkel igyekeznek kiutat mutatni a problémáikból. Beszélt a kezdetekről is, hogy 15 éve a fia nagyon beteg lett, s a tizenhetedik orvosnál járva elhatározta, hogy – már akkor Dömdödömnek becézték – a meséket hívja segítségül a betegség leküzdéséhez.

A Tündérkert épülete  Dedikálás

Nagyon fontosnak tartja, hogy nem külső, hanem belső képekkel dolgoznak majd. A két főépület, a Tündérkert épülete és, az Óperenciás ház és a továbbiak persze szépek és modernek, az egyik előadó például hatalmas panorámát nyit a Balatonra, de nem az elkápráztatás a lényeg. Nem lesznek sarokba állított mesehősök, -tárgyak, hófehérkék, Disney-figurák, a központban kifejezetten a belső képekre szeretnének építeni.
A nagyon bensőséges megnyitóceremónia után aznap mutatták be a megjelenteknek Boldizsár Ildikó Meseterápia című kötetét, mely a magvető „mesés” sorozatának (pillanatnyilag?) utolsó darabja. A szerző huszonöt év tapasztalatait sűrítette 368 oldalba (a könyvről hamarosan). A kötet sikerét jól mutatja, hogy Ildikó órákig dedikált, s a Magvető mind a 210, Paloznakra hozott kötete elfogyott.
A Meseterápia Központon, mint aznap többször elhangzott, áldás van.


Oldaltérkép