Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Reneszánsz év 2008 | Úttalan utazás ]


Évadzáró Képzett társítások – Aegon-est a Bárkában

Szerző: PP, fotó: Dobó László és Nagy Miklós (Vojnich–Szüts)
2008. május 27. 14.56

 Május 30-án, 19 órakor zárul a 2006 szeptemberében indult Képzett társítások – Aegon-estek a Bárkában című sorozat második évadja, ezért erre az alkalomra olyan művészeket – két házaspárt – hívott meg az ötletgazda, sorozatszerkesztő Eszéki Erzsébet és a kérdezőbiztos Alföldi Róbert, akikkel e két év során történt valami rendkívül esemény: Szabó T. Anna költő és Dragomán György író, Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós festőművész lesz a vendég, Barcza Horváth József pedig nagybőgőzik.

A május 30-i esttel zárul a 2006 szeptemberében indult Képzett társítások – Aegon-estek a Bárkában című sorozat második évadja, ezért erre az alkalomra olyan művészeket hívtunk meg, akikkel ezen két év során történt valami rendkívül esemény. 
Május 30-án a nézők ismét találkozhatnak a 2007 áprilisában már sikert aratott Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel. Dragomán György A fehér király
című regénye ugyanis nagy nemzetközi siker: a könyv 25 országban látott napvilágot vagy jelenik meg az utóbbi hónapokban. A fehér király olvasható már Nagy-Britanniában (ahol a jelentős napilapok mellett a rangos irodalmi hetilap, a Times Literary Supplement is írt róla), Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában, Hollandiában, Norvégiában (itt a nagy norvég könyvklub, a Cappelens Bokclub Nyliteratur sorozatának fő könyve volt), az Egyesült Államokban, de várható például Brazíliában és Portugáliában is, s készül a finn, svéd, spanyol, katalán, görög, török és héber fordítás.
Szabó T. Annától különleges könyv jelent meg az idén: a Költőpárok – Dichterpaare című sorozat harmadik, rendkívül szép kiadványa, amely Helwig Brunner és Szabó T. Anna német és magyar nyelvű, CD-vel kiegészített kötete. Az idei költészet napján, április 11-én pedig, amikor a Lufthansa ajándékként magyar költők könyveivel és antológiákkal ajándékozta meg Budapestről induló utasait, a társaság Szabó T. Annát választotta, hogy a fiatal, József Attila-díjas költőnő képviselje személyesen a magyar költészetet, és segítsen az utasoknak a választásban.
Vojnich Erzsébet festőművész kapta meg 2007 szeptemberében az Aegon Művészeti Társdíjat
a tavalyi Aegon Művészeti Díjjal elismert kitűnő költő, Rakovszky Zsuzsa javaslatára, az idén tavasszal pedig nagy egyéni kiállítása volt – és keltett jelentős figyelmet – a Hamilton Aulich Art Galériában. Egy évvel korábban Szüts Miklós egyéni kiállítását láthattuk ugyanott, a napokban pedig a Bartók 32 Galéria rendezett Szüts-tárlatot a legújabb képekből. 2008 szeptemberében pedig nagy, közös kiállításuk lesz a szegedi REÖK-palotában, s erre az alkalomra közös album is készül munkáikról. Amikor 2006 októberében Szüts Miklós volt Závada Pállal  a Képzett társítások – Aegon-est vendége, utána ezt írta Németh Gábor író, a Litera főszerkesztője: „Aztán megérkezik a képzett társ, Szüts Miklós, szerintem nagyjából minden moderátor álma, kedves, fanyar, könnyen anekdotázó…” Szüts Miklóst ismerve erre számíthatunk most is…
A beszélgetés közben láthatunk majd az esten képeket a kivetítőn, s minderre a kitűnő, klasszikus képzettségű nagybőgős, Barcza Horváth József reagál zenével.

*

Szabó T. Anna 1972-ben született Kolozsváron, 1987-ben családjával áttelepült Magyarországra, a gimnáziumot már Szombathelyen végezte. 1991-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Eötvös Collegium magyar–angol szakos hallgatója, 1997-ben szerzett diplomát, majd elvégezte az angol reneszánsz és barokk nevű PhD-programot. Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, több lap rendszeresen közli a verseit, esszéit, kisprózai műveit. Emellett például James Joyce, Sylvia Plath, John Updike írásait fordította, szerkeszt, cikkeket és kritikákat is ír.

