Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Reneszánsz év 2008 | Úttalan utazás ]


Aegon Művészeti Társdíj 2008: Térey János Kovalik Balázst jelölte

Szerző: PP, Kovalik-fotók: Dobó László
2008. október 28. 15.56

 Az Aegon Magyarország Zrt. azzal a céllal hozta létre 2006-ban az Aegon Művészeti Díjat, valamint a hozzá kapcsolódó Aegon Művészeti Társdíjat, hogy elismerje és támogassa a kortárs magyar művészeket, a korunkban születő, kiemelkedő alkotói teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a szerzőkre és műveikre a figyelmet. Az idei díjazott, Térey János Kovalik Balázst jelölte a társdíjra. A díjátadásra október 30-án, megszokott keretek közt – de új helyen, a Nemzetiben –, a Képzett társítások évadnyitóján kerül sor.

Visszatekintés

Az első Aegon Művészeti Díjat Spiró György vette át 2006-ban a Fogság című regényéért, 2007-ben pedig Rakovszky Zsuzsa költő, író kapta meg Visszaút az időben című verseskötetéért. Spiró György Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte 2006-ban az Aegon Művészeti Társdíjra, Rakovszky Zsuzsa tavaly Vojnich Erzsébet festőművészt.
A szakmai zsűri az idén Térey Jánost
választotta Asztalizene című drámájáért, így ezúttal Térey János jelölt másik magyar művészt a társdíjra. Három év díjátadásai után ki lehet jelenteni, hogy a díj nemcsak jelentős anyagi elismeréssel (3, illetve 2 millió forint) jár, hanem szakmai presztízse is van.
Az Aegon székházában a megszokott nagy érdeklődés mellett fedte fel az Aegon Művészeti Társdíj idei kitüntetettjének nevét Eszéki Erzsébet ötletadó, a program szakmai vezetője. A tájékoztatón megjelent Horváth Andrea vezérigazgató-helyettes és – mint az elmúlt évben –Zatykó Péter, az Aegon Magyarország vezérigazgatója is. A vezérigazgató, utalva a pénzügyi és gazdasági válságra, hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül minden mérhető pénzben, a szűkös esztendő(k) ellenére is támogatják továbbra is a kultúrát.

 Zatykó Péter és Kovalik Balázs figyelik,

Kovalik Balázs kicsit megilletődve beszélt arról, mit jelent neki ez a díj, bár elismerte, hogy június óta (amikor megtudta, hogy ő a jelölt) ezen töri a fejét. „Nagyon megrendítő”-nek nevezte, hogy Térey épp őt választotta, akivel van, hogy fél évig nem találkozik, de tudja róla, hogy ebben az egyre inkább konzummá váló kulturális életben figyel a többi művészeti ágra is, ami ritkaság. Hihetetlen figurának tartja, aki minden újra, érdekesre és értékesre nyitott, s ez nem nagyon jellemző a művészekre sem manapság. Nemegyszer megjelenik egy főpróbáján, majd szó nélkül elmegy, majd hónapok múlva megbeszélik. Ha Térey erre a díjra érdemesnek tartotta, az nagyon megrendítő számára.

 Térey János rövid indoklása:
„Az a rendező, aki ébren tartja a figyelmünket, folyamatosan rákérdez az alapokra. Azaz magára a múzeumra. Eszményi esetben nem a konvenció szolgája és nem a kultúra kegyurainak hűbérese, hanem alkotó. Nem csak az agyában, nem csak „a szívében”, hanem a bőrén hordozza a megoldandó problémáját. Kiül az arcára. Az operaházat nem csupán az különbözteti meg a hangversenyteremtől, hogy zsinórpadlása van, hanem az is, hogy a színpadára lépő énekesek egyben színészek is. Másodpercre sem elfelejteni!, hogy a színészvezetés emberekkel való bánásmód ugyan, de nem közlekedésrendészet és nem etikett-tanfolyam. A személyiség másik védjegye, hogy képes közösséget építeni maga köré. Elsősorban teremtői, másodsorban osztályfőnöki képessége van. Számol az emberi tényezővel. Egyszerre alázatos és önző: csakis így építheti föl magát az előadást. A sajnálatosan egyszerit. Kényúrnak kell lennie, kész tervvel a fejében és teljes hatáskörrel a házában. És messzemenő következményekkel a jövőben. A végeredmény szerencsés esetben egy eddig nem volt és mostantól létező minőség. Nem isten. És mégis teremtenie kell. Kovalik Balázs képes teremteni.”

Kovalik BalázsKovalik Balázs – rendező, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, a Budapesti Őszi Fesztivál művészeti vezetője

Budapesten született
1984 – a Budapesti Pinceszínház tagja
1987 – a Nemzeti Színház Színiakadémia növendéke
1991 – a Magyar Állami Operaház rendezőasszisztense
1993 – az August Everding Bayerische Theaterakademie/Hochschule für Musik in München rendező szakos hallgatója
1997 – rendezői diploma
1997 – a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Opera tanszakának vezetője
2001 – vendégdocens a lipcsei Zeneművészeti Egyetem opera szakán
2003 – vendégdocens a berlini Művészeti Egyetem opera szakán

Díjak:
1999 – Üstökös-díj
2000 – a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze
2002 – Nádasdy Kálmán-díj
2002 – Gundel-díj
2002 – Vámos László–díj
2003 – A Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje
2003 – Kritikusok különdíja: a Borisz Godunovért
2008 októberében: Aegon Művészeti Társdíj

Díjátadó a Nemzetiben

Az ünnepélyes díjátadás október 30-án 19 órakor lesz a Nemzeti Színházban, a díjhoz és a társdíjhoz kapcsolódó, Képzett társítások – Aegon-estek a Nemzetiben című sorozat keretében. Ott hangzik el Térey János laudációja jelöltjéről, aki ekkor veszi át a társdíjat. Ahogy megszokhattuk a sorozat előző két évadjában, a Bárka Színházban, a beszélgetésre, a felolvasásokra és a vetítésekre ezúttal is kitűnő zenészek reagálnak a maguk nyelvén: zenével.

Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad
Alföldi Róbert vendége:
Térey János költő, az idei Aegon Művészeti Díj kitüntetettje,
valamint Kovalik Balázs, aki az esten veszi át az Aegon Művészeti Társdíjat
Térey János műveiből Péterfy Bori és Rába Roland olvas fel
Zene: Dés András – ütőhangszerek
Lukács Miklós – cimbalom

A közreműködő művészek rövid életrajza
Péterfy Bori
1988–1992: Térszínház, 1992–1997: az Arvisura Színházi Társaság tagja, 1996–1999: több budapesti színház előadásaiban játszik
2000–2008: a Krétakör Színház tagja, láthatták a nézők például a Nexxt, a W – Munkáscirkusz, a Leonce és Léna, a Hazámhazám, a Siráj, a FEKETEország, A jég, a PestiEsti című előadásban
Gyakran láthatjuk mozivásznon is, például a következő produkciókban: Gengszterfilm, Három, Nexxt, Citromfej, Szezon, Határon túl, Kiserdő, Lányok
2008. augusztus 20-án megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést
2008 őszétől a Nemzeti Színház tagja

Rába Roland
1998-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Zsámbéki Gábor osztályában, utána a Katona József Színházhoz szerződött. Már itt is játszott Schilling Árpád és Zsótér Sándor rendezéseiben, valamint a Tartuffe-ben, amelyet Zsámbéki Gábor vitt színre
2002–2008 között a Krétakör Színház tagja, emlékezetes alakítások kötődnek hozzá például a következő előadásokból: Liliom, Leonce és Léna, Hazámhazám, Mizantróp, FEKETEország, A Nibelung-lakópark, A jég
1999-től filmezik is, a következő produkciókban láthatták őt a filmbarátok: Valaki kopog, Nincsen nekem vágyam semmi, Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél, Kelj fel komám, ne aludjál!, Hat emelet tiszta üveg, Herminamező. Filmes alakításait kétszer is a legjobb féfri főszereplő díjával jutalmazták, a Mediawave Filmfesztiválon (Nincsen nekem vágyam semmi), valamint a New York-i Rövidfilmfesztiválon (Hat emelet tiszta üveg)
2007-ben Jászai Mari-díjat kapott
2008 őszétől a Nemzeti Színház tagja

Lukács Miklós
1977-ben született, zenész családból származik, édesapja szintén cimbalmos. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után érdeklődése a klasszikus zene mellett a dzsessz és a népzene felé irányult. Jelenleg több formáció tagja, jelentős produkciók résztvevője, Szakcsi Lakatos Bélával, Horváth Kornéllal, valamint Borbély Mihállyal is játszik duóban. Több világhírű dzsesszmuzsikussal játszott már, ilyen volt például Archie Shepp, Chico Freeman, Gerard Presencer, Herbie Mann, Tony Lakatos, Roby Lakatos. De aktívan foglalkozik klasszikus zenével is, a világhírű zeneszerző, Eötvös Péter címbalomra írt műveinek előadója.
2000-ben Artisjus-díjat kapott.
Szerepelt több európai filharmonikus zenekarral, a Budapesti Fesztivál Zenekarral, a Conceertante di Chicago kamarazenakarral. Fellépett már a Covent Gardenben, a Royal Albert Hall-ban, az amszterdami Concertgebouw-ban, a Barbican Centerben, a 2008-as Yehudi Menuhin fesztiválon. Nemrég jelent meg a róla készült dokumentumfilm The Soundscape of Miklos Lukacs címmel.

Dés András
1978-ban született, hétévesen kezdte zenei tanulmányait klasszikus ütőhangszereken. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán szerzett 2005-ben diplomát. Sokoldalú ütőhangszeres zenész, aki elsősorban a dzsesszhez közel álló improvizatív zenét játszik.
Több jelentős formációban muzsikált, ilyen a Balázs Elemér Group, az Off Course (2004-ig), a Kaltenecker Trió (2005-ig), Fekete-Kovács Kornél kvintettje, a Dés László Septet, az Oláh Kálmán Sextet. 2007 őszén saját zenekart is alapított Dés András Trió néven.
2001-ben Eötvös Péter felkérésére közreműködött a Music for New York című szerzeményének felvételén. A dzsessz mellett más műfajok is érdeklik, tagja volt például a Jazz+Az együttesnek, s Palya Beával és Szalóki Ágival való együttműködését szintén pályája fontos állomásának tekinti. Rendszeresen fellép hazai és külföldi koncerteken, s számos album felvételénél játszott.
Saját triójával nemrég vette fel az első CD-jét.

A következő Képzett társítások – Aegon-est a Nemzetiben:
2008. december 4-én 19 órától
két kitűnő dokumentarista alkotó lesz Alföldi Róbert vendége:
Gellert Tamas Svédországban élő író, akinek A lézeres gyilkos című, hatalmas sikerű dokumentumregénye az idén jelent meg magyarul, valamint
Almási Tamás filmrendező, aki jelentős dokumentumfilmjei után most játékfilmet forgatott: a Márió, a varázsló november 6-ától látható a mozikban

Zene: David Yengibarjan – tangóharmonika


Oldaltérkép