Kötetei:
A madárlépte hó (Belvárosi Könyvkiadó, 1995)
Nehézkedés (Magvető, 1998)
Fény (Magvető, 2002)
Rögzített mozgás (Magvető, 2004)
Elhagy (Magvető, 2006)
Költőpárok – Dichterpaare, Helwig Brunner és Szabó T. Anna kötete (Kortina Verlag, Wien, Kortina kiadó, Budapest, 2008 – két nyelven, CD-vel)
Kerge ABC (Magvető–Csimota, 2008, Tóth Krisztinával és Varró Dániellel)
Díjai:
Petőfi-díj (1996), Soros-ösztöndíj (1997), Déry-díj (2000), Móricz Zsigmond-ösztöndíj (2001), József Attila-díj (2002), Vackor-díj (2003), Kavics-díj (2003), Zelk Zoltán-díj (2004), Arany János-ösztöndíj (2005); a Tokaji Írótábor díja (2005), Babits Mihály műfordítói ösztöndíj (2006); a berlini Művészeti Akadémia ösztöndíja (2006), a Mozgó Világ Nívódíja próza kategóriában (2006).

Honlapja

  

Dragomán György 1973-ban született, szülővárosát, Marosvásárhelyt 1988-ban hagyta el. Utána négy évig Szombathelyen élt, ott járt gimnáziumba és ott ismerte meg Szabó T. Annát.
Az ELTE angol és filozófia szakára járt (közben tagja volt az Eötvös József Collegiumnak és a Láthatatlan Kollégiumnak). A filozófiát három év után – amikor rájött, mekkora munka a regényírás – abbahagyta. Az angolt azért elvégezte, sőt: a hároméves PhD-képzést is, közben öt éven át írta A pusztítás könyve című első regényét, amely 2002-ben jelent meg. Abban az évben, amikor a nagyobbik fiuk született. Ez a szép hagyomány 2005-ben folytatódott: akkor látott napvilágot a második regénye, A fehér király, és akkor született a kisebbik fiuk.
Írásai megjelentek a Holmiban, a Mozgó Világban, a Jelenkorban, az ÉS-ben, az Alföldben, a Népszabadságban és a Kritikában. Dragomán György remek műfordító is, kiválóan ültette át például Samuel Beckett Watt című, valamint Micky Donelly Ikeridő című regényét.
Dragomán György májusban a PEN Nemzetközi Írószövetség meghívására a IV. PEN World Voices fesztiválon vett részt New Yorkban, több lap is elismerő kritikát közölt a regényről.
Díjai:
2003: Bródy-díj (A pusztítás könyvéért), Soros-ösztöndíj és a Mozgó Világ Nívódíja;
2005: Déry Tibor-jutalom A fehér királyért;
2006: Márai Sándor-díj és az Artisjus ösztöndíja, valamint a berlini Művészeti Akadémia ösztöndíja;
2007. március 15-én: József Attila-díj;
2008. március 15-én: Márciusi Ifjak díj;
2008. április 27-én ő vehette át a Litera-díjat, amelyet Medvetánc című művével nyert el a Mátyás király Gömörbe című pályázaton.

Honlapja 

Vojnich Erzsébet Budapesten született 1953-ban. 1976–1981: a Képzőművészeti Egyetem festő szakán tanult. Az egyetem elvégzése után 1988-ig a Fiatal Képző- és Iparművészek Stúdiójának, 1980-tól a Képzőművészeti Alap tagja.
1982–85: Derkovits-ösztöndíjas volt; 1983-ban Derkovits-nívódíjat kapott, ugyanebben az évben egy finnországi ösztöndíj során elnyerte a Yuho Rissanen-díjat.
1991-ben Cagnes-Sur-Merben megkapta a zsűri díját (23e Festival International de la Peinture), s ösztöndíjjal egy hónapot töltött Lisszabonban.
1998-ban Munkácsy-díjjal tüntették ki. 
2007 szeptemberében ő vehette át az Aegon Művészeti Társdíjat. Rakovszky Zsuzsa akkor így indokolta döntését: „Vojnich Erzsébet képei láttán olyan szavak jutnak eszembe, mint súly, komolyság, letisztultság és erő – legfőképpen az erő. A képek többsége épületeket ábrázol, többnyire belső tereket, vagyis ember alkotta, végsőkig letisztult, geometrikus formákat, de a festő mintha érezné és érzékeltetné azokat az egymást kiegyenlítő, hatalmas erőket, amelyek ezeket az épületeket nyugalomban tartják. Vagy mintha maga a tér elevenedne meg ezeken a képeken – a tér és a fény, fény és sötétség , bezártság és nyitottság dráma ellentéte, egyszerre ébresztve mélységes szorongást és rejtélyes örömet a szemlélőben..”

Főbb egyéni kiállítások:
1984 Óbudai Pincegaléria, Budapest
1987 Ernst Múzeum, Budapest (Hét művész...)
1990 Budapest Galéria Lajos utcai kiállítóháza
1990 Galerie Sennebogen, Regensburg
1992 Régi zsinagóga, Szolnok
1993 Kortárs Gyűjtemény a Kecskeméti Cifra Palotában, Kecskemét; Budapest Történeti Múzeum, Budavári Palota
1994 Művészetek Háza, Pécs
1995 Óbudai Pincegaléria, Budapest
1996 Institut Hongrois, Paris (Hargittai Pállal és Szüts Miklóssal)
1996 Accademia d’Ungheria, Roma
1997 Fővárosi Képtár, Kiscelli Múzeum, Budapest
1997 Magyar Intézet Bukarest
1998 Műgyűjtők Galériája, Budapest
1999 Pusztazámori Kastély
2004 Millenáris Park Kerengő Galéria, Budapest
2004 Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, Székesfehérvár
2006 Kéka Galéria, Budapest
2007 Bartók 32 Galéria, Budapest, valamint Galéria IX., Budapest
2008 Hamilton Aulich Art Galéria, Budapest

Művei a következő közgyűjteményekben találhatók meg:
Fiatal Képzőművészek Stúdiója, archívum (Budapest), Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Győri Városi Múzeum – Kortárs Gyűjtemény, Ludwig Múzeum/Kortárs Művészeti Múzeum (Budapest), Székesfehérvári Múzeum, Janus Pannonius Múzeum (Pécs), Vak Bottyán Múzeum (Vác). Finnországban: Kuopio, városi kórház és magyar nagykövetség, Helsinki.

Honlapja

  

Szüts Miklós 1945-ben született Budapesten. A szentendrei Ferences Gimnáziumba járt 1959-től 1963-ig. 1973-ban diplomázott a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. Ezt követően a festés mellett önálló tervező grafikusként dolgozott. 1985-től három évig a József Attila Gimnáziumban tanított rajzot és művészettörténetet, 1997–98-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen oktatott.
Sokoldalú alkotó: festőművész, a 2000 című folyóirat szerkesztője, a Palládium Alapítvány kurátora, a Farkas István Alapítvány elnöke, kitűnő fotográfus. Munkái az utóbbi 30 évben szerepeltek minden nagyobb országos tárlaton, bel- és külföldön 30 önálló kiállítása volt. Művei – sok jelentős magángyűjtemény mellett – több közgyűjteményben is megtalálhatók, például Kanadában (Carleton University Art Gallery), a debreceni Déry Múzeumban, a szentendrei Ferenczy Múzeumban, a budapesti Kiscelli Múzeumban, a pécsi Janus Pannonius Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Pannonhalmi Apátság gyűjteményében, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban, a Győri Városi Múzeumban, az egri Dobó István Múzeumban.

Főbb önálló kiállítások:
1977 Gallery of Art Friends,Voss, Norvégia
1978 Görög Templom Galéria, Vác
1980 Stúdió Galéria, Budapest
1982 Művésztelepi Galéria, Szentendre
1983 Bölcsészkari Galéria, Budapest
1983 Kunstforening, Bergen, Norvégia
1984 Műhely Galéria, Szentendre
1987 Ernst Múzeum, Budapest
1991 Vigadó Galéria, Budapest
1991 Budapest Történeti Múzeum, Budapest
1992 Régi Zsinagóga, Szolnok
1993 Cifra Palota, Kecskemét
1995 Művészetek Háza, Pécs
1995 Accademia d’Ungheria, Róma
1996 Institut Hongrois, Párizs
1997 Centrul Cultural al Republicii Ungare, Bukarest
1998 Vigadó Galéria, Budapest
2000 Budapest Galéria, Budapest
2001 Mestermű Galéria, Veszprém
2001 Cité International des Arts, Párizs
2003 Kiscelli Múzeum, Templomtér, Budapest
2004 Tetőtéri Galéria, pannonhalmi apátság, Pannonhalma
2004 Szajna Galeria, Rzeszów, Lengyelország
2005 Studio Galeria, Palac Kultury i Nauka, Varsó, Lengyelország
2005 Millenáris, Kerengő Galéria, Budapest
2006 IX Galéria, Budapest
2007 Hamilton Aulich Art Galéria, Budapest
2008 Bartók 32 Galéria, Budapest

Honlapja

Barcza Horváth József 1974-ben született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti  Szakközépiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetében tanult. 1995-től 1997-ig a Claudio Abbado által vezetett Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar tagja volt, majd 1997–98-ban a Budapesti Fesztiválzenekarral dolgozott.
1995-ben Krakkóban a Jazz Juniors versenyen a „legjobb nagybőgős”, 2002-ben a Magyar Rádió által szervezett jazzbőgő tehetségkutató versenyén már ő volt a zsűri alelnöke.
Sokféle formációban játszott, például a Franciaországban élő Gadó Gáborral, a Németországban élő Tony Lakatossal, valamint Winand Gáborral, a Kaltenecker Trióval. Játszott olyan neves külföldi zenészekkel, mint Frank London, Erik Truffaz, Palle Mikkelborg – hármójukkal lemezt is készített.
Ezek a lemezek: Off Course feat. Erik Truffaz – Tales From The Lighthouse (2002, BMC)
Frank London with David Yengibarjan – Pandoukht (2003, BMC CD 087)
Gábor Juhász with Palle Mikkelborg – 60/40 (2003, BMC CD 098)


Oldaltérkép